Κώστας Μιαούλης

Ο «γάτος» Ραζβάν Λουτσέσκου είδε μακριά και την «έκανε» νωρίς

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για τα σοβαρά ζητήματα που υπήρχαν στον ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι, ωστόσο άρχισαν να βγαίνουν όλα μαζεμένα μέσα στο 2020 και δικαιώνουν τον Ρουμάνο που την «κοπάνησε» πρόωρα.

Από την αποθέωση στα λαϊκά δικαστήρια, ειδικά στην Ελλάδα, είναι μερικοί μήνες δρόμος, πολλές φορές και μερικά 24ωρα. Αλλά το να πηγαίνουν ως και να αναποδογυρίσουν το πούλμαν της ομάδας οι φίλοι του ΠΑΟΚ από το κούνημα στην Ασπροβάλτα, όπως και να το πιάσεις αποτελεί μια εντυπωσιακή εξέλιξη. Φυσικά οι ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου του Βορρά, δεν ευθύνονται ή και να είναι έτσι, έχουν δοθεί από αλλού οι αφορμές και τα ερεθίσματα, για να φτάσουμε στην δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία για την οποία κατηγορούνται τώρα. Αυτοί που πριν από μερικούς μήνες, έφεραν το πρώτο νταμπλ της ιστορίας στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης.

Για όσους δεν φοράνε οπαδικά γυαλιά και έχουν κάπως ανοικτό το μυαλό τους, η αντίστροφη μέτρηση για να φτάσουμε στα φετινά του ΠΑΟΚ, έχει ξεκινήσει με την λήξη ακριβώς του τελικού του Κυπέλλου απέναντι στην ΑΕΚ. Η απαίτηση όλων των παικτών, στις δηλώσεις τους μετά το τέλος του ματς ήταν πολύ έντονη. Ο Λουτσέσκου είχε ζητήσει την παραμονή των δύο χαφ που έφυγαν και δεν εισακούστηκε, όπως και την απόκτηση ενός πολύ καλού παίκτη στο κέντρο.

Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ από την Θεσσαλονίκη (για να μην κατηγορηθούμε πως τα βγάζουμε από το μυαλό μας) η πρώτη κόντρα ανάμεσα στον Γιώργο Σαββίδη και τον Λουτσέσκου ήταν για το θέμα της απόκτησης του Ίσμαελ Σίλβα, τον οποίο ο νεαρός παράγοντας είχε περίπου ανακοινώσει, αλλά δεν αποκτήθηκε ποτέ λόγω διαφωνίας του Ρουμάνου κόουτς και μετά ακολούθησε η ιστορία με την μη παραμονή του Σάκχοφ και του Κάνιας, για μια διαφορά της τάξεως των 100 χιλιάδων ευρώ.

Ο νταμπλούχος βρέθηκε κάτω από τεράστια πίεση όταν κλήθηκε να πάρει έναν προπονητή που θα έπρεπε να έχει προοπτικές και να μπορέσει να δώσει συνέχεια στο έργο του Ρουμάνου. Ο ΠΑΟΚ επειδή όταν γυρίζεις σε κάτι την πλάτη, θα στη γυρίσει και αυτό, δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το πώς θα πουλήσει κάποιον παίκτη και ειδικά σε προηγμένο ποδοσφαιρικά πρωτάθλημα. Το να μην διατηρείς δύο σημαντικά γρανάζια σου στην μεσαία γραμμή, αλλά να μην προχωράς και σε μια εξισορρόπηση ώστε να μην έχεις πρόβλημα το FFP, ήταν το πρώτο δείγμα για το τι θ’ ακολουθούσε.

Η χρονιά θα ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολη γιατί θυμίζουμε πως οι Θεσσαλονικείς ξεκίνησαν την σεζόν δίχως τον Βιεϊρίνια και τον Μαουρίσιο, οπότε σίγουρα χρειάζονταν κάτι δυνατό. Ο Δικέφαλος του Βορρά, ακόμα και το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, τουλάχιστον σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, έψαχνε οκτάρι δημιουργικό και έναν περιφερειακό επιθετικό. Δεν συνέβη τίποτα από αυτά, ο ΠΑΟΚ φανερά απροετοίμαστος, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ούτε το εμπόδιο της Σλόβαν. Από εκεί και μετά τα όσα συνέβησαν αγωνιστικά, μαζί με το ζόρι που έχει ο Δικεφάλος του Βορρά με το FFP, ήταν απολύτως αναμενόμενο να γίνουν.

Μια ομάδα όπου ο κορμός της έχει μεγάλο μέσο ηλικίας, δεν θα μπορούσε ν’ αντέξει. Θα αναρωτηθεί κανείς πώς θα μπορούσε αν είχε και Ευρώπη, αλλά η απάντηση είναι πολύ εύκολη. Θα μπορούσε να είναι λιγότερο στριμωγμένος, αν τα χρόνια αυτά δεν είχε πάθει δύο φορές το στραπάτσο με την Έστερσουντ και με την Σλόβαν και κυνηγούσε πιο σοβαρά πρόκριση από τον όμιλο, όπου έπρεπε να ξεπεράσει Βίντι και Μπάτε Μπορίσοφ, για να συνεχίσει στους «32» του Europa League. Η πραγματικότητα λοιπόν είναι πως τόσο το περιβάλλον του ΠΑΟΚ, όσο και οι ρεπόρτερ της ομάδας, ουδέποτε συνειδητοποίησαν ή ήξεραν και δεν ήθελαν να βγάλουν προς τα έξω το πόσο σοβαρό ήταν το πρόβλημα αυτών των εσόδων.

Ειδικά την περσινή σεζόν, όταν ο ΠΑΟΚ είχε μια πραγματικά πολύ καλή ομάδα, χάθηκε στην ανάγκη για το πρωτάθλημα και δεν δόθηκε η δέουσα σημασία στο πόσο σημαντική για την όλη ισορροπία και πρόοδο του κλαμπ ήταν αυτή η ευκαιρία που χάθηκε. Για περισσότερα έσοδα, για καλύτερη συγκομιδή της ομάδας στην βαθμολογία της στην Ευρώπη και άρα για καλύτερες κληρώσεις. Σοβαρή κριτική και από τους «ουδέτερους» δεν έγινε ποτέ, μιας και η κατάκτηση του νταμπλ ή νωρίτερα η στόχευση για την κατάκτηση των εσωτερικών τίτλων, δεν επέτρεπε τέτοιες φωνές. Θυμίζω πως η στήλη εδώ, ήταν από τις ελάχιστες που άσκησε σοβαρή κριτική ύστερα από τους αποκλεισμούς του ΠΑΟΚ και αναφέρθηκε μάλιστα στο πόσο μεγάλο ήταν το πλήγμα που αφορούσε και το FFP.

Η τεράστια διαφορά λοιπόν έχει να κάνει με την στόχευση και τις προτεραιότητες που βάζει ο καθένας. Θυμάμαι πως όταν ξεκινούσε η σεζόν του τίτλου και η ΑΕΚ είχε περάσει την Μπριζ, εγώ τόσο στο ραδιόφωνο όσο και γραπτώς, τόνισα πως η χρονιά θα κρινόταν έτσι κι αλλιώς, ακόμα και αν δεν έπαιρνε το πρωτάθλημα η Ένωση επιτυχημένη. Μια σεζόν που σταμάτησε ευρωπαϊκά με δύο ισοπαλίες απέναντι στην Ντιναμό Κιέβου, ήταν μια μεγάλη οικονομική ανάσα έτσι κι αλλιώς για την ΑΕΚ, που κατάφερε και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αλλά βασικά ένα πρώτο οικονομικό μαξιλάρι, ώστε να μπορεί να κινείται πιο άνετα και να έχει μια πιο άνετη οικονομική ισορροπία, ενώ έτσι κι αλλιώς δεν ήταν μια ομάδα που συνηθίζει να ξοδεύει πολλά, παραδοσιακά.

Ο ΠΑΟΚ πέρα από όλα αυτά, καθαρά αγωνιστικά έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο προπονητής που πήρε πάνω στην ανάγκη μετά τη φυγή του Λουτσέσκου, είναι φανερό από τους αριθμούς πως είχε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχό του. Στηρίχθηκε πολύ, ενώ κατά την άποψή μου θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί μετά τον αποκλεισμό από την Σλόβαν. Ακόμα και η μη απομάκρυνση του, σίγουρα έχει να κάνει με το FFP, καθώς κάτω από φυσιολογικές συνθήκες και δίχως μια αποζημίωση που θα διατάρασσε τις λεπτές οικονομικές ισορροπίες που υπάρχουν τώρα, θα αποτελούσε παρελθόν.

Οι Θεσσαλονικείς λοιπόν από ανάγκη, ήταν υποχρεωμένοι να πορευθούν με μια λάθος επιλογή στον πάγκο. Ειλικρινά όσο ταιριαστός φαινόταν ο Λουτσέσκου στον πάγκο του ΠΑΟΚ, άλλο τόσο ξένο σώμα δείχνει ο Άμπελ Φερέιρα, ακόμα και σε ματς που κέρδισε ο Δικέφαλος του Βορρά. Είναι σαφές πως υπάρχει θέμα στις σχέσεις του με τους ποδοσφαιριστές, που αντίθετα για τον Λουτσέσκου έπαιζαν λες και ήταν πατέρας τους. Όσο για την εικόνα αδιαφορίας που παρουσιάζουν πλέον ορισμένοι παίκτες του ΠΑΟΚ και αυτό δεν είναι κάτι ξεχωριστό από την ιστορία του FFP. Πολλοί γνωρίζουν πως το καλοκαίρι θ’ αποτελέσουν παρελθόν, άλλοι ξέρουν πως θα βγουν αναγκαστικά στο σφυρί. Δεν θα μου προξενήσει καμία εντύπωση, αν ποδοσφαιριστές που θα μείνουν ελεύθεροι υποχρεωτικά το καλοκαίρι, προκειμένου να ελαφρώσει το ταμείο, απασχολήσουν συλλόγους της Αθήνας…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x