Κώστας Μιαούλης

Χτίσιμο με παίκτες-εργαλεία, αφού οι σταρ τελείωσαν για τη Super League

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το δύσκολο καλοκαίρι των ελληνικών ομάδων να φέρουν σταρ αεροδρομίου και για την αναγκαιότητα καλών ποιοτικών παικτών, πάνω στους οποίους θα χτιστούν οι ομάδες.

Με την φυγή του Μπεργκ, το οριστικό φινάλε του ονείρου Σκόκο και βέβαια με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ που θεωρητικά θα μπορούσαν να φέρουν, αλλά δεν φαίνεται να καίγονται ή να μπορούν να πάνε σε λογική παικτών αεροδρομίου, μπαίνουμε νομίζω στους κρίσιμους μήνες του μεταγραφικού παζαριού, με μια ξεκάθαρη εικόνα, για το τι περιμένουμε να δούμε στις μεταγραφές.

Ονόματα, όπως για παράδειγμα του Ριβάλντο, του Ζιοβάνι, του Σισέ δεν πρόκειται να δούμε, όχι απλά για φέτος, αλλά και για πολλά από τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Δύσκολα θα ξαναδούμε ποδοσφαιριστές, που θα μπορούσαν να πάρουν από μόνοι τους από το χέρι τις ομάδες, ώστε να τις οδηγήσουν από μόνοι τους σε έναν τίτλο. Πλέον αυτά τα πράγματα, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, αλλά και με τις ομάδες να θέλουν πλέον να περιορίσουν το ρίσκο, τις οδηγεί σε έναν μονόδρομο.

Οι ομάδες πλέον θα χτίζονται με καλούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, αλλά παίκτες που και θα αγοράζονται, όποτε αυτό συμβαίνει και τα συμβόλαια τους θα κυμαίνονται σε λογικά για τα δεδομένα της χώρας μας, σε λογικό πλαίσιο. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, υποψιάζομαι πως είναι ένας από τους πρώτους που το έχει υποψιαστεί αυτό, ανάμεσα στους συμπατριώτες μας. Γι’ αυτό τον λόγο και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεδομένα στον «πράσινο» σύλλογο, είναι ίσως και ο μόνος που είναι αισιόδοξος.

Είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος και θα τολμήσω να γράψω και χαρούμενος που θα κάνει αποκλειστικά αυτός τις επιλογές των παικτών. Κι όπως είπε στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, ίσως διαλέξει δύο, αντί για έναν σέντερ-φορ. Με ένα ποσό κοντά στα 800.000 οι «πράσινοι» μπορούν να βρουν έναν καλό γκολτζή και να τους μείνουν και κάποια χρήματα για ένα back-up. Μπορεί Μπεργκ να μην είναι ως όνομα, αλλά αυτό δεν απαγορεύει να εξελιχθεί σε Μπεργκ εκείνος που θα έρθει. Δεν χρειάζεται άλλωστε να θυμίσω πως και ο Σουηδός, όταν ήρθε εδώ στην Ελλάδα, προερχόταν από μια κατάσταση πολύ πιο κοντά στην φθορά.

Ο ΠΑΟΚ τον οποίο πολλοί περίμεναν πως με τη δυναμική του Κυπελλούχου θα σάρωνε το σύμπαν στις φετινές μεταγραφές, φαίνεται να κοσκινίζει εδώ και 15 μέρες για να βρει έναν τερματοφύλακα καλό και αξιόπιστο και έφερε για την ώρα έναν αριστερό μπακ, που θα περνούσε αδιάφορος και για μικρομεσαίες ομάδες. Αυτό που επισημαίνω δεν αποτελεί μομφή για τον ΠΑΟΚ, αλλά για εκείνους που μπορεί να πίστευαν πως ο Σαββίδης θα ξόδευε έναν σκασμό λεφτά και θα έφερνε παίκτη αεροδρομίου.

Για την ώρα δεν διαφαίνεται κάποια τέτοια πρόθεση. Όπως δεν φαίνεται κάτι ανάλογο για τον –με πολύ καλύτερες άκρες εδώ και πολλά χρόνια Ολυμπιακό – που πάντα επιθυμεί να κάνει το μπαμ και να δώσει δυναμική, πως υπάρχει προοπτική για κάποια υπέρβαση. Ο Ολυμπιακός ψάχνει, αναζητά ποδοσφαιριστές που θα του κάνουν ποιοτική διαφορά, αλλά δεν πρόκειται να ακούσει κανείς για ονόματα μυθικά που θα πέσουν τα τσιμέντα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να κάνει καλές προσθήκες. Αναζητά όμως παίκτες για να φτιάξει ομάδα, όχι για παίκτη, για χάρη του οποίου θα γκρεμιστεί το «Ελ. Βενιζέλος».

Για το φινάλε άφησα την ΑΕΚ. Ίσως επειδή οι οπαδοί της, είναι πάντοτε οι συναισθηματικά πιο ευάλωτοι στο να δέχονται με τρόπο εύκολο, μεταγραφικά σενάρια που σκορπούν εύκολα τον ενθουσιασμό. Όπως επίσης έχουν την κακή συνήθεια να δένονται πολύ εύκολα συναισθηματικά με ποδοσφαιριστές. Αυτό πιθανώς ισχύει και για το ρεπορτάζ της, που δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, με την ίδια την ΠΑΕ ΑΕΚ πάντως να είναι προσεκτικότερη σε σύγκριση με άλλα καλοκαίρια.

Κι εγώ θα ήθελα τον Σκόκο, αλλά από τη στιγμή που και η Σάντερλαντ είχε να παίρνει, το πράγμα γινόταν περίπλοκο. Η ΑΕΚ πάει σαν πρώτη λύση μπροστά, πάλι σε έναν ποδοσφαιριστή που έχει ικανότητες, αλλά και επιρρεπή σε πειθαρχικές περιπέτειες προσδοκώντας πως θα της βγει αλά Αραούχο. Ο τελευταίος πάντως κάνει ακόμα και τώρα απίστευτες προσπάθειες, να δείξει με κάθε τρόπο πως θέλει να συνεχίσει στην ΑΕΚ. Μακάρι τον Αύγουστο να μάθουμε τα ευχάριστα για τον Αραούχο και μακάρι η ΑΕΚ να δώσει και κάτι παραπάνω για έναν ποιοτικό ακραίο. Ο Μανόλο πάντως μπορεί να της εγγυηθεί πως όσοι πάρει, θα είναι εργαλεία για να φτιάξει ομάδα. Το να έρθει ο ένας ή οι δύο σούπερ σταρ που θα την οδηγήσουν από μόνοι τους στον πολυπόθητο τίτλο, είναι εξαιρετικά απίθανο. Το να πάρει εργαλεία για να φτιάξει ομάδα τίτλου, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x