Θαλάσσια Σπορ

«Να αποδείξουμε ότι Ελλάδα δεν έχει πεθάνει»

Κραυγή αγωνίας από τους ιστιοπλόους, Τάκη Μαντή και Παύλο Καγιαλή, νο.2 στην παγκόσμια κατάταξη στην κατηγορία 470, για τον νέο αθλητισμό νόμο και το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Οι δεύτεροι στην παγκόσμια κατάταξη της κατηγορίας 470 στην ιστιοπλοΐα, Τάκης Μαντής και Παύλος Καγιαλής φιλοξενήθηκαν το πρωί της Τετάρτης από τους… φουνταριστούς του NovaΣΠΟΡ FM 94.6, Γιώργο Θαναηλάκη και Μηνά Τσαμόπουλο.

Οι δύο Έλληνες ιστιοπλόοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που επικρατεί στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό της χώρας και τον κίνδυνο που υπάρχει μετά από τον αθλητικό νόμο του 2007-8 που άλλαξε τα δεδομένα της υποστήριξης της πολιτείας στην προσπάθεια που κάνουν για διάκριση.

«Κινδυνεύει να σταματήσει ο αθλητισμός στην Ελλάδα, ο Ερασιτεχνικός αθλητισμός. Ουσιαστικά μιλάμε για τους αθλητές που εκπροσωπούν τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες», ανέφεραν, αρχικά, και συνέχισαν:

«Νομίζαμε ότι θα αλλάξει ο νόμος. Μας είχαν δώσει και κάποιες υποσχέσεις για αυτό Ότι θα άλλαζε. Τελικά όμως ακόμη και σήμερα δεν έγινε κάτι τέτοιο».

Ο Τάκης Μαντής μπαίνει σε λεπτομέρειες… «Μας είχαν πει ότι θα άλλαζε έστω για τους αθλητές που είναι σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο», τονίζει.

«Αυτή την στιγμή όμως βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση… Εάν θα συνεχίσουμε να προπονούμαστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή εάν θα επιστρέψουμε στα γραφεία μας και να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τον αθλητισμό», προσθέτει ο Παύλος Καγιαλής.

Την… σκυτάλη παίρνει ο Τάκης. «Θα πρέπει όμως να αναρωτηθεί η πολιτεία γιατί τόσα χρόνια επένδυσης και ιδρώτα και χρημάτων θα πρέπει να πάνε χαμένα και μάλιστα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012. Γιατί να ακυρωθεί μια τέτοια επένδυση;»

«Εδώ και 15 χρόνια έχουμε πληρώσει και από την τσέπη μας για να είμαστε εδώ»
, αναφέρουν και περιγράφουν σκηνές που ερωτήσεις αθλητών από άλλες χώρες τους έφεραν σε δύσκολη θέση και τους ένιωσαν να αισθάνονται περίεργα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

«’’Πώς είστε εσείς εδώ; Έχετε λεφτά να κάνετε προπονήσεις’’, μας ρώτησαν κάποιοι», αναφέρουν και εξομολογήθηκαν ότι ακόμη και γερμανοί ιστιοπλόοι άφησαν να εννοηθούν ότι εκείνοι είναι οι χρηματοδότες…

«Νιώσαμε περίεργα. Αυτό μας έδωσε ένα μεγάλο κίνητρο για να πετύχουμε κάτι στους υπόλοιπους αγώνες που θέλουμε να συμμετάσχουμε. Όταν αγωνιζόμαστε εκπροσωπούμε την Ελλάδα και τους συμπατριώτες μας. Προσπαθούμε να πάρουμε μια καλή θέση, μια επιτυχία, για να κάνουμε χαρούμενους και τους υπόλοιπους Έλληνες, ακόμη και αυτούς που ζουν στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα. Αντιλαμβανόμαστε την δύσκολη κατάσταση που είναι χώρα και τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες μας. Προσπαθούμε στους ξένους αθλητές να τους δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει πεθάνει. Ότι είναι εδώ… Είναι ένα νέο κίνητρο για εμάς», προσθέτουν.

Πώς τα βγάζουν πέρα αυτοί; Μας απαντούν… «Βοηθάνε τα σωματεία μας. Όμως είναι ανησυχητικό. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα στις επόμενες γενιές δεν θα παίζει ρόλο εάν θα έχει ταλέντο κάποιος αλλά χρήματα για να αθληθεί», τονίζουν.

Στα αγωνιστικά, πλέον, ετοιμάζονται να πέσουν στη μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου με στόχο να αντιπροσωπεύσουν αυτοί την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 στο Λονδίνο.

«Εκεί θα προσπαθήσουμε για ένα μετάλλιο. Ελπίζουμε το ηθικό μας να είναι υψηλό, να προσπαθήσουμε και να τα καταφέρουμε. Με νύχια και με δόντια κρατιόμαστε. Βλέπετε οι άλλες χώρες επενδύουν κι εμείς κόβουμε τον αθλητισμό», καταλήγουν…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x