Κώστας Μιαούλης

Όταν σε καθιστούν οι άλλοι φαβορί με το ζόρι και τα credits στον Λεμονή

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την κατάληξη του άτυπου τίτλου του πρωταθλητή χειμώνα στον Ολυμπιακό και για τον Λεμονή, στον οποίο δεν μπορείς παρά να του δώσεις πολλά εύσημα.

Μπορεί πολύς κόσμος ν’ ασχολήθηκε με την ΑΕΚ και με τον ΠΑΟΚ δικαίως μέχρι τώρα, ωστόσο το φινάλε του πρώτου γύρου βρίσκει για πρώτη φορά μόνο πρώτο και πρωταθλητή χειμώνα (τέταρτη φορά μαζί με εκείνες που είχε συγκάτοικο) τον Ολυμπιακό. Μετά την ήττα στη Λεωφόρο ο Λεμονής κατάφερε ν’ ανασυγκροτήσει την ομάδα του, να συμμαζέψει την κατάσταση και να την οδηγήσει σε έξι σερί νίκες μαζί με την σημερινή. Τόσο μεγάλο σερί άλλωστε, μόνο αυτός έχει κάνει φέτος. Πρέπει να του πιστωθεί αυτή η βελτιωμένη εικόνα του Ολυμπιακού, μπροστά στο χάλι που άφησε ο Χάσι.

Το έπραξε μέσα σε ένα πρόγραμμα που είχε και αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά αυτό μικρή σημασία είχε. Ο Λεμονής είχε μια συγκεκριμένη αποστολή να εκπληρώσει αρχικά που ήταν και δύσκολη για τα φετινά δεδομένα του Ολυμπιακού. Την έφερε εις πέρας. Η στόχευση του ήταν ξεκάθαρη από την αρχή και αυτό που είχε να κάνει ως τα Χριστούγεννα, δηλαδή να μην έχει χάσει την επαφή και να είναι κοντά, όχι μόνο το κατάφερε, αλλά είναι και από πάνω έστω και οριακά.

Σε οποιαδήποτε φάση κι αν βρίσκεται ο Ολυμπιακός, δεν πρέπει να της επιτρέψεις να μυρίσει …αίμα. Εννοώ πως αν καταλάβει πως ως ανταγωνιστής στο πρωτάθλημα έχεις αδυναμία να διαχειριστείς την πρωτοπορία, τότε είναι πολύ πιθανό σε σύντομο χρονικό διάστημα, να καλύψει το χάντικαπ αυτό. Όσο και αν έχουν αλλάξει αρκετοί ποδοσφαιριστές, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που έχουν κατακτήσει τίτλους.

Αυτό είναι το DNA του Ολυμπιακού. Σε καλή ή σε χάλια χρονιά, με διαιτησία, με ενδιάμεση κατάσταση ή και με κόντρα σε ορισμένες λίγες περιπτώσεις στον πρώτο γύρο, κατάφερε να είναι μπροστά. Μετά το ματς με τον Ατρόμητο και το πέναλτι που δεν του είχε δοθεί, σήμερα η μη κατακύρωση του γκολ ήταν ένα χοντρότατο λάθος που θα μπορούσε να διαμορφώσει αποτέλεσμα, αν ο αντίπαλος ισοφάριζε. Θα μπορούσε να τινάξει και το πρωτάθλημα στον αέρα.

Στη σούμα του πρώτου γύρου, η Ξάνθη, το εντός με Ατρόμητο και το σημερινό μπορεί να είναι τα ματς που συζητά ο Ολυμπιακός για κόντρα διαιτησία. Τα ματς τον Πανιώνιο εκτός κυρίως και λιγότερο με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο (κυρίως για τον πειθαρχικό έλεγχο) είναι αυτά για τα οποία μπορούν να συζητούν οι αντίπαλοι για εναντίον τους σφυρίγματα. Με τον Αστέρα η μπάλα πιθανώς έχει βγει πριν κάνει την παράβαση ο Ρομαό, το πέναλτι του Ιγκλέσιας με το οποίο γίνεται το 1-1 δεν είναι.

Το γεγονός πως η διαιτησία είναι φυσιολογική και όχι αυτή που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια (υπέρ του), μπορεί να έχει και μια θετική χροιά για τους φίλους του Ολυμπιακού. Στο τέλος ενός ολόκληρου γύρου, με συνθήκες λαθών αρκετά φυσιολογικές είναι πάλι πρώτοι. Έστω και αν φαίνεται πως υπάρχει μια τάση για μια άλλη ομάδα αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον να μην πειραχτεί ή να σπρωχτεί εκεί που πρέπει.

Αγωνιστικά οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να μην είναι στα καλύτερα τους. Όμως μπορούν να παίρνουν θάρρος, από αυτά που (δεν) κάνουν οι άλλοι δύο άμεσοι ανταγωνιστές του. Ο Ολυμπιακός δεν είχε πρόβλημα να διαχειριστεί τον τίτλο του φαβορί, μένει να το αποδείξει και φέτος. Δεν τον βαραίνει σε όλη αυτή την πορεία το στρίμωγμα, πως φέτος είναι μια χρονιά που σώνει και καλά πρέπει να το πάρει στα μάτια των οπαδών του και αυτό του αφαιρεί βάρος. Το πρόβλημα για τους «ερυθρόλευκους» στους δεύτερους γύρους, ειδικά όταν είχαν αποκτήσει διαφορά, ήταν πως δεν παρουσιάζονταν σοβαροί και συνήθως είχαν ξεμείνει από …καύσιμα. Φέτος που θα υπάρχει άλλος ανταγωνιστής ο οποίος θα έχει να διαχειριστεί τουλάχιστον δύο ματς στα μέσα Φεβρουαρίου δικαίως αισθάνονται καβάλα στο άλογο.

Ο Ολυμπιακός μετά από έναν γύρο στον οποίο στις πρώτες εννέα αγωνιστικές μετρούσαν απώλειες 13 βαθμών, είναι πρώτοι. Μετά από ένα πέρασμα προπονητή καταστροφικό, στο οποίο ειδικά το επίπεδο των αντοχών και της φυσικής κατάστασης της ομάδας είχε φτάσει στο ναδίρ. Ακόμα και με την πίεση που μπορεί να υπάρχει μια ομάδα, όταν ο ιδιοκτήτης της έχει δικαστικές περιπέτειες.

Οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται αυτή τη φορά να διαχειριστούν τον τίτλο του φαβορί με διαφορετικές συνθήκες, όχι έχοντας μια χαώδη διαφορά με τους υπόλοιπους, αλλά μια οριακή διαφορά με τους άλλους διεκδικητές. Έχει ένα ματς εντός με την ΑΕΚ, ένα εκτός με τον ΠΑΟΚ. Ακόμα κι έτσι, όταν είσαι αντίπαλος, εξακολουθείς να έχεις την αίσθηση πως αυτός είναι εκείνος που πρέπει να ξεπεράσεις για να πάρεις τον τίτλο. Έστω και αν αυτό δεν ισχύει φέτος, σημασία έχει τι εντύπωση υπάρχει και σε έναν μεγάλο βαθμό αυτή η αίσθηση υφίσταται.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x