Επικαιρότητα

Μήνυμα συνεργασίας για την παγκόσμια ειρήνη από Τσίπρα στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών

«Μας ενώνει η περηφάνια μας, αλλά και η ευθύνη μίας μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεν μας ανήκει πια κατ' αποκλειστικότητα, αλλά είναι κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας»

«Μας ενώνει η περηφάνια μας, αλλά και η ευθύνη μίας μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεν μας ανήκει πια κατ' αποκλειστικότητα, αλλά είναι κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών στο Ζάππειο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το Φόρουμ, που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία και πήρε «σάρκα και οστά» με τη συμμετοχή και άλλων χωρών.

«Είναι ακλόνητο πιστεύω μας πως η ιστορία, η θρησκεία και πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες κατανόησης και επικοινωνίας, όχι εργαλεία καταπίεσης και εξτρεμισμού, όχι ελατήρια μίσους και συγκρούσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ύψιστη ανάγκη» τη συνεργασία των πολιτισμών απέναντι στην παράνοια και το μίσος: «Είναι ύψιστη ανάγκη η συνεργασία των πολιτισμών απέναντι στο σκοτάδι όσων θέλουν να βυθίσουν την ανθρωπότητα στην παράνοια και το μίσος.

Είναι ύψιστη ανάγκη να μεταφέρουμε στο σήμερα το άπλετο φως του μεγαλείου των ανθρώπων του πνεύματος, που εξέπεμψαν οι αρχαίοι πολιτισμοί μας στο παρελθόν.

Από την Αθήνα, κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, στέλνουμε ένα πολύ δυνατό, ισχυρό μήνυμα στην ανθρωπότητα. Μήνυμα συνεργασίας για την παγκόσμια ειρήνη, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση», είπε χαρακτηριστικά.



«Η πολιτισμική μας κληρονομιά δεν μας ανήκει κατ' αποκλειστικότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να στηριχτούν οι δυνάμεις που ενώνουν τους λαούς, όπως η γνώση και η παιδεία και όχι εκείνες, όπως των πολέμων, που χωρίζουν τους λαούς.

«Η δική μας ευθύνη δεν είναι η προσκόλληση στο ένδοξο παρελθόν, γιατί έτσι αδυνατούμε να οικοδομήσουμε όραμα για το μέλλον», σημείωσε, αναφερόμενος στους αρχαίους πολιτισμούς των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη «να αξιοποιήσουμε τον θησαυρό του παρελθόντος για να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο».

«Ζούμε σε μία σύνθετη πραγματικότητα, με προκλήσεις και απειλές για την ανθρωπότητα. Προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν από χώρες που μοιράζονται παρόμοια πολιτιστική κληρονομία», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε στο μυαλό μας ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο». Μάλιστα, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι ανέφερε τα εργαλεία που έχουν οικοδομηθεί, όπως το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ο διάλογος των λαών μπορεί να γίνει με εφαλτήριο των πολιτισμών, συμπληρώνοντας ότι αυτό ακριβώς αποτελεί την πηγή για την πραγματοποίηση του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

«Οι ρίζες του ελληνισμού είναι βαθιές», σημείωσε και τόνισε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι συνυφασμένη με τον διάλογο, «έχουμε θετική ατζέντα στις διακρατικές σχέσεις».

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση με αιχμή τον πόλεμο στη Συρία και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, επισήμανε: «Σήμερα κατακλυζόμαστε όλο από αρνητικές εξελίξεις. Η λύση, όμως, δεν βρίσκεται στην περιχαράκωση και στην απομόνωση, η λύση βρίσκεται στη συνεργασία και στη συλλογικότητα».

Επίσης, κάλεσε σε κοινή αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η τρομοκρατία, οι ανισότητες, η φτώχεια, οι προσφυγικές ροές. «Υπάρχει πάντοτε ένα τεράστιο πλαίσιο συσφίξεων σχέσεων» είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας σειρά παραδειγμάτων σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως η διαρκής σύνοδος των χωρών του Νότου και οι τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως ανάμεσα στους λαούς πρέπει να στηθούν γέφυρες κατανόησης και όχι ελατήρια μίσους και συγκρούσεων και χαρακτήρισε ύψιστη ανάγκη να μεταφερθεί το φως του πολιτισμού απέναντι στον σκοταδισμό.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πολιτισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να συμβάλει, ώστε να μεταφέρουμε στο σήμερα το άπλετο φως που εξέπεμψαν οι πολιτισμοί μας στο παρελθόν», υπογράμμισε. «Κάτω από τη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την παγκόσμια ειρήνη και την αλληλεγγύη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x