Κώστας Μιαούλης

Το τρίπτυχο που θα κρίνει τι θα δούμε στα πλέι-οφ

Αφού οριστικοποιήθηκαν σχεδόν τα πάντα, μπορεί κανείς να προχωρήσει σε μια εκτίμηση για το ποια στοιχεία μπορεί να καθορίσουν την εικόνα που θα δούμε στα πλέι-οφ. Γράφει ο Κώστας Μιαούλης.

Με κάποιους αστερίσκους να παραμένουν ακόμα, όπως η εκδίκαση του CAS και το τυπικό πράσινο φως από τις υγειονομικές Αρχές και με απαραίτητη προϋπόθεση, πως δεν θα έχουμε κάποιο πισωγύρισμα ως προς την γενικότερη κατάσταση, πάμε για σέντρα στις 6-7 Ιουνίου. Μια εξέλιξη που θεωρώ πως είναι σωτήρια, για να μπορέσουν τουλάχιστον να γλιτώσουν ό,τι μπορούν οι ομάδες από οικονομικής άποψης, για να ασχοληθούμε επιτέλους με το ποδόσφαιρο και πάνω απ’ όλα για να μπορέσουμε λίγο να βρούμε αποκούμπι ψυχολογικά, μετά τις δύσκολες μέρες που πέρασαν.

Φυσικά όταν μιλάμε για μια διακοπή που στο διάστημα στο οποίο θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα πάλι θα είναι σχεδόν τριών μηνών, τίποτα δεν μπορεί να είναι με βεβαιότητα το ίδιο. Ως προς την κατάσταση των ομάδων, την φόρμα, το ποιοι θα είναι παρόντες για να ενισχύσουν τις ομάδες τους και πάνω απ’ όλα στην προσέλευση των φιλάθλων που δεν θα υπάρχει. Λάβετε υπόψη επίσης πως λόγω της κατάστασης, οι αλλαγές θα είναι πέντε ενώ οι ομάδες θα έχουν 20μελη αποστολή στα παιχνίδια. Συζητάμε για μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

Συζητώντας πάνω στα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή λοιπόν και δίχως να γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα εκδικαστούν οι εκκρεμείς προσφυγές στο CAS, έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ξεκάθαρο προβάδισμα για τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και από εκεί μετά, αν δεν αλλάξει κάτι στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο, ένα ντέρμπι για την 2η θέση. Επαναλαμβάνω προς το αποφυγή παρεξηγήσεων, πως γράφουμε πάνω στα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή.

Υπάρχουν τρεις καθοριστικοί παράγοντες που θα καθορίσουν το πώς θα πάνε αυτοί οι αγώνες. Ο πρώτος σαφέστατα και έχει να κάνει με την υγεία των παικτών και το πόσο ευάλωτοι ή γεροί από την άλλη, θα αποδειχθούν μετά από τόσο μακρά περίοδο απραξίας. Τα πράγματα γρήγορα-γρήγορα έγιναν δύσκολα για την ΑΕΚ, με τον τραυματισμό του Αραούχο που θα λείψει έναν μήνα, ενώ ο Ολιβέιρα είναι ανέτοιμος.

Ήδη λοιπόν η αποστολή της Ένωσης γίνεται δύσκολη και της αφήνει ελάχιστα περιθώρια επιλογών για την κορυφή της επίθεσης. Κι επειδή δεν μπορώ να πειστώ πως αυτή θα είναι ο Κλωναρίδης, μάλλον πάμε για εκκίνησης της ομάδας του Καρέρα στα πλέι-οφ με σέντερ-φορ τον Λιβάια. Στον Παναθηναϊκό εμφανίστηκε πρόβλημα με τον Γιόχανσον σήμερα και δυστυχώς θα έχουμε μοιραία τέτοια περιστατικά. Το αν θα είναι πολλά ή περιορισμένα σε κάθε ομάδα σίγουρα είναι ένας παράγοντας που μπορεί να καθορίσει τα πλέι-οφ.

Αμέσως μετά πάμε στο γεγονός του επαγγελματισμού. Υπάρχουν συμβόλαια παικτών που λήγουν ή σίγουρα υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που ενώ δεν μένουν ελεύθεροι στο κεφάλι τους μπορεί να τριγυρίζει η προοπτική της μεταγραφής. Σε αυτή την περίπτωση το πόσο συνειδητά και ζεστά θα πάρουν τα πλέι-οφ ποδοσφαιριστές που μπορεί ήδη να ξέρουν πως δεν θα συνεχίσουν στις ομάδες που τώρα αγωνίζονται, σίγουρα θα παίξει ρόλο. Μάλιστα ανάμεσα στις έξι ομάδες, υπάρχει τουλάχιστον μια, που αυτό το θέμα μπορεί και να το αντιμετωπίσει έντονα.

Προσέξτε δεν λέει κάποιος πως οι ποδοσφαιριστές του Άρη, δεν θα προσπαθήσουν, αλλά στην ομάδα των «κίτρινων» της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν πολλοί παίκτες που δεν θα βρίσκονται και του χρόνου στην ομάδα. Ίσως σε μικρότερο βαθμό αυτό να ισχύει για τον ΟΦΗ. Στην ΑΕΚ υπάρχουν ποδοσφαιριστές που βρίσκονται, όσο και να είμαστε μακριά ακόμα για να το πούμε, στην πόρτα της εξόδου. Στον ΠΑΟΚ οι περικοπές μεγάλων συμβολαίων ήδη είναι δεδομένες. Ο επαγγελματισμός αρκετών στελεχών των ομάδων μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο. Ίσως και ν’ αποτελεί και κίνητρο προκειμένου να οδηγήσουν τις ομάδες τους ν’ αλλάξουν άποψη. Υπάρχει και αυτό το σενάριο.

Η 3η παράμετρος για μένα και πολύ σημαντική, εξαιτίας της φύσης των πλέι-οφ αλλά και της μεγάλης διακοπής που υπάρχει, θ’ αποτελέσει η εκκίνηση της διαδικασίας και ειδικά οι πρώτες δύο αγωνιστικές. Θεωρώ πως αν τα πράγματα πάνε πολύ στραβά και χάσει κολλητά τα δύο-τρία πρώτα παιχνίδια, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και σωματικά και ψυχολογικά να συνέλθει κάποια ομάδας. Η διαδικασία ποδοσφαιρικής ανάνηψης σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι περίπλοκη και σίγουρα περισσότερες θα είναι οι πιθανότητες αυτή την ομάδα να την πάρει από κάτω. Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια τρομακτική ανατροπή; Ειδικά για την κορυφή εξαιρετικά δύσκολο, για τα υπόλοιπα όμως δεν μπορεί να είναι κανείς βέβαιος. Βέβαια μιλάμε για μια πρωτόγνωρη διαδικασία κάτω από ανεπανάληπτες συνθήκες.

ΥΓ: Η μέρα που ξημερώνει αποτελεί την μία από τις τρεις ημερομηνίες ορόσημο που καθορίζουν την φύση και τις καταβολές της ΑΕΚ. 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου! Δεν ξεχνάμε!


Instagram:@kostasmiaoules, @sportfm946

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x