Νέα επεισόδια μεταξύ και Αφγανών και Αράβων σημειώθηκαν την Παρασκευή στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Αφορμή της νέας έντασης η διακομιδή ενός Ιρακινού στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του λόγω προϋπάρχοντος καρδιολογικού προβλήματος (κολπικής μαρμαρυγής).

Οι αστυνομικοί ήταν ανήμποροι να παρέμβουν δυναμικά και να σταματήσουν τις συγκρούσεις, κυρίως ανάμεσα σε Άραβες και Αφγανούς, αφού η ύπαρξη μέσα στον καταυλισμό περισσότερων των 1.000 παιδιών ηλικίας κάτω των 8 ετών, δεν τους επιτρέπει να επιχειρήσουν, είτε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, είτε με χημικά.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας είναι ανυπόφορη, Μέσα στον καταυλισμό, αλλά και σε κτήματα γύρω από αυτόν, η κατάσταση θυμίζει μέρες του φθινοπώρου του 2015. Σε μια δομή με υποδομές στέγασης για 2.000 άτομα διαμένουν 5.500 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι οικογένειες με πολλά παιδιά.

Σημειώνεται ότι η βία είχε αρχίσει να εκδηλώνεται από την Πέμπτη, με σποραδικές, βίαιες ενέργειες μεταξύ νέων, κυρίως, ανδρών.

«Το χειρότερο όλων όμως….» λέει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στέλεχος της διαχειριστικής αρχής του καταυλισμού, «είναι ότι σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης 800 ατόμων, μια και για τόσα άτομα σχεδιάστηκε η δομή, ζουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι. Οι τουαλέτες πλέον έχουν ακυρωθεί, το νερό δε φτάνει για να πλυθούν τόσοι άνθρωποι, χώροι για να πλυθούν οι άνθρωποι δεν υπάρχουν πια…». Στο ρέμα στο πλάι του καταυλισμού παροχετεύονται λύματα δημιουργώντας συνθήκες ανοιχτού βόθρου.

Aνήσυχος για την αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο εμφανίστηκε στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έθεσε το θέμα στη Σύνοδο. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος στο πλαίσιο της δύσκολης συμφωνίας που έχει επιτευχτεί με την Τουρκία, χωρίς να διαρρηγνύεται το ευρωπαϊκό πλαίσιο αξίων.

Πηγή: skai.gr

Αποδοχή Cookies
Το site sport-fm.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ