sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μουρίνιο vs Γκουαρντιόλα: Η μεγάλη μάχη

Η έναρξη της σεζόν στην Αγγλία πλησιάζει και όλοι περιμένουν με αγωνία τη «μάχη» Μουρίνιο-Γκουαρντιόλα. Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τα σημεία που πιθανόν να κρίνουν τον νικητή.

Το ντέρμπι του Μάντσεστερ θα είναι για πρώτη φορά διπλό. Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον Μάντσεστερ Σίτι και Ζοσέ Μουρίνιο εναντίον Πεπ Γκουαρντιόλα.

Οι δυο τους δε συναντιόνται για πρώτη φορά σε ντέρμπι. Οι μάχες και οι… διαμάχες τους στο «Clasico» μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα έχουν μείνει στην ιστορία.

Πλέον, ξανασυναντιούνται στο Νησί και το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τα πέντε σημεία που πρέπει να προσέξει ο καθένας για να επικρατήσει στη μεγάλη «μάχη».

Ζοσέ Μουρίνιο


inner

1. Να μην επικεντρωθεί στον Πεπ


Στην κοινή θητεία του Ζοσέ Μουρίνιο με τον Πεπ Γκουαρντιόλα στην Ισπανία, ο Πορτογάλος τεχνικός είχε απλά στο μυαλό του τα δύο παιχνίδια απέναντι στη Μπαρτσελόνα, αφού η Ρεάλ δεν είχε κάποιον άλλο αντίπαλο στην Primera Division. Στην Premier League τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς ο Special One θα έχει μεγαλύτερο ανταγωνισμό και περισσότερους υπολογίσιμους αντίπαλους. Θα είναι λάθος λοιπόν να επικεντρωθεί στην κόντρα του με τον Καταλανό.

2. Να πείσει πως δεν είναι ο νέος Λουίς Φαν Χάαλ


Ο Μουρίνιο έχει συνηθίσει να παρουσιάζει ομάδες σφιχτές στην άμυνα που δεν παίζουν ελκυστικό ποδόσφαιρο. Λάθος! Ο Πορτογάλος όντως δίνει μεγάλη σημασία στην αμυντική λειτουργία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κατά καιρούς δεν παρουσιάζει ελκυστικό ποδόσφαιρο με πολλά γκολ. Τη σεζόν 2011/12 όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η ομάδα του πέτυχε 121 τέρματα! Στο Μάντσεστερ θέλουν να ξεχάσουν το βαρετό ποδόσφαιρο του Λουίς Φαν Χάαλ και ελπίζουν ο Πορτογάλος τεχνικός να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό από τον προκάτοχό του.

3. Να ξεκαθαρίσει το ρόστερ


Οι μεταγραφές του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και του Χένρικ Μιχιταριάν έσκασαν σαν βόμβες στο «Όλντ Τράφορντ» και εκτός απροόπτου οι δύο ποδοσφαιριστές θα πάρουν τη φανέλα βασικού σπίτι τους. Αυτό σημαίνει πως το μέλλον αρκετών είναι αβέβαιο, αφού δε μπορούν να χωρέσουν όλοι στο ρόστερ. Ο λόγος για τους Χουάν Μάτα, Αντνάν Γιανουζάι, Μέμφις Ντεπάι και Άντερ Ερέρα. Καθόλου σίγουρη δε πρέπει να θεωρούν τη θέση τους ούτε οι Μπλιντ και Ρόχο, καθώς έδειξαν μεγάλη αστάθεια στην ήδη προβληματική άμυνα των «κόκκινων διαβόλων» την περσινή σεζόν.

4. Να διαχειριστεί τα νέα ταλέντα


Αναμφίβολα ο παίκτης-αποκάλυψη της περσινής σεζόν ήταν ο Μάρκους Ράσφορντ. Υπό τις οδηγίες του Λουίς Φαν Χάαλ, ο νεαρός Άγγλος επιθετικός πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις «ξελασπώνοντας» αρκετές φορές τη Γιουνάιτεντ όταν αυτή δυσκολευόταν να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Μένει να δούμε αν ο Μουρίνιο μπορέσει να διαχειριστεί το «νέο αίμα», έχοντας έναν επιπλέον άσο στο μανίκι του.

5. Να διαχειριστεί το Europa League


Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα απουσιάζει από το ερχόμενο Champions League, έχει όμως ευρωπαϊκές υποχρεώσεις στο Europa. Ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει δείξει πως είναι από τους προπονητές που δεν υποτιμούν καμία διοργάνωση και δεν θα θυσιάσει την ευρωπαϊκή διάκριση για χάρη του εγχώριου πρωταθλήματος. Θα πρέπει να βρει τη σωστή χημεία και το κατάλληλο rotation για να καταφέρει να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο αγώνων, αφού αν η Γιουνάιτεντ προχωρήσει σε όλες τις διοργανώσεις θα δίνει κάθε βδομάδα τρεις αγώνες και η κούραση θα είναι μεγάλη.


Πεπ Γκουαρντιόλα


inner

1. Να αντιμετωπίσει τα mind-games του Μουρίνιο


Αν ο Μουρίνιο είναι –ας το πούμε- ο λαϊκός προπονητής που θέλει να κερδίζει με κάθε τρόπο και κόστος, τότε σίγουρα ο Πεπ είναι ο αριστοκράτης της προπονητικής. Σταθερός στο πλάνο, προσπαθεί οι ομάδες του να αποδίδουν ωραίο ποδόσφαιρο και δεν θυσιάζει την τακτική του στο βωμό του αποτελέσματος.
Ανέκαθεν η κόντρα των δύο ήταν μεγάλη και τα mind games έδιναν και έπαιρναν, με τον Special One να αποτελεί μετρ του είδους. Στην Αγγλία άλλωστε όπου ο Πορτογάλος μυήθηκε στα μυστικά του «ψυχολογικού πόλεμου», αυτά είναι συνηθισμένα φαινόμενα. Μένει να δούμε αν ο Πεπ αντέξει στην πίεση και δε πέσει στην παγίδα που –είναι δεδομένο ότι- θα του στηθεί.

2. Να φέρει την εξέλιξη και όχι την επανάσταση


Από τις πρώτες του μέρες στο σύλλογο, ο Γκουαρντιόλα είχε δηλώσει πως θέλει να μεταδώσει το passing game και την ομαλή μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση και στη Μάντσεστερ Σίτι. Το έκανε με τη Μπαρτσελόνα, το έκανε με τη Μπάγερν Μονάχου και θέλει να το ξανακάνει με τους «πολίτες». Το επαναστατικό –για το αγγλικό ποδόσφαιρο- αυτό πλάνο όμως δεν είναι δεδομένο ότι θα πετύχει. Σε ένα Βρετανικό στυλ παιχνιδιού, εκεί που από τον πρόεδρο μιας ομάδας ως τον πιο ταπεινό φίλαθλο, όλοι έχουν συνηθίσει το κλασικό 4-4-2 με σέντρες και γεμίσματα, το ριζοσπαστικό πλάνο του Καταλανού δε θα είναι εύκολο να εμπεδωθεί από την ομάδα, αλλά και να γίνει αποδεκτό από το κοινό του «Etihad».

3. Να αποφασίσει για την περίπτωση του Τζο Χαρτ


«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτός είναι το Νο 1.», ήταν τα λόγια του Πεπ Γκουαρντιόλα όταν ο Άγγλος διεθνής γκολκίπερ ενσωματώθηκε στην αποστολή. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ο τεχνικός της Σίτι ψάχνει και μάλιστα εξονυχιστικά, για έναν τερματοφύλακα που θα του δώσει τη σταθερότητα που θέλει κάτω από τα δοκάρια των «γαλάζιων». Οι εμφανίσεις του Χαρτ στο Euro δεν τον άφησαν καθόλου ικανοποιημένο και αυτό περνάει προς τα έξω.

4. Να μπει στους ομίλους του Champions League


Πέρυσι η Σίτι έφτασε ως τα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και βρέθηκε μια ανάσα από τον μεγάλο τελικό. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα τη συμμετοχή της στου ομίλους. Η κακή της περσινή πορεία στις τελευταίες στροφές του πρωταθλήματος, την έφερε στην τέταρτη θέση και τα προκριματικά του Champions League. Δεδομένης της πορείας της την προηγούμενη σεζόν, δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Οι αντίπαλοι όμως δεν θα είναι σε καμία περίπτωση αμελητέες ποσότητες και θα κληθεί να αντιμετωπίσει ομάδες όπως η Πόρτο, η Ρόμα, η Ντόρτμουντ και η Βιγιαρεάλ. Ομάδες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά.

5. Να βρει τον επόμενο ηγέτη


Ο φύσει και θέσει αρχηγός των «πολιτών», Βινσέντ Κομπανί, αναρρώνει ακόμα από τον τραυματισμό του και ο Γκουαρντιόλα θα πρέπει να δώσει το περιβραχόνιο αλλού, τουλάχιστον στην αρχή της σεζόν. Μετά το Βέλγο στόπερ, ο Γιάγια Τουρέ είναι ο ηγέτης στη Σίτι και μένει να δούμε αν ο Πεπ τον χρίσει νέο «κάπτεν», γεφυρώνοντας έτσι τις κακές σχέσεις που είχαν οι δυο τους από την εποχή που συνεργάζονταν στη Μπαρτσελόνα.



Επιμέλεια: Γιάννης Καραγιάννης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x