Κώστας Μιαούλης

Λογική η σκέψη του «Στράμα» για flat 4-4-2 στο ντέρμπι

Σε εβδομάδα ντέρμπι μπαίνουμε, να ζεσταινόμαστε σιγά-σιγά. Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το 4-4-2 στην ευθεία που έχει στο μυαλό του ο Στραματσιόνι, για τα συν και τα μείον του, αν ο Ιταλός το επιλέξει

Η –έστω και προπονητικού χαρακτήρα – φιλική αναμέτρηση που έδωσε ο Παναθηναϊκός με τον Λεβαδειακό στο Κορωπί το απόγευμα του Σαββάτου, αποκάλυψε και τι έχει στο μυαλό του, ο Ιταλός τεχνικός ενόψει του ντέρμπι. Ενός ματς που μπορεί να δώσει έστω και κάποιο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα με νίκη των «πράσινων» ή που θα τελειώσει από πολύ νωρίς, οποιαδήποτε κουβέντα την κατάκτηση του τίτλου. Πιστεύω, περισσότερο από το αν το -8. μπορεί να γίνει -5 για τον Παναθηναϊκό, ο Ιταλός καλείται να κερδίσει την ομάδα του και τον κόσμο με το...καλημέρα στον πάγκο του «τριφυλλιού». Γι’αυτόν τον λόγο, ίσως ένα παραπάνω ρίσκο ν’ αξίζει τον κόπο.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ πως η αλλαγή διάταξης μπορεί να θεωρηθεί ρίσκο, στην προκειμένη περίπτωση, αλλά ας το δεχτώ για την οικονομία της κουβέντας. Από την άλλη μεριά, πίστη μου είναι, έχοντας δει και το ντέρμπι με την ΑΕΚ, πως αν ο Παναθηναϊκός πήγαινε με «ρόμβο» σε αυτό το ντέρμπι, για να μην ξεφύγει από το μοτίβο του προηγούμενου προπονητή, ο κίνδυνος για κακό αποτέλεσμα θα ήταν μεγαλύτερος. Ο Παναθηναϊκός σε ένα παιχνίδι με την ΑΕΚ, έχασε σε μεγάλο μέρος του αγώνα τον έλεγχο του κέντρου. Κι αν η «Ένωση» δεν ήταν τόσο ακίνδυνη επιθετικά, τότε κι εκείνο το ματς θα είχε χαθεί για τους «πράσινους». Από την άλλη μεριά, το «τριφύλλι» σ’ εκείνη την αναμέτρηση, πλην της φάσης του Μπέργκ, στην εκκίνηση του 2ου μέρους, δεν μπόρεσε να γίνει απειλητικό για την αντίπαλο του εκείνη την ημέρα. Σίγουρα λοιπόν, σαν φιλοσοφία, προσέγγιση αγώνα, αλλά και διάταξη, ο Παναθηναϊκός, είναι υποχρεωμένος να παρουσιαστεί διαφορετικός.

Ο Στραματσόνι, θέλει ν’ ανοίξει το γήπεδο στο δημιουργικό κομμάτι για τον Παναθηναϊκό. Θα προσπαθήσει με την εφαρμογή αυτού του συστήματος ν’ αξιοποιήσει τα ακραία μπακ, που μαζί με τους δύο ακραίους χαφ, θα προσπαθήσουν να πλαγιοκοπήσουν. Η αλήθεια είναι πως η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, προσπαθώντας να φορτώσει την αριστερή της πλευρά στο ματς με τον Ολυμπιακό, πέτυχε ρήγματα στους «ερυθρόλευκους». Ο Παναθηναϊκός με αυτό το σχήμα, θα προσπαθήσει ν’ ανακόψει και τα συχνά ανεβάσματα των δύο ακραίων αμυντικών του αντιπάλου, αλλά και να βρει φάσεις από εκεί. Ο Παναθηναϊκός θα πάει με δύο χαφ στη μεσαία γραμμή που σύμφωνα με τις τωρινές ενδείξεις, θα είναι ο Εσιεν, αν είναι καλά και ένας από τους Λαγό και Αμπέντ. Γυρίζοντας ένα κλικ πιο πίσω τον έναν επιθετικό σε περιστάσεις άμυνας, ο Παναθηναϊκός, θα προσπαθήσει πιο ορθόδοξα, να εξανεμίσει το αριθμητικό μειονέκτημα που θα έχει στο κέντρο έναντι του αντιπάλου του.

Σαφέστατα υπάρχουν και σοβαροί κίνδυνοι. Ο Ολυμπιακός ασφαλώς και διαθέτει τους ποδοσφαιριστές, που μπορούν να διαβάσουν την αδυναμία οποιασδήποτε ολιγωρίας του αντιπάλου. Οι παίκτες του, αν μπορέσουν να τοποθετηθούν ανάμεσα στα κενά που δημιουργούνται ανάμεσα στις γραμμές αυτού του σχήματος, αλλά και σε άδειους χώρους στο πλάτος, μπορεί να κάνουν μεγάλες ζημιές. Από την άλλη μεριά το βέβαιο είναι πως ο Παναθηναϊκός κάτι πρέπει ν’ αλλάξει άμεσα. Αμυντικά και επιθετικά, οι συνεχείς «αλχημείες» του Αναστασίου, έχουν ταλαιπωρήσει την συνοχή της ομάδας.

Ο Ιταλός, προσπαθώντας να κάνει τον Παναθηναϊκό ισορροπημένο ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση, πάει να παίξει με ένα –απλό – με βάση την εφαρμογή του σύστημα, που βέβαια προϋποθέτει μικρές αποστάσεις ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς και τα κεντρικά χαφ του για να μην γίνει πάρτι από τον αντίπαλο. Από την άλλη με το 4-4-2 προσπαθεί να βάλει πλάτος στο παιχνίδι του, που δεν έχει με τον «ρόμβο». Ο Ιταλός αν επιλέξει να πάει με 4-4-2 σε «ρόμβο», δική μου πεποίθηση είναι πως δεν θα πάει καλά στο ντέρμπι. Όχι πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί και με το flat 4-4-2, απλά με το πρώτο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να «κονιορτοποιηθεί» με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Επιπλέον στο σχήμα που σκέφτεται να παρατάξει ο Στραματσιόνι, οι ρόλοι, όπως και οι ευθύνες είναι στοιχεία πολύ ξεκάθαρα για τους παίκτες. Σε ένα περίπλοκο παιχνίδι, όπως είναι ένα ντέρμπι, αυτό έχει την σημασία του.

Ακόμα, απέχουμε έξι ημέρες από το ντέρμπι. Τις επόμενες, θα έχουμε πολλά περισσότερα να κουβεντιάσουμε, αλλά με δεδομένο πως στον πράσινο πάγκο, υπάρχει νέο πρόσωπο, ξεκινήσαμε την προσέγγιση του ντέρμπι του προσεχούς Σαββάτου, από τον γηπεδούχο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x