Επικαιρότητα

Νέο μοντέλο στα «κόκκινα» δάνεια: Ανταλλάσσουν χρέος με ακίνητα «φιλέτα»

Στην αγορά ακινήτων εισέρχονται οι τράπεζες δια τις απόκτησης των ακινήτων φιλέτων, σε νησιά ή ακριβές περιοχές, με στόχο την πώλησή τους ή τη διαχείρισή τους.

Στην αγορά ακινήτων εισέρχονται οι τράπεζες δια τις απόκτησης των ακινήτων φιλέτων, σε νησιά ή ακριβές περιοχές, με στόχο την πώλησή τους ή τη διαχείρισή τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» άμεσος στόχος είναι 10.000 ακίνητα, τα οποία έχουν ήδη επιλεγεί και θα περάσουν στην κυριότητα των τραπεζών είτε μέσα από αναγκαστικά μέτρα είτε με τη συναίνεση των οφειλετών για την οικειοθελή παράδοσή τους στο πλαίσιο συμφωνίας που θα προβλέπει την απαλλαγή τους από το βάρος της οφειλής τους.

Ο συνολικός όγκος της ακίνητης περιουσίας που φέρει προσημείωση υπολογίζονται ότι περιλαμβάνει 500.000 σπίτια, καταστήματα, εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα ή ακόμη και αγροτεμάχια, όσο είναι και τα δάνεια πιου βρίσκονται στο κόκκινο με υποθήκη ακίνητη περιουσία.

«Οι τράπεζες συνδέουν ευθέως πλέον την αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων με μια αποτελεσματική αγορά ακινήτων, παραπέμποντας στο κυπριακό μοντέλο που προέταξε αυτή την προσέγγιση» αναφέρει στο ρεπορτάζ της η «Καθημερινή».

Στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, προωθούνται συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με ακίνητα (debt for asset swaps), μια πρακτική που σε συνδυασμό με τα φορολογικά και άλλα κίνητρα, που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, αποσκοπεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω και της αναβίωσης της αγοράς ακινήτων.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δοκιμαστεί και στην Ισπανία και στην Ιρλανδία.

«Αρωγός άλλωστε στην προσπάθεια των τραπεζών στη χώρα μας θα είναι οι εταιρείες διαχείρισης “κόκκινων” δανείων, που μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου διευρύνουν τη δραστηριότητά τους, που δεν θα εξαντλείται στη διαχείριση του δανείου, αλλά θα επεκταθεί και στη διαχείριση ακινήτων. Στο πλαίσιο του διευρυμένου έργου που θα μπορούν πλέον να αναλάβουν είναι η εκμίσθωση, η συντήρηση και η επίβλεψη των ακινήτων που έχουν περιέλθει στη κυριότητα των τραπεζών και φυσικά η πώλησή τους ή εν γένει η αξιοποίησή τους», αναφέρει η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, σε μεγάλο βαθμό η διόρθωση των τιμών στα ακίνητα έχει ολοκληρωθεί και στον βαθμό που η οικονομία μπει σε τροχιά ανάπτυξης, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις σταδιακής ανάκαμψης και των τιμών.

Εάν κανείς συνυπολογίσει το γεγονός ότι τα 10.000 ακίνητα που θα αναλάβουν είναι ακίνητα πρώτης ζήτησης, η μεταβίβαση τους ή η αξιοποίησή τους θα δώσει ώθηση στην αγορά.

Τα σχέδια των τραπεζών αναμένεται να βοηθηθούν και από την ηλεκτρονική διενέργεια των πλειστηριασμών, μέσω της πλατφόρμας που αναμένεται να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x