Κώστας Μιαούλης

Όταν τελειώσει το κακό, δεδομένα το ποδόσφαιρο δεν θα είναι ίδιο

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για τα μυθικά ποσά που μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουν οι ποδοσφαιριστές και όχι μόνο, μετά τις καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊου στην παγκόσμια οικονομία.

Την ώρα που ο κορωνοϊος θερίζει τον πλανήτη, το ποδόσφαιρο και ειδικά οι σύλλογοι, αρχίζουν, αν και άργησαν, να κατανοούν πως όταν τελειώσει αυτή η ιστορία, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, όπως και σε κάθε άλλη δραστηριότητα του αθλητισμού. Ακόμα βρισκόμαστε, απ’ ότι φαίνεται στην αρχή μιας καταιγίδας που ακόμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, πόσο μεγάλες απώλειες θα φέρει στην ανθρωπότητα, πάντως αποτελεί απειλή εξόντωσης και για το αύριο της παγκόσμιας οικονομίας. Θεωρώ πως όλοι λίγο-πολύ όσο προχωράμε πιο βαθιά σε αυτή την ιστορία το κατανοούμε.

Αυτό που δεν γνωρίζει κανείς και για το οποίο γίνεται η μεγαλύτερη συζήτηση, είναι το πόσο θ’ αντέξει η κάθε οικονομία και αυτό σίγουρα θ’ αλλάξει ισορροπίες και δεδομένα στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Σαφώς και για την Ιταλία και την Ισπανία που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα τα πράγματα φαντάζουν πολύ-πολύ δύσκολα. Άραγε θα μπορέσει το Καμπιονάτο να προσελκύσει σημαντικούς ποδοσφαιριστές τη νέα σεζόν, ακόμα και αν το κακό τελείωνε άμεσα αύριο το πρωί.

Ήδη η Ιταλική Λίγκα ζητά βοήθεια από την κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια των 720εκ ευρώ που υπολογίζεται πως είναι οι απώλειες των ιταλικών ομάδων από την μη ολοκλήρωση της σεζόν. Η Lega ζητά αυτή τη στιγμή ν’ αλλάξει το καθεστώς των χορηγών που είναι οι στοιχηματικές εταιρίες. Ακόμα και οι ομάδες σε αυτό το χρονικό σημείο, εμφανίζονται διχασμένες, με την Λάτσιο και την Νάπολι να ζητούν επιστροφή, ακόμα και εν μέσω κορωνοϊου, ενώ Γιουβέντους, Ίντερ και Ρόμα, έχουν μια πιο λογική στάση πάνω στο θέμα.

Στην Ισπανία ακόμα η ζημιές είναι ανυπολόγιστες, ωστόσο εδώ, λόγω των μεγεθών ειδικά στις μεγάλες ομάδες το πρόβλημα μπορεί να πιο περίπλοκο. Κι εκεί που διαβάζαμε για αρχική καλή διάθεση στις προθέσεις των ποδοσφαιριστών, πάνω στο ζήτημα των μειώσεων, τις τελευταίες ώρες τα πράγματα μοιάζουν τελείως διαφορετικά. Στους «μπλαουγκράνα» οι μισθοί μαζί με τους υπαλλήλους αγγίζουν τα 40εκ ευρώ. Όταν θα αρχίσουμε να μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες και για τους υπόλοιπους συλλόγους, το σκηνικό, δεν θα είναι πολύ διαφορετικό. Αν θέλουμε να μιλήσουμε ρεαλιστικά δε, τα φετινά οφειλόμενα, θα πρέπει να είναι τα τελευταία που θα πρέπει να ενδιαφέρουν τους ποδοσφαιριστές. Γιατί δεδομένα, μετά τις μειώσεις για τα φετινά, θα έρθουν οι κουβέντες για κούρεμα γενικώς στα συμβόλαια.

Την στιγμή κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει σε ακριβή νούμερα που μπορεί να έχει η Premier, που ήδη έχει σοβαρές απώλειες, αλλά και τι θα συμβεί αν η κατάσταση ξεφύγει στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με την επιδημία. Εκεί οι ζημιές μπορεί να είναι ανυπολόγιστες και σαφώς οι σύλλογοι, όσο λαμπρά ονόματα και αν έχουν, δεν μπορούν να συνεχίσουν με την ίδια ξέφρενη οικονομική πολιτική. Για την Σίτι, το γεγονός πως το FFP μπορεί να γίνει πιο ελαστικό εξαιτίας του κορωνοϊου, δεν άλλαξε κάτι, αφού το ban παραμένει ασυζητητί, ενώ οι αγγλικοί σύλλογοι και οι απώλειες που θα έχουν, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Οι σύλλογοι που με υπολογισμό προ τριετίας, φέρνουν στα ταμεία του κράτους 3.3 δισεκατομμύρια λίρες φόρους σε ετήσια βάση και απασχολούν περίπου 100.000 κόσμο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν είναι σε θέση να διατηρήσουν αυτή την οικονομική δυναμική.

Οι παίκτες θα πρέπει λοιπόν μοιραία να προσαρμοστούν σε νέες οικονομικές συνθήκες. Εδώ που τα λέμε με τον κόσμο να έχει υποστεί τέτοια ζημιά, θα είναι προκλητικό να βλέπουμε να δαπανώνται υπέρογκα ποσά και να έχουμε δυσθεώρητους μισθούς ποδοσφαιριστών. Τις επόμενες εβδομάδες οι εξελίξεις στα όσα αναφέραμε παραπάνω θα είναι θεωρώ καταιγιστικές. Πάμε σε ένα άλλο ποδόσφαιρο μετά τον κορωνοϊο, ως προς την οικονομική διάσταση σίγουρα.

ΥΓ: Σπάνια αναφερόμαστε σε αυτό, αρκετοί όμως από την γενιά μου, προλάβαμε τις πρώτες τηλεοπτικές μεταδόσεις, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, του σημερινού WWE, στην Ελλάδα. Ασφαλώς μιλάμε για ένα σπορ, όπου κάθε μάχη στο ρινγκ, κρύβει από πίσω ένα σενάριο, μια ιστορία. Σε κάθε περίπτωση ο διαχρονικότερος ίσως performer (αθλητής και κάτι σαν ηθοποιός μαζί, όπως και όλοι οι superstars του Wrestling) στην ιστορία του αθλητισμού, είχε την Τρίτη, τα 55α γενέθλια του και δεν είναι άλλος από τον Undertaker. O Mαρκ Κάλογουεϊ αποτελεί ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια σχεδόν μετά την πρώτη του εμφάνιση στο Surviror Series, ένα πραγματικό τοτέμ, θυμίζοντας μας πάντα, τα εφηβικά μας χρόνια με τις επικές μονομαχίες του, απέναντι στον Hulk Hogan, τον Ultimate Warrior, τον Jake the Snake, τον Big Boss και τόσους άλλους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x