Κώστας Νικολακόπουλος

Αυτός ο Ολυμπιακός έχει ποιότητα, έχει ταυτότητα, αλλά έχει και καρδιά!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον φετινό Ολυμπιακό της Ευρώπης!

• Ασφαλώς και η ποιότητα είναι τεράστια υπόθεση στο ποδόσφαιρο. Στην περίπτωση του Ολυμπιακού, είναι μεγάλη δουλειά να έχεις τον Βαλμπουενά και τον Γκιγέρμε, που είναι παίκτες πραγματικά υψηλού επιπέδου. Η, να έχεις τον Ποντένσε, με την απίστευτη ικανότητα στην ντρίμπλα και την ταχύτητα.

• Αλλά όταν φτάνουμε στα παιχνίδια ζωής η, θανάτου, όπως είναι αυτά που δίνει μέσα στο φετινό καλοκαίρι ο Ολυμπιακός, κόντρα στις δεύτερες ομάδες της Τσεχίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας, η ποιότητα παίζει τον δεύτερο ρόλο. Τον πρώτο λόγο παίζει η καρδιά της κάθε ομάδας, ο ψυχισμός που βγάζει και καταθέτει πάνω στο χορτάρι.

• Όταν βλέπεις μόλις…

Στα 20 δευτερόλεπτα τον Μεριά να κινείται σαν αστραπή και να κόβει ένα έξοχο ξεδίπλωμα της Κράσνονταρ, καλύπτοντας τον Τσιμίκα, που δεν πήγε πρώτος στην μπάλα.

Στο 1’ τον Τσιμίκα να σπεύδει και να κάνει καλή άμυνα, καλύπτοντας αυτός με τη σειρά του ένα λάθος υπολογισμό του Μπουχαλάκη.

Στο 2’ τον Γκιγέρμε και τον Ομάρ να πέφτουν σαν «μαύρα σκυλιά» πάνω στον αντίπαλο, μετά από ένα τακουνάκι του Ποντένσε, που πήγε σε παίκτη της Κράσνονταρ.

Στο 3’ τον Μασούρα να πηγαίνει σαν καμικάζι στην μπάλα και να σταματάει τον αντίπαλο που έχει κλέψει την μπάλα από τον Τσιμίκα.

• Τότε, καταλαβαίνεις ότι αυτός ο Ολυμπιακός έχει μπει μέσα στο γήπεδο αποφασισμένος να πουλήσει ακριβά το τομάρι του. «Λέει» από τα…αποδυτήρια κιόλας στους Ρώσους, «απόψε δεν θα περάσετε από εδώ μέσα, πρέπει να περάσετε πάνω από το πτώμα μου»!

• Κι όταν βλέπεις λίγο μετά…

Στο 36’ τον Γκιγέρμε να φεύγει σαν «μπουλντόγκ» και να παίρνει μπάλα και πόδια του αντίπαλου, διορθώνοντας το πούλημα της μπάλας του Μπουχαλάκη.

Στο 39’ τον Μασούρα να γυρίζει πίσω σφαίρα και να κλέβει την μπάλα μέσα από τα πόδια του Μπεργκ, «καλύπτοντας» το άλλο λάθος του Μπουχαλάκη.

• Τότε, νιώθεις μέσα σου τη βεβαιότητα ότι αυτός ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τίποτα άλλο παρά μόνο τη νίκη. Αίσθηση που σου επιβεβαιώνεται πανηγυρικά όταν βλέπεις τον Βαλμπουενά να πέφτει σαν καμικάζι πάνω στις φάσεις, τον Γκερέρο να κάνει τάκλιν σε θέση έξω αριστερά και τον Ποντένσε να γυρίζει πίσω ξανά και ξανά για να βοηθάει πότε τον Ομάρ και πότε τον Τσιμίκα.

• Ας παρατηρήσουμε πώς μπήκαν τα γκολ του Ολυμπιακού:

Στο 1-0 ο Ποντένσε κλέβει ψηλά την μπάλα, τη δίνει στο Μασούρα κι αυτός στον σκόρερ (Γκερέρο)

Στο 2-0 ο Τσιμίκας πρεσάρει φοβερά έξω από την περιοχή του Σα και παίρνει την μπάλα, για να βγει η αντεπίθεση με την πάσα του Γκιγέρμε στον Βαλμπουενά κι εκείνη του Γάλλου στον σκόρερ (Ραντζέλοβιτς)

Στο 3-0 ο Σεμέδο και κόβει φοβερά αντίπαλο και βγάζει την μπάλα σωστά από την άμυνα του Ολυμπιακού για τον Ραντζέλοβιτς, που συνδυαζόμενος με τον Ποντένσε έκανε και δεύτερο γκολ

Στο 4-0 ο Μεριά έβγαλε άμυνα με περίσσια ψυχραιμία και πέρασε και σωστά στον Γκερέρο, από τον οποίο η μπάλα πήγε στον Μπουχαλάκη και στον σκόρερ (Ποντένσε).

• Όλα τα γκολ δηλαδή ξεκίνησαν από καλές προσπάθειες από πίσω, των αμυντικών κι από πρέσινγκ ψηλά. Γιατί ουσιαστικά όλα ξεκινάνε, ακόμη και στο επιθετικό κομμάτι, από την καλή άμυνα! Όπως κι όλα ξεκινάνε, στο αμυντικό κομμάτι, από την καλή άμυνα των μπροστινών παικτών! Αυτό είναι το μυστικό στον Ολυμπιακό που βλέπουμε σε τούτο το υπέροχο μέχρι στιγμής «ερυθρόλευκο» καλοκαίρι!

• Ο Μεριά να «καταπίνει» τον Μπεργκ, ο Μασούρας να διώχνει ακόμη και με το κεφάλι στις στατικές φάσεις του αντίπαλου, ο Ομάρ να γίνεται εξτρέμ «άπειρες» φορές, ο Μπουχαλάκης να βγαίνει κρυφός σέντερ φορ κι όλη η ομάδα να βγάζει ταυτότητα στον αγωνιστικό χώρο, να έχει δηλαδή αρχή και τέλος, να ξέρει τι θα κάνει. Και να δικαιώνει η ομάδα κι αυτό που φωνάζω χρόνια ολόκληρα, ότι έπρεπε να μείνει ένας προπονητής δύο και τρία χρόνια για να δούμε μία δουλειά να αποδίδει.

• Βλέπεις πόσο δουλεμένα παίζει την κόντρα επίθεση ο Ολυμπιακός. Σε κάθε ματς το δεύτερο γκολ το κάνει σε αντεπίθεση! Με την Πλζεν (4-0) ήταν το γκολ του Γκερέρο, με την Μπασάσεχιρ (2-0) ήταν το γκολ του Βαλμπουενά (πέναλτι στον Ραντζέλοβιτς), με την Κράσνονταρ τώρα ήταν το γκολ του ίδιου του Ραντζέλοβιτς από την πάσα του Βαλμπουενά, όπως ακριβώς είχαν συνεργαστεί στο προηγούμενο παιχνίδι στη φάση του πέναλτι.

• Ο Μαρτίνς με το που βλέπει λίγο να κουράζεται η αντίπαλη άμυνα, αμολάει μέσα στα τελευταία 20-25 λεπτά τον Σέρβο κι αυτός με την ταχύτητα, το θράσος και τα μπασίματα του τους αποτελειώνει! Γιατί σε αυτή την ομάδα κι ο παίκτης που μπαίνει αλλαγή μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x