Κώστας Νικολακόπουλος

Αυτό το γκολ πρέπει να ανοίξει τα φτερά του Μασούρα!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr δέκα πράγματα για τον Μασούρα μετά το γκολ του στο πρώτο παιχνίδι με τους Τούρκους.

• Όταν βλέπεις έναν προπονητή να βάζει πάντα στην ενδεκάδα έναν παίκτη και δη όχι από τους «κλασάτους» (βλέπε πανάκριβους, πιο διαφημισμένους, ονόματα κλπ), σημαίνει ότι βλέπει πάνω του πράγματα τα οποία βοηθάνε πραγματικά την ομάδα.

• Ο Μαρτίνς και στα τρία πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού έχει χρησιμοποιήσει ως βασικό τον Μασούρα και μάλιστα τις δύο φορές που τον έκανε αλλαγή, στην Τσεχία και την Τουρκία, το έκανε μετά το 80’. Πρόκειται δε για μία παρουσία στην ενδεκάδα που αποτελεί συνέχεια της προετοιμασίας, αφού σε όλα φιλικά ο Έλληνας διεθνής ήταν βασικός-με εξαίρεση εκείνο με το Αμβούργο, στο οποίο είχαν αγωνιστεί οι λεγόμενες ρεζέρβες.

• Το γκολ στην Τουρκία ήταν νομίζω μία δικαίωση του Μασούρα για την προσπάθεια του-και φυσικά του προπονητή για την προτίμηση του. Κάπου του το χρωστούσε κι η μπάλα, πρώτον γιατί στο πρόσφατο 4-0 με την Βικτόρια Πλζεν η μπάλα δεν πήγαινε με τίποτα μέσα όσο κι αν έψαχνε το γκολ (ήταν μέσα σε εννιά-!!!-φάσεις, έστω όχι πάντα με τις καλύτερες επιλογές) και δεύτερον και σπουδαιότερον, γιατί όταν είχε μπει αλλαγή στο ημίχρονο της ρεβάνς με την Ντινάμο Κιέβου ήταν πάρα πολύ καλός, αλλά όταν του παρουσιάστηκαν δύο ευκαιρίες να σκοράρει δεν τα κατάφερε-ειδικά η πρώτη ήταν με κεφαλιά στο 50ο λεπτό, όπως τώρα σκόραρε στην Τουρκία με κεφαλιά στο 53ο λεπτό!

• Νομίζω ότι ένα τέτοιο γκολ έλειπε από τον Μασούρα με την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Είχε σκοράρει στο περσινό πρωτάθλημα σε πέντε παιχνίδια και δη ανοίγοντας το σκορ κι όχι βάζοντας το τέταρτο η, το πέμπτο γκολ, κι ο Ολυμπιακός είχε νικήσει και στα πέντε (4-0 τη Λάρισα, 5-1 τον ΟΦΗ, 4-1 τον Άρη στο Καραϊσκάκη και στο Αγρίνιο 5-0 τον Παναιτωλικό), αλλά ένα πραγματικά κρίσιμο γκολ σε κρίσιμο παιχνίδι δεν είχε.

• Τώρα το έχει και πιστεύω ότι θα πάει κι άλλη ψυχολογία και θα ανοίξει περισσότερο τα φτερά του. Γιατί δεν λέει κανείς ότι ο Μασούρας είναι…Ρονάλντο, ούτε…Αζάρ, αλλά γνώμη μου είναι ότι μπορεί να δώσει στον Ολυμπιακό παραπάνω πράγματα απ΄ όσα ήδη, όχι λίγα, δίνει. Το βασίζω κι από την εικόνα του στα φιλικά, όπου προφανώς παίζοντας λιγότερο «σφιγμένος» δεν είχε μόνο την γκολάρα με το μονοκόμματο σουτ με τη Νότιγχαμ (πάλι το 1-0!), σε ένα ματς που πέτυχε και δεύτερο γκολ, το οποίο ακυρώθηκε από λάθος υπόδειξη του επόπτη που δεν είδε ότι η μπάλα είχε περάσει ξεκάθαρα την γραμμή της εστίας των Άγγλων.

• Είχε και μία άψογη κάθετη στον Γκερέρο στη φάση του 3-0 με τη Γιαγκελόνια, πάσα που δεν θυμάμαι να την έχουμε δει φέτος από άλλον «ερυθρόλευκο»...-στο δε ίδιο παιχνίδι είχε και την μπαλιά στον Γκερέρο για το δεύτερο γκολ του Ισπανού. Είχε στο 1-1 με την Ντινάμο Κιέβου μία εντυπωσιακή πάσα 30 μέτρων ξανά στον Γκερέρο, στη φάση του γκολ του Μπουχαλάκη. Είχε καλές εκτελέσεις κόρνερ, από τις οποίες προέκυψαν δύο γκολ στο 4-0 με την Πλίζεν.

• Κοινώς, ο Μασούρας δεν είναι αυτό που κάποιοι λένε, ότι δηλαδή είναι ένας κυνηγός που παίζει επειδή «έχει» το γκολ, χώνεται σαν κρυφός φορ στην αντίπαλη περιοχή και είναι συνεπής στα ανασταλτικά του καθήκοντα, θυσιαζόμενος στην ανάγκη για μαρκαρίσματα και πίεση στον αντίπαλο.

• Έχει κι άλλα πράγματα στο παιχνίδι του: π.χ. πρεσάρει κι από τα φοβερά κλεψίματα του βγαίνουν φάσεις. Περνάει επικίνδυνες σέντρες με το δεξί κι αριστερό. Συνεργάζεται καλά με τους χαφ και τους κυνηγούς. Παίρνει ριμπάουντ από τις στημένες φάσεις και από τα δικά του σουτ έρχονται ευκαιρίες και γκολ. Ναι, δεν έχει ντρίμπλα στο ένας μ’ ένα, ναι κάνει λάθη στις πάσες, αλλά δεν ξέρω πολλούς παίκτες του Ολυμπιακού που τα κάνουν όλα καλά…

• Ότι χρειάζεται βελτίωση, το γράφω σε κάθε αναφορά μου γι΄ αυτό το παιδί! Βελτίωση και στα τελειώματα του (συχνά δεν ζυγίζει τα σουτ που κάνει κι απλά βάζει δύναμη) και στις πάσες του (στην Τουρκία είχε αρκετές λάθος μεταβιβάσεις, από τις οποίες κι αντεπιθέσεις χάλασαν και πίσω δημιούργησαν κίνδυνο) και στις σέντρες του (πρέπει να είναι όπως μία πολύ καλή που έβγαλε με το αριστερό), ενώ πρέπει να γίνει και πιο αποτελεσματικός στο αμυντικό κομμάτι του. Γιατί καλό είναι να γυρίζει πίσω ο εξτρέμ, αλλά ακόμη καλύτερο είναι να μην του περνάνε σέντρες (όπως συνέβη σε μία κεφαλιά προ του Ομάρ) και να μην γίνονται παρά την πίεση του τέτοια φαρμακερά σουτ σαν του Βίσκα (που έδιωξε ο Σα).

• Όπως επίσης, ο Μασούρας πρέπει να γίνει πιο ομαδικός, αφού πολύ καλά κάνει και κυνηγάει το γκολ, αλλά ενίοτε το εκβιάζει-και δεν ξέρω μήπως συμβαίνει γιατί ακριβώς θέλει να δείξει με κάποιο γκολ το πόσο πολύτιμος είναι για την ομάδα κι έτσι αγχώνεται λίγο παραπάνω. Μόνο που δεν είναι έτσι. Πολύτιμος είναι για πολλά πράγματα, κάποια εκ των οποίων όμως δεν τα έχει δείξει στα τρία αυτά επίσημα παιχνίδια, ενώ τα είδαμε στα φιλικά. Κι ακριβώς αυτό το γκολ στην Τουρκία, που μπορεί να αποδειχθεί χρυσό και να φέρει μία σπουδαία πρόκριση για τον Ολυμπιακό, μπορεί να τον «απελευθερώσει» και να παίξει ακόμη καλύτερα, βγάζοντας και τις άλλες αρετές του κι όχι μόνο το γκολ η, τα τρεξίματα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x