Κώστας Μιαούλης

Πρωτοπόρος εκείνη που της βγήκαν μπόλικες καλοκαιρινές μεταγραφές

Ο Κώστας Μιαούλης δίνει και μια άλλη εξήγηση στην πρωτοπορία της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, συγκρίνοντας και με άλλα αποκτήματα των υπολοίπων ομάδων που έχουν ανάλογο στόχο.

Το καλοκαίρι αποτελεί την πιο επικίνδυνη εποχή για να εκτεθείς όταν κάνεις εκτιμήσεις για το αν θα πιάσουν οι μεταγραφές που γίνονται τότε.

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα μεταγραφικό ντεμαράζ στις αρχές Ιουλίου και από τότε μέχρι που τελείωσε το παζάρι έβαλε πολλούς παίκτες στη μηχανή του.

Ακόμα πιο μεθοδικά λειτούργησε η Ένωση που ψώνισε πολύ νωρίς και περίμενε μέχρι αργά την υπόθεση του Αραούχο για να μπορέσει να έχει μια ποιοτικότατη λύση μπροστά. Κι ο ΠΑΟΚ επίσης δεν υστέρησε, ίσως από άποψη ονομάτων να έκανε και λίγο πιο εντυπωσιακές κινήσεις από τον Ολυμπιακό. Ύστερα από 3.5 μήνες δράσης εντός συνόρων, θεωρώ πως η ομάδα που έχει βγει νικήτρια ως προς την προσφορά των παικτών που απέκτησε το καλοκαίρι, είναι ξεκάθαρη και αυτονόητη.

Παρά την γκρίνια που υπήρχε για το γεγονός πως δεν σκοράρει, ακόμα και πριν πετύχει το κρίσιμο γκολ με τον ΠΑΟΚ, ο Μάρκο Λιβάια κατάφερε να δώσει πολλά στην ΑΕΚ και στα προηγούμενα ματς. Τα έχουμε απαριθμήσει πολλές φορές και δε νομίζω πως υπάρχει λογικά σκεπτόμενος φίλαθλος που δεν θα ομολογήσει πως μέχρι τώρα ο άνθρωπος που κάνει τη διαφορά είναι ο Κροάτης.

Ο Αραούχο επανήλθε χωρίς να έχει προσφέρει τα αναμενόμενα, αλλά μιλάμε πάντα για έναν παίκτη που ξέρουμε τι επιρροή έχει στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Εκείνες οι μεταγραφές που έχουν βγει στην Ένωση 100% είναι ο Λόπες και ο Τσόσιτς. Δύο ποδοσφαιριστές που έχουν βοηθήσει πολύ την Ένωση ν’ ανεβάσει επίπεδο. Δεν είδαμε ποτέ τον Τρίστασον, αλλά αυτό μέχρι τώρα δεν έχει κάνει και ζημιά στην ΑΕΚ και μάλλον θα περάσει αδιάφορα. Δεν έχει βοηθήσει όσο θα περίμενε κανείς ο Κλωναρίδης. Ο Κονέ παρά το γεγονός πως άργησε να μπει, φαίνεται να είναι σε θέση να προσθέσει ποιότητα στη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ και να δώσει στηρίγματα σε πολλές θέσεις.

Την ίδια στιγμή οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ ήρθαν ως πολύ πιο διαφημισμένοι και με περισσότερες τυμπανοκρουσίες. Ο Ρέι τον οποίο ακόμα όλοι αναζητούμε να καταλάβουμε αν πρόκειται για καλό πορτιέρε, έχει μέτρια απόδοση. Ο Ζαμπράνο μέχρι τώρα δεν με έχει πείσει πως μπορεί να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά, ακόμα τουλάχιστον. Αυτός που μοιάζει σαν…φάντασμα είναι ο Ρόμπερτ Μακ που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τον ποδοσφαιριστή που μετακόμισε στην Αγία Πετρούπολη, από τον ΠΑΟΚ.

Αυτός που έχει εξοργίσει πάντως με τις μέτριες εμφανίσεις του είναι ο Ελ Καντουρί. Ένας παίκτης που ήρθε με πολλές φανφάρες και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει παρά ελάχιστα. Ένα καλό πρώτο μέρος στη Νέα Σμύρνη και τίποτε παραπάνω όταν τον χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ. Κάπως καλύτερος που φαίνεται ο Μαουρίσιο στον χώρο ευθύνης του, αλλά δεν με έχει πείσει πως και αυτός μπορεί να σηκώσεις στις πλάτες του τον ΠΑΟΚ. Ο Αντελίνο Βιείρίνια σίγουρα είναι ένας εξαιρετικός (μέσα στους 2-3 καλύτερους). Όμως πώς θα μπορέσει να βγάλει αυτό που θέλει, όταν παίζει σε θέσεις που απλά λείπει κάποιος άλλος. Ο Βιεϊρίνια θα πρέπει να βρεθεί στο χώρο δράσης του και δημιουργίας του. Το να χρησιμοποιείται σαν ακραίος, αποτελεί μια ακραία επιλογή που σίγουρα καταλογίζεται στον Λουτσέσκου.

Πάμε και στον Ολυμπιακό. Εδώ δεν θα καταθέσω μια δική μου άποψη, αλλά μια κοινώς αποδεκτή, ακόμα και από ανθρώπους που ασχολούνται με το ρεπορτάζ των «ερυθρολεύκων». Ειδικά από τη μέση και μπροστά, με εξαίρεση τον Οτζίτζα Οφόε που έπαιξε στην αρχή και την διαρκώς αυξανόμενη ομολογουμένως σταθερότητα που αρχίζει να προσφέρει ο Προτό, δεν έχουμε κάτι άλλο στάνταρ. Ο Τζούρτζεβιτς έβαλε ένα σημαντικό γκολ με την Κέρκυρα, αλλά αυτή ήταν η πιο σημαντική του συνεισφορά μέχρι τώρα.

Ο Εμενίκε αγνοείται. Ο Ζιλέ σε πολύ ρηχά νερά, ο Ταχτσίδης λίγα πράγματα, ο Βούκοβιτς κοντεύουμε να τον ξεχάσουμε. Ο Καρσελά αποτελεί την μεγαλύτερη απογοήτευση, ίσως απ’ όλους τους παίκτες που ήρθαν το φετινό καλοκαίρι. Ο Σισέ ίσως αποτελεί ένα σημείο αναφοράς από τους παίκτες που ήρθαν το καλοκαίρι, με τη βοήθεια που δίνει στα στημένα, πολύ κάτω από το κόστος της μεταγραφής του, αυτά που έχει προσφέρει ο Ένχελς.

Μέχρι τώρα η ομάδα που έχει πάρει περισσότερα από τις μεταγραφές της είναι η ΑΕΚ. Μιλάμε για τρεις ποδοσφαιριστές που προσφέρουν με συνέπεια, μιλάμε για τον Αραούχο που δεν έχει σκοράρει πολύ, αλλά και μόνο η παρουσία του αποτελεί όπλο για την επίθεση της Ένωσης και φυσικά όλοι ευελπιστούν στην Ένωση πως έρχεται και ο Κονέ να προσθέσει ποιότητα στο κέντρο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x