Όπως αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., οι άνδρες θα μεταβούν στην Ιβηρική Χερσόνησο και θα… επιχειρήσουν στην πολύ δύσκολη αποστολή για την κατάκτηση θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως οι γυναίκες δεν θα μετάσχουν, επειδή ρεαλιστικά δεν θα μπορούσαν να θέσουν το στόχο της πρόκρισης, ενώ παράλληλα υπάρχει το υψηλό οικονομικό κόστος.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των γυναικών είναι χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη και θα πήγαινε κατευθείαν πάνω σε πολύ δυνατούς αντιπάλους.

Στο Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά δήλωσαν συμμετοχή 36 εθνικές ομάδες ανδρών. Μπορεί να μην είναι ανάμεσά τους οι πανίσχυρες Κίνα, Γερμανία και η διοργανώτρια Ιαπωνία, μπορεί να αποφεύγει τη διαδικασία και η Βραζιλία του Χούγκο Καλντεράνο ως σίγουρη εκπρόσωπος της Νοτίου Αμερικής, ωστόσο, πέρα από τις δυνατές ευρωπαϊκές ομάδες, υπάρχουν κι άλλα πολύ υπολογίσιμα συγκροτήματα από την Ασία, όπως η Κορέα και το Χονγκ Κονγκ.

Επιπλέον, το «νοκ άουτ» σύστημα διεξαγωγής κάνει το έργο της Ελλάδας εξαιρετικά δύσκολο. Με αυτά τα δεδομένα η Εθνική γυναικών θ’ αδυνατούσε θεωρητικά να διεκδικήσει κάτι ουσιαστικό κι έτσι κρίθηκε προτιμότερο να μην πάει στο Γκοντομάρ και να ρίξουν οι διεθνείς αθλήτριες το βάρος στην προετοιμασία τους για το Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό του απλού, που θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο στη Μόσχα.