Κώστας Μιαούλης

Μεγάλο διπλό, σούπερ Λουκάς, καταλύτες Κάρτερ & Μαυροειδής

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το καθοριστικό διπλό, που πιθανότατα φέρνει πρόκριση, για τον υπέροχο Μαυροκεφαλίδη, αλλά και για τους Κάρτερ και Μαυροειδή.

Για πρώτη φορά στη σεζόν, η ΑΕΚ στο πιο κρίσιμο παιχνίδι για την συνέχεια της ευρωπαϊκής της πορείας, κατάφερε να πάρει το ροζ φύλλο, παίζοντας πανέξυπνα. Και πάνω απ’ όλα παίζοντας καταπληκτική άμυνα στο πιο κρίσιμο του αγώνα. Το 14-0 που έκανε από το 0:42 πριν τη λήξη του 3ου δεκαλέπτου, μέχρι το 6:27 πριν τελειώσει η 4η, αποτέλεσε το «κλειδί» για τη νίκη. Και παρότι πιέστηκε, είχε αυτή τη φορά, τον Μαυροκεφαλίδη να έχει πάρει κάποιες ανάσες για να μπει στην τελική ευθεία με καθαρό μυαλό και ιδανικές επιλογές, τον Ντούσαν Σάκοτα να βομβαρδίζει έξω από τη γραμμή, τον Κάρτερ να παίζει μεγάλες άμυνες και να βάζει καίρια καλάθια. Καιρός ήταν να δούμε όμως την «Ένωση» να παίζει ξύλο στη δική της ρακέτα, με τον γίγαντα Μαυροειδή να κάνει άμεσα αισθητή την παρουσία του και φωνάζει παρών, στη μεγαλύτερη νίκη της ΑΕΚ ως τώρα στη σεζόν.

Η ΑΕΚ ξανά στο πρώτο μέρος, κουβάλησε τις γνωστές κακές συνήθειες. Τρύπια άμυνα που δέχτηκε 43 πόντους, τον Ουόρεν να δίνει έναν ρυθμό για μπάσκετ της αλάνας και να δίνει στον αντίπαλο πολλά εύκολα καλάθια. Αυτό κράτησε μέχρι το 25’, όταν ο Σάκοτα κατάλαβε πως πρέπει να κοντρολάρει τον ρυθμό, να ρίξει μέσα τον Παπαντωνίου, που παρά την περιορισμένη ποιότητα του, κάνει πιο σωστή δουλειά οργανωτικά από τον Ουόρεν, σε κατάσταση πέντε εναντίον πέντε και την κρίσιμη στιγμή, έριξε για ξύλο μέσα στη ρακέτα, τον άνθρωπο που από το πρώτο ματς, της δίνει πολλά. Την παρουσία ενός ψηλού που ξέρει να παίζει σκληρά, να παίξει όπως κάθε κανονικός ψηλός και που θα δώσει πολύτιμες ανάσες στον Μαυροκεφαλίδη. Ένα στατιστικό στο οποίο οι Αμερικανοί επιμένουν πολύ και λέει αρκετά αν όχι όλα για την παρουσία ενός παίκτη στο ματς, είναι η διαφορά στο διάστημα που βρίσκεται αυτός μέσα στο παρκέ. Με τον Μαυροειδή στα 10:43 που αγωνίστηκε η ΑΕΚ ήταν +8 πόντους, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον παίκτη. Σε αυτό το διάστημα πήρε 4 φάουλ, έβαλε 4 πόντους, πήρε 3 ριμπάουντ κι έπαιξε ΑΜΥΝΑ.

Μεγάλες άμυνες κάνοντας το καλύτερο του παιχνίδι με την φανέλα της ΑΕΚ, έκανε και ο Μαρκ Κάρτερ. Στην οικονομία του αγώνα, το 4/4 δίποντα και 1/2 τρίποντα που είχε ο Αμερικανός, αλλά και οι άμυνες του, τον έκαναν για πρώτη φορά, έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές σε νίκη της «Ένωσης». Με τον Λουκά να παίζει για πρώτη φορά ίσως φέτος, σε λογικά πλαίσια χρόνου (26:19) οι 27 πόντοι του ήρθαν πολύ πιο εύκολα, πιο ξεκούραστα και με μεγαλύτερη διαύγεια. Ο Ντούσαν Σάκοτα, εξακολουθεί να έχει αδύνατο σημείο την άμυνα, αλλά στη μέρα του, τα σουτ του πολύ πίσω από τα 6.75, μπορούν να «σμπαραλιάσουν» οποιαδήποτε άμυνα.

Η ΑΕΚ αρχίζει κι έχει διαστήματα που μοιάζει πολύ κανονική ομάδα μπάσκετ. Έχει καλύτερο διάβασμα του αντιπάλου και καλύτερο σχέδιο. Σε ένα μεγάλο ποσοστό, αυτό οφείλεται στον Σωτήρη Μανωλόπουλο, τον assistant που σίγουρα έχει τεράστια συμβολή. Ο Μάκης Αγγελόπουλος, έκανε μεγάλη κίνηση με Μαυροειδή. Το ρεπορτάζ λέει πως πάμε για αλλαγή του Σκραμπ και η «Ένωση» θα πάρει έναν καλό πλέι-μέικερ. Αν βρεθεί τρόπος για την προσθήκη ενός 4-5αριού η ΑΕΚ μπορεί να πάει για σπουδαία πράγματα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x