Επικαιρότητα

ΝΔ: Οι προκλήσεις Γιλντιρίμ αποδεικνύουν το τραύμα που έφερε η κυβέρνηση

Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί πάγια τα κεκτημένα της συνθήκης του 1923.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε Η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος χθες ισχυρίστηκε πως δεκάδες σχηματισμοί στο Αιγαίο είναι αμφισβητήσιμης κυριότητας.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι η τοποθέτηση Γιλντιρίμ αποδεικνύει ότι η «ελλειμματική προετοιμασία» της κυβέρνησης για την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ερντογάν «όχι μόνον δεν βελτίωσε αλλά τραυμάτισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει πως οι «απαράδεκτες» δηλώσεις Γιλντιρίμ επαναφέρουν την τουρκική θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, και αντιβαίνουν τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τις διεθνείς συνθήκες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει απορρίψει τις καταγγελίες της ΝΔ περί κακής ελληνικής προετοιμασίας για την επίσκεψη Ερντογάν, λέγοντας ότι η επίσκεψη ήταν «ωφέλιμη» για τη χώρα μας διότι πρέπει πάντοτε να παραμένουν ανοιχτά τα ελληνοτουρκικά κανάλια επικοινωνίας.

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών έχουν καταστήσει σαφές πως η ελληνική κυριότητα των νησιών είναι κατοχυρωμένη από διεθνείς συνθήκες και δεν τίθεται προς συζήτηση ή αμφισβήτηση.

Η επίμαχη δήλωση Γιλντιρίμ έγινε στο πλαίσιο συζήτησης υψηλών τόνων που έλαβε χώρα στην τουρκική Βουλή και ήλθε ως απάντηση σε ερώτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ρώτησε γιατί ο κ. Ερντογάν δεν ζήτησε την επιστροφή 18 νησιών στο Αιγαίο.

Κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε γενικότερα σε ενδεχόμενο «αναθεώρησης» της Συνθήκης της Λωζάνης, που εν πολλοίς ορίζει το στάτους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί πάγια τα κεκτημένα της συνθήκης του 1923.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x