Κώστας Μιαούλης

Το «πρέπει» των Κροατών μπορεί να γίνει όπλο για την Εθνική μας

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την πρώτη και ίσως καθοριστικότερη μάχη της πρόκρισης στα μπαράζ, όπου οι Έλληνες διεθνείς καλούνται να επιστρατεύσουν πονηριά και να χαλάσουν το μυαλό των Κροατών.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Κροατών νομίζω πως έβαλε μια ενδιαφέρουσα διάσταση στο τραπέζι στις δηλώσεις του αναφορικά με το παιχνίδι της Πέμπτης. Ζήτησε από τον κόσμο που θα βρεθεί στο «Μαξιμίρ» να μην πιέσει την ομάδα. Κάπου εκεί περικλείεται και η πραγματικότητα για το πώς οι αντίπαλοι μας, τουλάχιστον ως κλίμα που επικρατεί στο κοινό τους, αντιλαμβάνονται την μεταξύ μας αναμέτρηση. Ασφαλώς στο να καλλιεργηθεί αυτό το κλίμα έπαιξε ρόλο και ο Τύπος της χώρας με τα πρωτοσέλιδα που βγάζει εδώ και καιρό. Οι Κροάτες πιθανότατα φαντάζονται πως θα έχουν να κάνουν με έναν σάκο του μποξ που θα του βάλουν γρήγορα γκολ και μετά θα του ρίξουν πολλά.

Οι πιο ψαγμένοι Κροάτες είναι πάντοτε συγκρατημένοι. Θεωρώ πως και οι ποδοσφαιριστές τους, τουλάχιστον αυτοί που είναι σοβαροί ποδοσφαιριστές και πνευματικά, αντιλαμβάνονται πως δεν θα έχουν εύκολο έργο. Όπως κατανοούν και πως θα υπάρχει τεράστια πίεση. Έχασαν την πρωτιά στον όμιλο τους σε ένα ματς που κατέληξε σε φιάσκο, αφού προηγούνταν κόντρα στους Φιλανδούς και δέχτηκαν γκολ στο τέλος. Αποτέλεσμα που έγινε και η αιτία να υπάρξει αλλαγή προπονητή. Φανταστείτε τώρα να βλέπουν μπροστά στα μάτια τους και την δεύτερη ευκαιρία να πετάει. Η πίεση θα είναι γι’ αυτούς αφόρητη. Το συγκεκριμένο στοιχείο, σε συνάρτηση με το γεγονός πως δεν μιλάμε για μια ομάδα που διακρίνεται για το καθαρό μυαλό της στα παιχνίδια, δημιουργεί ιδανικές προϋποθέσεις που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε από μέρους μας.

Η Εθνική Ελλάδος αποτελεί ένα συγκρότημα που δεν θες ποτέ ν’ αντιμετωπίζεις σε κρίσιμες καταστάσεις. Έστω και αν κανένας από την μεγάλη ομάδα των περασμένων μεγάλων διοργανώσεων και ειδικά του Euro, δεν υπάρχει πια, υπάρχουν πολλοί που έμαθαν απ’ αυτούς στην Εθνική ομάδα. Η Ελλάδα στα κρίσιμα παιχνίδια τα έχει καταφέρει. Και τα έβγαλε πέρα και πριν από έξι χρόνια, όταν οι δύο ομάδες σε ένα ματς τελικό για την πρωτιά του ομίλου, κέρδισε την αντίπαλο της.

Σε αυτά τα ματς παίζει σημαντικό ρόλο, το ποια ομάδα θα είναι πνευματικά έτοιμη να διαχειριστεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Υπό μία έννοια η δική μας Εθνική ομάδα έχει συμβιβαστεί εδώ και πολύ καιρό, πως θα έδινε αγώνα μπαράζ, αν της δινόταν μια ευκαιρία να προκριθεί. Διότι στο δικό της γκρουπ, υπήρχε το μεγάλο φαβορί που λεγόταν Βέλγιο. Οπότε η Ελλάδα διεκδικούσε με τους Βόσνιους την πρωτιά. Αντίθετα οι Κροάτες είδαν την πρόκριση, τουλάχιστον την απευθείας, να χάνεται την προτελευταία αγωνιστική. Άρα οι Έλληνες διεθνείς, είναι πολύ πιο έτοιμοι πνευματικά για την διαδικασία των μπαράζ. Το σενάριο αυτό βρισκόταν εξ’ αρχής στο μυαλό τους.

Η Εθνική μας είναι λαβωμένη. Μιλάμε για απώλειες κομβικών ποδοσφαιριστών που δύσκολα αντικαθίστανται, αλλά στο ποδόσφαιρο την ιστορία την γράφουν οι παρόντες. Ο χρόνος όσο η Εθνική θα κρατάει αποτέλεσμα και θα περνά η ώρα, θα είναι σύμμαχος. Οι Κροάτες κάτω από την πίεση που θα τους βάλει ο δικός τους κόσμος, θα μπορεί να γίνει πιο ευάλωτη στο λάθος. Γι’ αυτό έχω την εντύπωση κιόλας πως η προσέγγιση τους στο ματς θα είναι αρκετά προσεκτική.

Σε αυτού του είδους τα παιχνίδια, όσα έγιναν στη διαδικασία του ομίλου έχουν μηδενίσει αγωνιστικά. Όλα εκτός από τον τρόπο που οδηγήθηκες σε αυτή τη διαδικασία. Η Εθνική μετά το στραπάτσο των προηγούμενων προκριματικών ήταν επιτυχία που τελικά βρίσκεται στα μπαράζ. Κάτω από αυτό το πρίσμα δεν έχουν κάτι να χάσουν, σε αντίθεση με τους πολυδιαφημισμένους Κροάτες. Αν η Ελλάδα ως ομάδα και ως σύνολο, καταφέρει να βάλει σε προβληματισμό τους Κροάτες, τότε θα έχει μεγάλη τύχη, να έρθει με προίκα ένα καλό αποτέλεσμα για τη ρεβάνς της Κυριακής στο Φάληρο.

ΥΓ: Ως προς τις δικαστικές εξελίξεις, υπάρχουν δεδομένα που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη πριν βγουν τα όποια συμπεράσματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η υπομονή για την τελική έκβαση. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού δεν είναι στριμωγμένος στον βαθμό που υπήρχε η αίσθηση πως θα βρίσκεται, αλλά η θέση του είναι δύσκολη. Το βούλευμα αυτό κάθε αυτό, μπορεί να γίνει στοιχείο ή μέρος ενός παιχνιδιού, όχι μόνο στο ποδοσφαιρικό, αλλά και στο πολιτικό και το μιντιακό τοπίο. Κι επίσης ο Άρειος Πάγος μπορεί να το αναιρέσει προς το χειρότερο για τους κατηγορούμενους.

ΥΓ1: Όταν καταγγέλλεις τον θύτη μιας σε βάρος σου κατάστασης, δε νομίζω πως γίνεσαι ρουφιάνος. Από την άλλη κατανοώ πως είναι στάση ζωής το να μην επιτίθεσαι στον άλλον όταν είναι πεσμένος κάτω ή τελοσπάντων λαβωμένος. Έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση της ΑΕΚ, παρά το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έσπευσε και πάλι να αξιοποιήσει την ένταση που δημιουργήθηκε πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ. Η ηρεμία της ΑΕΚ προδιαθέτει για θετική έκβαση προς το μέρος της, αλλά οφείλει να περιορίσει και το φαινόμενο που την κάνει να παίζει για 3η φορά φέτος με τη φωτιά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x