Βαγγέλης Νεραντζιάς

Να γυρίσει ισόπαλος από την Ισπανία

Με μειονέκτημα έδρας καλείται να προκριθεί ο Παναθηναϊκός, αλλά κόντρα στην Λαμποράλ αυτό μπορεί να γίνει πλεονέκτημα. Γράφει ο Βαγγέλης Νεραντζιάς

Παρακολουθώντας τον όμιλο του Παναθηναϊκού σε όλη την πορεία του Top16, οι πράσινοι παίρνουν αυτό που τους αξίζει. Φενέρμπαχτσε και Λοκομοτίβ ήταν πιο σταθερές και κατείχαν πάντα τις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ. Οι τρεις ήττες στα τέσσερα πρώτα ματς ήταν καταδικαστικές για την ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, όσον αφορά το πλεονέκτημα της έδρας, που συνήθως, κάνει πιο εύκολο τον δρόμο στα πλέι οφ. Μέχρι εκεί όμως και τίποτα παραπάνω.

Η ουσία είναι ποιος θα αποδειχτεί έτοιμος τώρα στα προημιτελικά, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τον όμιλο και ότι συνέβη πριν 2-3 μήνες. Οι πράσινοι την περασμένη διετία σε αυτή τη φάση ολοκλήρωναν την παρουσία τους κόντρα στην σαφώς ανώτερη ΤΣΣΚΑ που είχε και το πλεονέκτημα έδρας. Ωστόσο, στη τρέχουσα σεζόν το έδαφος είναι πιο πρόσφορο όσον αφορά το μέλλον του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα.

Οι δύο σημαντικές διαφορές που κάνουν τον Παναθηναϊκό αισιόδοξο και δημιουργούν προσδοκίες για επιστροφή στο Βερολίνο, είναι η ξεκάθαρα ανώτερη φετινή ομάδα του τριφυλλιού σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και η Λαμποράλ Κουτσα, που όπως και να τη δεις δεν είναι… ΤΣΣΚΑ.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι θα είναι εύκολο να προκριθείς κόντρα στους Βάσκους, αλλά για να φτάσεις ως το τέρμα κάποια υπέρβαση πρέπει να κάνεις… Όσο δύσκολο είναι να νικήσεις τρεις φορές σε δυο εβδομάδες τις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ έστω με πλεονέκτημα, αλλά τόσο είναι να κάνεις το μπρέικ στη Βιτόρια.

Υπό αυτή την έννοια ο Παναθηναϊκός καλείται να ξεπεράσει μια ομάδα που έχει ταλέντο και ενθουσιασμό, αλλά όχι το βάρος της φανέλας των άλλων ισπανικών ομάδων. Μπορεί να βρέθηκε παλιότερα σε Final-4 όπως αυτό της Αθήνας, όμως την μεγάλη κούπα δεν την έχει σηκώσει ποτέ…

Από την άλλη ο πολύ βελτιωμένος Παναθηναϊκός έχει αδυναμίες αλλά και δυνατότητες που τώρα ανακαλύπτονται. Είναι δεδομένο ότι η ομάδα του Τζόρτζεβιτς θα πρέπει να επικεντρωθεί και να περιορίσει το σημείο αναφοράς των Βάσκων, τον Γιάννη Μπουρούση, όπως και τους υπόλοιπους απρόβλεπτους που κοουτσάρει ο Περάσοβιτς, με μπροστάρηδες τους Τζειμς και Άνταμς. Τα γρήγορα πόδια στη πράσινη περιφέρεια, οι αρκετές λύσεις στο 4-5 και η γνώση του τρόπου παιχνιδιού του Έλληνα σέντερ, συγκαταλέγονται στα θετικά στη πράσινη ζυγαριά.

Με βάση την προϊστορία σε τέτοιες σειρές αγώνων ο Παναθηναϊκός ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει, γιατί απλά το έχει ξανακάνει… Το ζητούμενο στο πρώτο ματς -όταν παίζεις με μειονέκτημα στη σειρά- είναι φυσικά να διεκδικήσεις τη νίκη και το μπρέικ με το καλημέρα. Όμως, μπορείς να βγεις κερδισμένος και στην ήττα, αν διαβάσεις και ζυγίσεις καλά τον αντίπαλο, ώστε να τον χτυπήσεις στα αδύνατά του σημεία στο δεύτερο παιχνίδι που γίνεται κολλητά και έχει «πρέπει» για τον γηπεδούχο. Ο δάσκαλος Ομπράντοβιτς αυτό έκανε απέναντι στην Μπαρτσελόνα…

Όλη η ιστορία για τον Παναθηναϊκό είναι να επιστρέψει στην Αθήνα ισόπαλος! Αν οι πράσινοι κάνουν μια νίκη στα δύο πρώτα παιχνίδια στην «Fernando Buesa Arena», η κατάσταση θα απλοποιηθεί. Στο ΟΑΚΑ μπαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό στην εξίσωση και ο παράγοντας έδρα, καθώς μιλάμε για μια ατμόσφαιρα που στις κρίσιμες στιγμές αποσυντονίζει τον αντίπαλο και δίνει επιπλέον δυναμική στην ομάδα όταν αυτή το έχει ανάγκη. Συνυπολογίζοντας την απειρία στο ρόστερ των Βάσκων, ο Παναθηναϊκός εύκολα η δύσκολα μπορεί να νικήσει δύο φορές την Λαμποράλ στην Αθήνα. Το σημαντικότερο είναι να παρουσιαστούν έτοιμοι και διαβασμένοι παίκτες και τεχνικό επιτελείο, γιατί πλέον όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Το θετικό για το τριφύλλι είναι η παρουσία των Διαμαντίδη, Φώτση και Καλαθη που ξέρουν τον δρόμο. Ταυτόχρονα σε παιχνίδια do or die, πάντα θες στην ομάδα σου παίκτες με άγνοια κινδύνου και ο Παναθηναϊκός διαθέτει και τέτοιους(Ουίλιαμς, Φελντέιν), αλλά και συνολικά ένα γεμάτο ρόστερ που διευκολύνει τον προπονητή. Μένει όλα αυτά να επιβεβαιωθούν και μέσα στο παρκέ…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x