Κώστας Μιαούλης

Στρατηγική επιλογή η σιωπή ή πάει ως «αμνός» στον Βόλο η ΑΕΚ;

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την υποτονική, στην καλύτερη περίπτωση, αντίδραση στην πρόκληση που αφορούσε την ΑΕΚ από τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ και δίνει δύο εκδοχές.

Καλώς ή κακώς ο κάθε άνθρωπος μετά από κάθε σκηνικό κάνει συνειρμούς. Έτσι κι εγώ δεν ήμουν ο μόνος που τουλάχιστον στην αποστροφή που αφορούσε την ΑΕΚ, ο Ιβάν Σαββίδης μου έφερε στο μυαλό τον Σάββα Θεοδωρίδη, στις δηλώσεις που είχε κάνει, μετά το 1-0 στο ΟΑΚΑ με το γκολ του «ψυχίατρου» Βάργκας. Ο Σάββας είχε παρακαλέσει δύο φορές να βρει την ΑΕΚ στο Κύπελλο και όλοι θυμόμαστε την κατάληξη. Βέβαια από τον Σάββα Θεοδωρίδη, μπορείς να τα περιμένεις όλα, γιατί απλά έτσι είναι ο χαρακτήρας του και εννοεί πάντα όσα λέει. Όχι όμως και μία πρόκληση από έναν σύμμαχο, φίλο ή βάλτε εσείς όποιον προσδιορισμό θέλετε. Ειδικά όταν αναφέρεται στο Κύπελλο, ως κάτι που το έχει δεδομένο ή ακόμα χειρότερα ως κάτι που του ανήκει. Κι όταν απευθύνεται στον Μελισσανίδη με έναν τόνο που μόνο φιλία δεν δείχνει.

Σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας οι αντιδράσεις διαφόρων αξιωματούχων. Τόσο της διαιτησίας με τον παρατηρητή να λέει στον Τριτσώνη πως με τον Κύζα έγερνε το γήπεδο, για τη δυσαρέσκεια της ΚΕΔ όσο βέβαια και την αντίδραση του Δημήτρη Μελισσανίδη που δικαιολόγησε τα συναισθήματα του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού. Υποθέτω πως όλοι αυτοί είναι...υπάλληλοι του Αλαφούζου, όπως βέβαια και μεγάλη μερίδα ρεπόρτερ ομάδων (εκ των οποίων πολλοί εργάζονται σε μέσα άλλων ιδιοκτησιών) που είδαν σφαγή Παναθηναϊκού από τον Κύζα. Έτσι κι αλλιώς σ’ αυτή τη χώρα, το μόνο που πωλείται αφειδώς είναι τρέλα και τίποτε άλλο, οπότε προσωπικά, δικαιολογώ οτιδήποτε και αν γράψουν για την κακή Αθήνα και τον Τύπο της, οι ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ.

Στο δια ταύτα. Η ΑΕΚ είχε μια πολύ υποτονική αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις αυτές. Η μία όψη του νομίσματος είναι πως η «Ένωση» θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Όπως και να ‘χει, σ’ έναν τελικό σε επαρχιακό γήπεδο, με κόσμο και από τις δύο ομάδες υπάρχει κίνδυνος. Η τακτική της ΑΕΚ αρχικά ίσως να έχει να κάνει με το γεγονός πως δεν θέλει να εξάψει τα πνεύματα και ν’ απαντήσει μόνο μέσα στο γήπεδο αγωνιστικά. Σίγουρα πάντως επικοινωνιακά μάλλον αιφνιδιάστηκε από την επίθεση του...συμμάχου Σαββίδη. Το αν δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις στο τηλεφώνημα που έγινε για την έδρα του Κυπέλλου, είναι κάτι που το ξέρουν οι ίδιοι. Το να μην σηκώσει η μια μεριά τους τόνους ακόμα και αν προκληθεί είναι μια επιλογή ή αν θέλετε μια στρατηγική. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος.

Ο Μελισσανίδης στο ρεπορτάζ του Βασίλη Bέργη στην Live Sport, εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένος. Απ’ όσο είμαι σε θέση να ξέρω, μίλησε και με άλλους ρεπόρτερ, αυτούς της «Ένωσης», στους οποίους εξέφρασε έντονους προβληματισμούς για τον τρόπο που σφύριξε ο Κύζας. Αν στην ΑΕΚ αιφνιδιάστηκαν, τότε καλό θα είναι σύντομα να επανέλθουν στην πραγματικότητα και να κατέβουν από το συννεφάκι της εξυγίανσης. Συμμαχία (κι εδώ έχω αμφιβολίες) έγινε απέναντι στον κοινό εχθρό, αλλά τώρα που κάπως ισορρόπησε το πράγμα θα είναι όλοι εναντίον όλων. Το τόνιζα από πέρσι και όποιος πιστεύει πως τα πράγματα θα ήταν ομαλά, είναι πολύ γελασμένος. Το rodeo στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τώρα αρχίζει. Αν πιστεύουν στην ΑΕΚ πως μπήκαμε σε ήρεμη εποχή στο ποδόσφαιρο, θεωρώ πως θα πρέπει ν’ αναθεωρήσουν.

Υπάρχουν και άλλοι πιο καχύποπτοι από μένα. Γιατί η βεβαιότητα που έβγαλε ο Σαββίδης πως έρχεται να πάρει κάτι που του ανήκει και έμεινε χωρίς απάντηση όμως, βάζει το μυαλό κάποιων ανθρώπων σε περίεργους συνειρμούς που ενισχύθηκαν με τα γεγονότα στο επιχειρηματικό τοπίο της χώρας (ανεξάρτητα με το πώς τα βλέπει κανείς) . Αν είναι να πάει η ΑΕΚ σαν «αμνός» στο Βόλο, γιατί πρέπει ο ΠΑΟΚ και ο Ιβάν να πάρουν κάτι, οπότε θα χάσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, υπάρχουν ίσως και άλλα πράγματα για να κάνει ο κόσμος της. Άμα είναι να δει ο κόσμος της ΑΕΚ, έναν άλλο Κύζα στο Βόλο, καλό θα ήταν το... πάρτι να είναι με καλεσμένους από την μια μεριά. Για να μην μπει ο κόσμος, ούτε σε έξοδα, ούτε να κινδυνεύσει με κάποια ποινή η ομάδα.

Ως προς την ομάδα και το όλο κλίμα. Η ΑΕΚ για να πάρει το Κύπελλο, σε φυσιολογικές συνθήκες, πρέπει να βγάλει την ψυχή που έβγαλε στον περσινό τελικό. Η υπεράσπιση ενός τίτλου είναι έτσι κι αλλιώς δυσκολότερη υπόθεση. Θέση σε τέτοια ματς, έχουν αυτοί που ξέρουν τα μονοπάτια και που με το τρελό παιχνίδι τους, μπορούν να φέρουν στο πάνω χέρι την ομάδα. Ακόμα και αν το καλοκαίρι, δεν μείνει ο άνθρωπος που έβγαλε τις δύο ασίστ στον περσινό τελικό, δεν γίνεται να μην ξεκινήσει σε αυτό το ματς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x