• Μεγάλη υπόθεση το επιτελείο για ένα προπονητή. Πόσο δε μάλλον για μία μεγάλη ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός.

• Στεκόμαστε όλοι στον προπονητή, που σίγουρα είναι ο στρατηγός, αλλά για να επιτύχει ο στρατηγός πρέπει να έχει καλούς αξιωματικούς. Έτσι κι ο τεχνικός μίας μεγάλης ομάδας χρειάζεται να έχει καλούς συνεργάτες. Και βοηθούς και γυμναστές και αναλυτές και διατροφολόγους, τα πάντα.

• Πώς μου ήρθαν όλα αυτά τώρα; Ξέρετε ποια ομάδα είναι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος της Πορτογαλίας, μετά τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές; Η άσημη Φαμαλικάο, που πέρσι έπαιζε στη Β΄κατηγορία! Παρότι μάλιστα έχει παίξει εκτός έδρας τα τρία από τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της, έχει στις τέσσερις αγωνιστικές τρεις νίκες και μία ισοπαλία κι έτσι είναι ένα πόντο μπροστά από την Πόρτο και την Μπενφίκα.

• Ποιος έχει στον πάγκο της η μικρή Φαμαλικάο; Τον 48χρονο Ζοάο Πέδρο Σόουσα. Αν δεν σας θυμίζει τίποτα το όνομα, πρόκειται για τον επί σειρά ετών βοηθό του Μάρκο Σίλβα (και στον Ολυμπιακό)! Ο Ζοάο Πέδρο αποφάσισε να ξεκινήσει καριέρα ως πρώτος προπονητής και ήδη στην Πορτογαλία μιλάνε όλοι για το εντυπωσιακό ξεκίνημα της Φαμαλικάο, που πρώτη φορά στην ιστορία της παίζει στη μεγάλη κατηγορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου.

• Ο Ζοάο Πέδρο ήταν βοηθός του Μάρκο Σίλβα από το ξεκίνημα του στους πάγκους, στην Εστορίλ, αλλά και στη συνέχεια στην Σπόρτινγκ, στον Ολυμπιακό, στη Γουότφορντ, στη Χαλ και στην Έβερτον. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι θα πετύχει στην πορεία του σαν σόλο προπονητής κι όχι σαν βοηθός, όμως θυμάμαι καλά ότι στο Ρέντη υπήρχε η αίσθηση επί Μάρκο Σίλβα ότι ο συγκεκριμένος βοηθός του έκανε σπουδαία δουλειά.

• Να υπενθυμίσω ότι και επί Μίτσελ ακούγονταν ότι το «κρυφό του όπλο» ήταν ο βοηθός του, ο Βίκτορ Σάντσεθ-και συγκυριακά η, όχι, όταν τσακώθηκαν κι έφυγε ο Βίκτορ, λίγους μήνες μετά έχασε τη δουλειά του στον Ολυμπιακό ο Μίτσελ. Έκτοτε, μπορεί ο Βίκτορ να μην έπεισε όταν, μάλλον υπερβολικά γρήγορα, ο Ολυμπιακός του έδωσε ξαφνικά ένα καλοκαίρι το χρίσμα του πρώτου προπονητή, αλλά έχει καταγράψει ήδη στο βιογραφικό του, εκτός από τα 50 παιχνίδια στον πάγκο της Κορούνια όταν άρχισε να εργάζεται ως πρώτος προπονητής, άλλα 27 στην Μπέτις κι εννιά τώρα στη Μάλαγα.

• Παρεμπιπτόντως, η εικόνα που υπάρχει στον Ολυμπιακό για τον Πέδρο Μαρτίνς είναι ότι έχει ένα επιτελείο που πραγματικά τον βοηθάει. Και τέλος πάντων ας έχουμε υπόψιν μας ότι σχεδόν πάντοτε σε ένα προπονητή τον πρώτο λόγο έχει η προσωπικότητα, οι γνώσεις κι η εξυπνάδα του, όμως πολλές φορές το μυστικό της δουλειάς του μπορεί να κρύβεται στους συνεργάτες του…