Κώστας Μιαούλης

Μονόδρομος η ενισχυμένη παρουσία Ελλήνων παικτών στις δύο πρώτες κατηγορίες

Ο Κώστας Μιαούλης, παραμονή της ρεβάνς με την Κροατία, γράφει για το ουσιαστικό θέμα, που δεν θα μπορούσε να λύσει κανένας προπονητής και επιβάλλεται να διορθωθεί, για να υπάρχει μέλλον στην Εθνική.

Πριν μπω στο κυρίως θέμα, οφείλω να επισημάνω πως ο Σκίμπε σε κάθε περίπτωση συμμάζεψε μια κατάσταση δύσκολη. Από την άλλη οι επιλογές του σε κάμποσες συγκυρίες σήκωναν κουβέντα. Αυτό έχει να κάνει και με τα κριτήρια που μπορεί να έχει ο καθένας για τις κλήσεις. Από τη μία το δόγμα για έναν περιορισμένο αριθμό παικτών που καλούνται, ώστε να υπάρχει συνοχή της ομάδας. Από την άλλη η λογική του να καλούνται, αλλά και ν’ αγωνίζονται στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα οι πραγματικά φορμαρισμένοι ποδοσφαιριστές.

Περιπτώσεις όπως η καθυστερημένη κλήση του Λάζαρου, αλλά και η μη κλήση του Μιχάλη Μπακάκη σήκωσαν πολύ θόρυβο. Όπως για μένα ατυχής ήταν και η τοποθέτηση του ομοσπονδιακού τεχνικού, μετά το ματς της Πέμπτης, όπου μίλησε μόνο για τα ατομικά λάθη των παικτών του, αλλά δεν θέλησε να μπει στη διαδικασία, να κουβεντιάσει για τα δικά του.

Φρονώ πως δεν είναι λογικό και το γνωρίζει και ο ίδιος, να καλούνται ποδοσφαιριστές στην Εθνική που δεν έχουν χρόνο συμμετοχής στους συλλόγους τους . Όπως για παράδειγμα ο Σταφυλίδης που έχει μόλις 10 λεπτά συμμετοχής σε 11 αγωνιστικές στη Μπουντεσλίγκα. Σε κακή κατάσταση και μάλιστα με σαφώς πεσμένο ηθικό είναι και ο Καπίνο, ενώ η επιλογή του Ανέστη θα ήταν απόλυτα λογική, αν είχε πάρει χρόνο συμμετοχής σε έναν-δύο προηγούμενους αγώνες της Εθνικής. Απλά γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο και ριψοκίνδυνο από μια σκοπιά να ρίξεις σε ένα ματς πρόκρισης, έναν πορτιέρε για πρώτη φορά βασικό.

Όλες αυτές οι συζητήσεις θα ήταν μάταιες, αν βέβαια στις περισσότερες ελληνικές ομάδες, πλην ΑΕΚ, Ατρόμητου και Πανιωνίου, όπου φέτος διατηρούν σταθερά από πέντε ως και επτά επιλογές, σε ορισμένα παιχνίδια γηγενείς ποδοσφαιριστές, χρησιμοποιούσαν Έλληνες. Σταδιακά το κάνουν κι άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα ο ΠΑΣ, αλλά και η Κέρκυρα που μάλιστα αν δεν κάνω σοβαρό λάθος στο τελευταίο ματς είχε εννιά Έλληνες. Όμως για να έχει αποτελέσματα, αυτό θα πρέπει να γίνει συστηματικά και όχι συγκυριακά. Φαίνεται να έχει γίνει μια αρχή φέτος σε κάποιον βαθμό, αλλά πρέπει να γίνει με δομημένο τρόπο και βέβαια με την υποχρεωτική παρουσία Ελλήνων παικτών στις 18άδες, όχι μόνο στην Super League, αλλά και στη Football League.

Αυτή η κατεύθυνση, που φαίνεται ήδη να έχει δρομολογηθεί από την ΕΠΟ, αποτελεί μονόδρομο. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως θα έχει άμεσα αποτελέσματα και ίσως θα πρέπει να περάσουν 3-4 χρόνια για να μπορέσουμε να έχουμε κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα. Όμως θα πρέπει και στη βάση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που είναι η παλιά Β’ Εθνική να γίνει πιο εντατική δουλειά, αλλά και στις ομάδες της Σούπερ Λίγκας.

Επίσης δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα σαν το φετινό του ΠΑΟΚ με διωγμούς σχεδόν των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Μπορεί να βρει κανείς για παράδειγμα ποδοσφαιρική λογική στην απαίτηση του Γιώργου Σαββίδη να κληθεί ο Πέλκας, αλλά από την άλλη, ένας σύλλογος που δεν θεωρεί τους Έλληνες παίκτες, απαραίτητο συστατικό δεν μπορεί να έχει και απαιτήσεις, να καλείται ο μοναδικός και ενίοτε βασικός Έλληνας στην ομάδα.

Ως προς το παιχνίδι της Κυριακής. Στο ποδόσφαιρο όλα είναι εξίσου δύσκολα, αλλά μπορούν να συμβούν και εξίσου απλά. Η Εθνική, παίκτες και προπονητής, οφείλουν να διορθώσουν την κάκιστη εικόνα που έδειξαν την Πέμπτη και να φύγουν με ψηλά το κεφάλι. Με αυτόν τον τρόπο μόνον δεν θα απαξιώσουν περισσότερο και την όλη προσπάθεια που κατέβαλαν σε αυτά τα προκριματικά για το Μουντιάλ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x