Κώστας Μιαούλης

Ρεαλιστικός στόχος γι' αυτή την ΑΕΚ είναι μόνο η 5άδα

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την αναμενόμενη διαφορά που θα έχει η φετινή ΑΕΚ στα εκτός έδρας παιχνίδια, συγκριτικά με τα εντός, αλλά και για τον ρεαλιστικό φετινό στόχο της "Ένωσης".

Αυτή τη φορά, ο αντίπαλος ήταν καλύτερος από την Ξάνθη. Κι η ΑΕΚ είχε να πάει σε μια εξαιρετικά δύσκολη έδρα. Το αποτέλεσμα ήταν τιμητικό για την «Ένωση» που θα μπορούσε να είχε φάει ένα... τσουβάλι γκολ, ειδικά στο πρώτο μέρος. Η ομάδα έπαιξε φοβισμένα, νωχελικά, δίχως να τολμάει να πάει κάποιος παίκτης πρώτος στην μπάλα. Σε ένα ολόκληρο παιχνίδι, δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κάποιος μια προσωπική μονομαχία που να κέρδισε ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ. Υπάρχει μια πικρία, για το πέναλτι που δεν δίνεται πάνω στον Σιμόες. Αλλά κι αυτό να έμπαινε, έτσι όπως ήταν απόψε η ΑΕΚ, διόλου σίγουρο δεν είναι πως θα έφευγε με το τρίποντο.

Αποτελεί ένα σημείο που με φόβιζε αρκετά. Η ομάδα στα εκτός έδρας παιχνίδια, ειδικά στα δύσκολα ήταν πολύ πιθανό για μένα να παρουσίαζε τέτοια εικόνα. Μια τελείως διαφορετική απ’ αυτή που θα βλέπουμε στο ΟΑΚΑ. Το πιο ταπεινωτικό από αυτή την εμφάνιση, είναι πως έβλεπες μια ομάδα φοβισμένη που έκανε τον αντίπαλο της, να μοιάζει…Μπαρτσελόνα, Μπάγερν και βάλε.

Η ΑΕΚ έπεσε από την…Ακρόπολη και στην εκκίνηση του δευτέρου μέρους, όχι μόνο στέκεται όρθια, αλλά βρίσκει και… πορτοφόλι. Κάπου εκεί ο Δέλλας αργεί να βγάλει από το ματς τον Ανάκογλου, αργεί και να βάλει τον Μάνταλο τον οποίο θα έπρεπε να περάσει στο ματς τουλάχιστον στο 55’ για να μπορέσει να κρατήσει λίγο την μπάλα στα πόδια της ΑΕΚ και φυσιολογικά ισοφαρίζεται, σε μια στιγμή που δεν δεχόταν τόση πίεση. Γίνεται και η στραβή με το πέναλτι που δεν δίνεται, ο Σοϊλέδης κάνει μια απίστευτη σαχλαμάρα και όλο το ματς πάει περίπατο.

Η απογοήτευση δεν είναι για την ήττα. Η στεναχώρια είναι για το γεγονός πως η «Ένωση» εμφανίστηκε ψυχολογικά και πνευματικά απροετοίμαστη γι’ αυτό το ματς. Ο Δέλλας διάλεξε να παίξει το 4-3-3 με τον Ανάκογλου και όχι όταν κάποια στιγμή θα είχε έτοιμο τον Κορδέρο ή τουλάχιστον να είχε τον Μάνταλο έτοιμο να παίξει από την αρχή για να του περπατήσει η διάταξη. Κι όταν άλλαξε το σύστημα, έβαλε πρώτα τον Μπαρμπόσα και μετά τον Μάνταλο, σε μια στιγμή που χρειαζόταν να κρατήσει μπάλα. Δεν ξέρω επίσης κατά πόσο είχε λογική η έξοδος του Μπουονανότε.

Το σφάλμα του Δέλλα, είναι πως δεν σκέφτηκε πως σε ένα τέτοιο ματς, έπρεπε να ρίξει στο ματς μια ομάδα που να έχει δοκιμαστεί νωρίτερα σε δύσκολες καταστάσεις με ελάχιστες παραλλαγές. Για παράδειγμα ίσως ήταν προτιμότερο σε διάταξη 4-2-3-1 ν’ αρχίσει η περσινή ομάδα, με προσθήκη τον Σιμόες.

Βέβαια το ματς στην Τούμπα γεννά και πολλά ερωτηματικά. Όπως το γιατί παίζει ακόμα ο Σοϊλέδης βασικός αντί του Ντίντακ, γιατί η ΑΕΚ δεν πήρε και έναν μπαρουτοκαπνισμένο στόπερ, ικανότερο του Άρθο, που δεν μπαίνει καν αποστολή. Καλά για το φορ, όσο η ΑΕΚ, δεν έχει έναν τέτοιο, πανεύκολα θα της κουβαλιέται και όλη η αντίπαλη άμυνα στην περιοχή. Κανείς δεν σπαταλά δύο αμυντικούς για να φυλάει αποκλειστικά τον Αραβίδη. Ο ΠΑΟΚ σε σημαντικές θέσεις, έχει καλύτερους παίκτες από την ΑΕΚ. Αυτοί έκαναν απόψε την διαφορά, σε ένα ματς που θα έπρεπε να έχει λήξει πολλά με λίγα.

Ο Δέλλας επιβάλλεται ν’ αντιμετωπίσει τα παιχνίδια με περισσότερο θάρρος. Είναι κρίμα για την δουλειά του, να κάνει τους αντιπάλους σε κρίσιμα ματς, να φαίνονται θηρία και η ΑΕΚ πολύ μικρή. Το έπραξε πέρσι στη ρεβάνς του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, το έπραξε και σήμερα απέναντι στον ΠΑΟΚ. Τέτοια εικόνα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα τον κάνουν να φαντάζει ανεπαρκής στα μάτια των οπαδών της ομάδας.

Ρεαλιστικά όμως την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η διοίκηση. Η ΑΕΚ έχει κενά, που καθιστούν αδύνατο φέτος τον πρωταθλητισμό. Η «Ένωση» θα είναι άλλη μπροστά στο κοινό της και διαφορετική εκτός, ακόμα και σε ευκολότερα παιχνίδια από αυτό στην Τούμπα. Για να διεκδικήσεις τίτλο, πρέπει να πάρεις σημαντικά ματς και εκτός έδρας. Η φετινή ΑΕΚ, με το υλικό που έχει, φαίνεται να είναι ακόμα μακριά από στάνταρ ικανού διεκδικητή. Με δεδομένο το δύσκολο πρόγραμμα προσεχώς, στόχος είναι να βρίσκεται μέσα ή κοντά στην πεντάδα. Οποιαδήποτε συζήτηση αυτή τη στιγμή, για κάτι περισσότερο είναι ουτοπική. Δεν θα είμαι ικανοποιημένος για την καλοκαιρινή μου εκτίμηση, περί πεντάδας, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο και αν κάποιους, όταν το ανέφερα τους ενοχλούσε…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x