sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Μύθοι και αλήθειες για την καλοκαιρινή προετοιμασία, αυτό είναι το “team building”»

Τι είναι τελικά η καλοκαιρινή προετοιμασία; Ο προπονητής φυσικής κατάστασης του Ατρόμητου, Σωτήρης Ρούσσης δίνει τις απαντήσεις και εξηγεί τι είναι η φετινή καινοτομία του «team building».

Αν κάποιος ποδοσφαιριστής αξιολογούσε τις δύσκολες περιόδους που έχει να βιώσει κατά τη διάρκεια μιας σεζόν, οι 99 στους 100 θα απαντούσαν ότι αυτή είναι δίχως δεύτερη σκέψη η καλοκαιρινή προετοιμασία, πριν από την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Πολύ περισσότερο τα προηγούμενα χρόνια και λιγότερο είναι η αλήθεια την τελευταία δεκαετία, υπήρχε ένας... μύθος σύμφωνα με τον οποίο η φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών χτιζόταν σε βουνά, με ατέλειωτα τρεξίματα σε μια διάρκεια περίπου 8 εβδομάδων.

Ωστόσο, και αυτό πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει αλλάξει...

Αποστολή στην Αυστρία: Παύλος Κουστέρης

Τις απαντήσεις για αυτό το... παρεξηγημένο ζήτημα δίνει μέσω του sport-fm.gr ο προπονητής φυσικής κατάστασης των Περιστεριωτών, Σωτήρης Ρούσσης, που όπως είναι φυσιολογικό, ο ρόλος του στην Αυστρία, αλλά και γενικότερα από την έναρξη της προετοιμασίας είναι ο πλέον πρωταγωνιστικός στον Ατρόμητο.

Μέσω απλών πραγμάτων, εξηγεί τη σημασία και το ρόλο της καλοκαιρινής προετοιμασίας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, για τους τρόπους που αυτή η περίοδος μπορεί να γίνει πιο... ευχάριστη για τους παίκτες μιας ομάδας ενώ αναλύει και τη σημασία του «team building» που αποτελεί τη φετινή καινοτομία στην προετοιμασία των Περιστεριωτών στην Αυστρία.

Αναλυτικά όσα είπε ο προπονητής φυσικής κατάστασης Σωτήρης Ρούσσης:

Κύριε Ρούσση, είναι τελικά αυτή η περίοδος η πιο δύσκολη για έναν ποδοσφαιριστή και πράγματι εδώ χτίζεται όλη η φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών;

«Πολλοί έχουν θεωρήσει ότι το στάδιο προετοιμασίας είναι το πιο δύσκολο για τον ποδοσφαιριστή επειδή από μια φάση απραξίας περνάει σε μια φάση ενεργοποίησης διπλών προπονήσεων και μεγαλύτερης έντασης. Γι αυτό και ο ποδοσφαιριστής θεωρεί ότι είναι κάτι επίπονο για εκείνον. Σίγουρα όμως υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτό που τα τελευταία χρόνια τείνουν να εξαλειφθούν. Η φυσική προετοιμασία του ποδοσφαιριστή δεν είναι για 6 ή 8 εβδομάδες αλλά 8 με 10 μήνες όσο δηλαδή διαρκεί και η αγωνιστική περίοδος. Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι οι ποδοσφαιριστές ανεβαίνουν τα βουνά και κάνουν τρεξίματα, αλλά αυτό τα τελευταία χρόνια έχει εξαλειφθεί.

Ο ποδοσφαιριστής δεν πάει στο κέντρο προετοιμασίας για να χάσει όλη την ενέργειά του, αλλά για να προετοιμαστεί μερικώς γι αυτό που θα ακολουθήσει. Σε αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Για παράδειγμα είναι οξύμωρο να θεωρήσει κάποιος ότι ο Ατρόμητος θα είναι απόλυτα έτοιμος την 26η Ιουλίου για το παιχνίδι με την Μπρεστ. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ομάδα θα είναι ανέτοιμη, αλλά δεν μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να επανέλθει πλήρως σε τόσο σύντομο διάστημα. Ούτε εμείς θέλουμε να πάμε εκεί και να είμαστε απόλυτα φορμαρισμένοι, αλλά ούτε και οι ποδοσφαιριστές να είναι “μπαγιάτικοι”. Ψάχνουμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε οι ποδοσφαιριστές μας να ανταποκριθούν όσο το δυνατό καλύτερα σε αυτό το παιχνίδι».


Με αυτό τον τρόπο όμως δεν υπάρχει ο συνηθισμένος κίνδυνος που λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι να «καούν» οι ποδοσφαιριστές κατά την περίοδο του Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου;

«Κατ’ αρχάς ο ρόλος του προπονητή φυσικής κατάστασης είναι καθαρά συμβουλευτικός. Επειδή υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ προπονητή φυσικής κατάστασης και προπονητή αποκατάστασης θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Ο πρώτος είναι αυτός που υιοθετεί ένα πρόγραμμα προετοιμασίας από τον προπονητή λέγοντας τη γνώμη του φυσικά, αλλά οφείλει να το εκτελέσει. Άρα ο ρόλος του προπονητή φυσικής κατάστασης είναι καθαρά συμβουλευτικός. Ο προπονητής αποκατάστασης έχει να κάνει καθαρά με τους τραυματίες.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι για μένα δεν υπάρχει η έννοια του φορμαρίσματος, δηλαδή του να είναι μια ομάδα “φρέσκια” ή “μπαγιάτικη”. Αν δείτε την περσινή προετοιμασία του Ατρομήτου, το πλάνο του κ. Κάναντι ήταν να είναι οι ποδοσφαιριστές κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου αρκετά καλά. Και νομίζω ότι το πετύχαμε σε αρκετά καλό βαθμό. Είδαμε παιχνίδια που ο Ατρόμητος μπορούσε να πιέσει ψηλά και παράλληλα η ομάδα δεν έβγαλε κανέναν μυϊκό τραυματισμό. Ήταν ένα πλάνο που πραγματικά πέτυχε και πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει ο προπονητής και έπειτα εμείς οι συνεργάτες του».


Σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει και αυτά που έχουμε ακούσει, η προετοιμασία του Ατρόμητου δεν έχει... ανελέητο τρέξιμο, αλλά πολλή μπάλα...

«Στον ποδοσφαιριστή αρέσει να κάνει κάποια χιλιόμετρα, γιατί νιώθει καλά. Όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με το λειτουργικό κομμάτι. Το ποδόσφαιρο έχει αυξομειώσεις στις ταχύτητες. Άρα ψάξαμε να βρούμε ένα μοντέλο σαν αυτό που ακολουθούμε. Δηλαδή κάνουμε 20 λεπτά ποδήλατο για να πάμε στο προπονητικό κέντρο μέσα από το δάσος και κάνουμε άλλα 20 λεπτά να επιστρέψουμε. Αυτό είναι μια πολύ καλή προπόνηση αερόβιας ικανότητας. Έπειτα ό,τι κάνουμε στο γήπεδο έχει να κάνει καθαρά με μπάλα. Δηλαδή λειτουργική προπόνηση.

Αυτό μετά την προετοιμασία θα αλλάξει διότι ο ποδοσφαιριστής θα έχει περάσει από το στάδιο της προαγωνιστικής περιόδου σε αυτό της αγωνιστικής περιόδου. Τώρα αν ένας ποδοσφαιριστής νιώθει ότι μετά την προπόνηση έχει ανάγκη να κάνει ασκήσεις χωρίς μπάλα θα τον βάλουμε να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αερόβιας προπόνησης, μόνο και μόνο επειδή θα νιώθει καλά ψυχολογικά. Θεωρώ ότι ο αθλητής σχετίζεται 70% με την ψυχολογία και κατά 30% με όλα τα άλλα».


Πέρυσι ήρθαν στην ομάδα 15 νέοι ποδοσφαιριστές για τους οποίους δεν γνωρίζατε σε τι βαθμό φυσικής κατάστασης βρίσκονταν και παράλληλα υπήρχαν ήττες ακόμα και με έξι γκολ. Σας ανησύχησε αυτό ως προπονητής φυσικής κατάστασης;

«Προσωπικά έπαψα να ανησυχώ όταν είδα τον προπονητή μας να είναι τόσο σίγουρος. Μας είχε εξηγήσει το πλάνο του, το είχε εφαρμόσει στις προηγούμενες ομάδες του με επιτυχία και πραγματικά περιμέναμε. Επίσης, ήμουν σίγουρος γιατί έβλεπα τους ποδοσφαιριστές μας να ανταποκρίνονται».

Σε τι κατάσταση θέλει ο Ατρόμητος να είναι η ομάδα στο παιχνίδι με την Ντιναμό Μπρεστ;

«Η ομάδα μας θέλει να είναι αγωνιστική. Πρέπει να δείξει αγωνιστικό πνεύμα. Δεν πρέπει να δείξει κούραση, αλλά ένα καλό πρόσωπο ώστε να πετύχει στο παιχνίδι. Αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από την σωστή αναλογία προπόνησης-ξεκούρασης. Όσο σημαντική είναι η προπόνηση, άλλο τόσο είναι και η ξεκούραση. Η ομάδα και τους 10 μήνες, θα πρέπει να είναι έτοιμη σε κάθε παιχνίδι».

inner

Βλέπουμε κάποιες καινοτομίες στη φετινή προετοιμασία του Ατρόμητου, με διάφορα «παιχνίδια», όπως θα τα χαρακτηρίζαμε. Τι είναι το team building για το οποίο συζητιέται και ανάμεσα στους παίκτες;

«Το team building έχει να κάνει με το χτίσιμο της ομάδας σε σχέση με την ψυχολογία των αθλητών, σε σχέση με την συνεργασία και την αρμονία μεταξύ των αθλητών. Είναι κάτι το οποίο οι ελληνικές ομάδες δεν το υιοθετούν γιατί θεωρούν πως δεν τους πηγαίνει. Δεν υπάρχει η απαιτούμενη τεχνογνωσία και γι' αυτό θεωρούν οι περισσότερες ομάδες πως δεν τους πηγαίνει. Αν δουν αποτέλεσμα μέσα απ' αυτό τότε θα διαπιστώσουν πως αυτό είναι μια ορολογία που ταιριάζει και πρέπει να την υιοθετήσουν. Ο Ατρόμητος είναι πρωτοπόρος σε αυτό το κομμάτι, γιατί αν δείτε στις υπόλοιπες ομάδες ο ορισμός του ψυχολόγου ή ο ορισμός του υπεύθυνου του team building δεν υπάρχει. Δεν γίνεται να μην υπάρχει ψυχολόγος σε ομάδες, καθώς το ποδόσφαιρο από μόνο του είναι άθλημα με μεγάλη πίεση. Στο φιλικό με τη Ζυρίχη υπήρχε σε πολύ μεγάλο βαθμό το κομμάτι της ομοιογένειας».

Θεωρείτε ότι τα social media δυσκολεύουν την κατάσταση πάνω στο θέμα της ψυχολογίας και της έκθεσης που έχει ένας επαγγελματίας στο κοινό;

«Την επιτυχία την θέλουν πολλοί, δεν ξέρουν όμως τον δρόμο της επιτυχίας και τι να κάνουν για να πετύχουν. Σίγουρα τα social media έχουν δυσκολέψει πολύ την ζωή των αθλητών. Οι περισσότεροι θέλουν να διαφημίσουν τον εαυτό τους με θετικό τρόπο, αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν τον τρόπο».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x