Κώστας Μιαούλης

Ένας Παναθηναϊκός για πολύ παραπάνω από το 3-2

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για τον κανονικό Παναθηναϊκό, που πλέον παίρνει και τα ντέρμπι, για τον αδιάβαστο Χιμένεθ, που εκτέθηκε για όλες τις αρχικές επιλογές του και τη χαλαρή ΑΕΚ.

Ήταν μακράν του δεύτερου, το καλύτερο παιχνίδι της σεζόν. Σε αυτό ο Παναθηναϊκός έπαιξε με τη φωτιά, αυτοκτόνησε με το προσωρινό 2-2, αφού γι’ αυτό έβαλε το χέρι του και ο Παπαδόπουλος με τον έναν βοηθό, αλλά και ο Λάζαρος που έχει κάνει ένα μοναδικό παιχνίδι. Όμως στο τέλος επικράτησε, έστω και με οριακό τρόπο, η ομάδα που για ένα ημίχρονο έκρυψε το τόπι και θα μπορούσε να έχει δώσει μυθικές διαστάσεις στο σκορ στο πρώτο 45λεπτο. Ο Χιμένεθ με τις σημερινές επιλογές του, ακόμα και ως προς αυτούς που δεν είχε διαθέσιμους σήμερα, έκανε ένα βήμα προς τα πίσω, αλλά αυτός είναι και το ξέρουμε. Ο Ουζουνίδης ήταν καλά διαβασμένος και έστω κι αν στο δεύτερο μέρος, έκανε σφάλματα στη διαχείριση του ματς, είδε την ομάδα του να παίρνει αυτό που δικαιούταν.

Όσα διαβάσατε παραπάνω είναι η ιστορία του ματς, σε τίτλους. Ένα ματς που θεωρώ πως το τελικό του σκορ, δεν αποτυπώνει την έμφαση της εμφάνισης των «πρασίνων», όμως μην ξεχνάμε πως και ο Παναθηναϊκός έχει παρουσιάσει ουκ ολίγες φορές τις αυτοκτονικές τάσεις που έχει η αντίπαλος του, σε άλλα ματς. Ο Χιμένεθ εκτέθηκε για πολλές αποφάσεις του σήμερα. Για το Πατίτο αντί Λάζαρου, για το γεγονός πως αποφάσισε σε αυτό το ματς να εκτίσει ο Κολοβέτσιος (ακόμα και αν ο Βράνιες δεν γύριζε με πρόβλημα από τη Βοσνία, δεν μπορεί να μην έχεις ένα στόπερ στον πάγκο σε ντέρμπι), για το 4-3-3 απέναντι σε μια ομάδα που επιτίθεται από τα άκρα και μπορεί να σε σμπαραλιάσει. Πράγμα που έκανε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μέρος, όταν ο Γκάλο και ο Ντίντακ (τουλάχιστον αυτός σταμάτησε και κάτι) είχαν γίνει έρμαια των μπακ και των ακραίων επιθετικών του «τριφυλλιού» δίχως να έχουν βοήθεια. Οι «πράσινοι» έχουν κάνει απίθανο ματς στο πρώτο μέρος και το 2-0 υπέρ τους ήταν πάρα πολύ μικρό, που οφείλεται και στον Μπάρκα.

Η ΑΕΚ μπήκε στο ματς στο δεύτερο μέρος, γιατί ο Λάζαρος έκανε την καλύτερη του εμφάνιση φέτος. Ο Ουζουνίδης και κατ’ επέκταση ο Παναθηναϊκός ίσως φοβήθηκε παραπάνω απ’ όσο έπρεπε την ΑΕΚ ή αν θέλετε παραέπαιξε για να κάνει συντήρηση του σκορ. Κι από τη στιγμή που χειρότερα δεν μπορούσε να παίξει η Ένωση, απ’ όσο στο πρώτο μέρος και να πάει πιο άσχημα με το κανονικό της σύστημα το 4-2-3-1, μπήκε στο ματς. Βέβαια το αυστηρό πέναλτι (είναι απ’ αυτά που βρίσκονται στην κρίση του ρέφερι) σίγουρα βοήθησε, αλλά η εικόνα ήταν αλλιώτικη γιατί και ο Παναθηναϊκός κλονίστηκε και παραέδωσε μέτρα στην ΑΕΚ. Ίσως ο Κλωναρίδης βγήκε και σε λάθος στιγμή, ο Λουντ σίγουρα πάντως χρειαζόταν, αλλά η ομάδα του Χιμένεθ τελικά έφτασε στην ισοφάριση, με ένα τέρμα που έστω και οριακά είναι αντικανονικό. Ωστόσο ο Μπεργκ δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και η ΑΕΚ για μία ακόμα φορά εκτεθειμένη σε «κόντρα» δέχτηκε το γκολ που αποφάσισε την έκβαση του ματς.

Αρέσει ή όχι ο Παναθηναϊκός σε μονάδες έχει καλύτερο υλικό από την ΑΕΚ. Από τη στιγμή που έγινε κανονική ομάδα, καταφέρνει να παίρνει τα ματς έστω και με οριακή διαφορά. Οι εμφανίσεις του τόσο με τον Ολυμπιακό, όσο και με την Ένωση, δεν συνοδεύτηκαν από το σκορ που θα καθρέφτιζε την πραγματικότητα, όμως είναι ανώτερη ομάδα αυτή τη στιγμή και από τον Ολυμπιακό και από την ΑΕΚ.

Τώρα η Ένωση πάει να παίξει ένα δύσκολο ματς με τον Πλατανιά. Ο Χιμένεθ έκανε το σφάλμα να χαλαρώσει υπερβολικά σε αυτή τη διακοπή, απέναντι σε ποδοσφαιριστές που δεν ήταν και οι πλέον πειθαρχημένοι σε μεγάλο κομμάτι της χρονιάς μέχρι να έρθει. Μόλις υπήρξε χαλάρωση η ΑΕΚ το πλήρωσε ακριβά, γιατί ξαναμπαίνει σε περιπέτειες για την είσοδο στα πλέι-οφ και με τρία από τα τέσσερα ματς εκτός έδρας ν’ απομένουν, δε νομίζω πως μπορούμε να είμαστε και απολύτως σίγουροι. Ακόμα και από τις επιλογές του για τη σημερινή 11άδα που κατέβασε η ΑΕΚ, αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος.

Η στήλη δικαιώθηκε γιατί όπως αναφέραμε χθες, περιμέναμε ένα ντέρμπι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα φετινά, με εναλλαγές και συγκινήσεις και σπουδαίο θέαμα. Αυτό συνέβη και τουλάχιστον σήμερα, μπορούμε να μιλήσουμε κυρίως για ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x