Επικαιρότητα

Μπορεί το Brexit να οδηγήσει σε διάλυση το Ηνωμένο Βασίλειο;

Τι ντόμινο πυροδοτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Σαράντα τρία χρόνια μετά την προσχώρησή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε στο κρίσιμο δημοψήφισμα υπέρ της αποχώρησής του από την «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Για τις συνέπειες του Brexit στην ΕΕ θα γίνει πολύς λόγος τις επόμενες ημέρες, όσο οι εξελίξεις θα προχωρούν και οι απόψεις θα αποκρυσταλλώνονται.

Έχει όμως ξεχωριστό ενδιαφέρον και το τι μπορεί να σημάνει η ψήφος υπέρ του Brexit για την ίδια τη σύσταση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σκωτία

Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ με ποσοστό κοντά στο 62% με τις 32 περιφέρειές της να υποστηρίζουν όλες το Bremain.

Η πρωθυπουργός Nicola Sturgeon σχολίασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημειώνοντας πως είναι εμφανές πως ο λαός της Σκωτίας βλέπουν το μέλλον του ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Σκωτία συνέβαλε σημαντικά στην ψήφο υπέρ του Remain σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε. «Αυτό αντανακλά τη θετική καμπάνια του SNP που επικεντρώθηκε στα κέρδη και τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ και ο λαός της Σκωτίας ανταποκρίθηκε σε αυτό το θετικό μήνυμα.

«Η Σκωτία μίλησε, και μίλησε αποφασιστικά», τόνιζε περιμένοντας ακόμα τα τελικά αποτελέσματα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει πως η Sturgeon θα δεχθεί πιέσεις για να προκηρύξει δεύτερο δημοψήφισμα για ενδεχόμενη ανεξαρτησία της χώρας της. Άλλωστε η εκλογική ανακοίνωση του SNP για τις εκλογές του Μαΐου στη βουλή της Σκωτίας ανέφερε το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος εάν υπάρξει σημαντική αλλαγή των συνθηκών στις οποίες έγινε η ψηφοφορία του 2014- όπως η έξοδος της Σκωτίας από την ΕΕ παρά τη θέλησή της.

Βόρεια Ιρλανδία

Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς δήλωσε πριν καν οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία. Σύμφωνα με πηγές, πιστεύεται πως υπάρχει πλέον «εντολή» για διενέργεια δημοψηφίσματος ώστε να απομακρυνθούν τα ιρλανδικά σύνορα.

Ουαλία

Οι Ουαλοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ σε ποσοστό περίπου 52,5%- κοντά δηλαδή στο συνολικό ποσοστό του Ηνωμένου Βασιλείου- έναντι 47,5% που ψήφισε Bremain.

Από τις 22 περιφέρειες της Ουαλίας, οι 17 στήριξαν το Brexit ενώ μόνο οι πέντε ψήφισαν Bremain. Ο επικεφαλής των Ουαλών Συντηρητικών Andrew RT Davies, υπέρμαχος της εξόδου από την ΕΕ, χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως «μια ιστορική στιγμή για την Ουαλία».

Πηγή: Newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x