Κώστας Νικολακόπουλος

Δεν του δίνουν πέναλτι, τουλάχιστον ας αξιοποιεί ο Ολυμπιακός τα δεκάδες κόρνερ!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sportfm.gr για την αδυναμία του Ολυμπιακού να εκμεταλλευτεί τον απίστευτο αριθμό των στημένων φάσεων που κερδίζει σε σχεδόν κάθε παιχνίδι του στο ελληνικό πρωτάθλημα

• Θα είναι άδικος κάποιος αν υποστηρίξει ότι δεν κάνει καλή δουλειά στον Ολυμπιακό ο Πέδρο Μαρτίνς-να ξεκινήσουμε από εκεί, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.

• Από εκεί και πέρα, κριτική νομίζω ότι μπορεί να γίνει, και πρέπει να γίνει, και στον Μαρτίνς και σε κάθε προπονητή. Αρκεί να έχει στόχευση πράγματι την κριτική κι όχι την…πριονοκορδέλα!

• Για παράδειγμα, ένα παράπονο που εγώ έχω από τον Πέδρο αφορά τις στημένες φάσεις. Θεωρώ ότι η ομάδα δεν δουλεύεται όσο θα μπορούσε να δουλευτεί για τα κόρνερ και τα φάουλ.

• Ας πάρουμε το επιθετικό κομμάτι των στατικών φάσεων.

• Στα δύο τελευταία παιχνίδια του στο πρωτάθλημα, με την Ξάνθη και τον Ατρόμητο, ο Ολυμπιακός κέρδισε συνολικά 24 κόρνερ (13-2 και 11-1 ήταν τα νούμερα!!!). Επιπλέον κέρδισε τουλάχιστον άλλα έξι φάουλ σε καλές θέσεις για σέντρες-όχι για απευθείας σουτ, δηλαδή κοντά στην αντίπαλη περιοχή κι από θέση άξονα η, λίγο πλάγια, αφού τέτοια φάουλ «απαγορεύεται» να δίνονται στον Ολυμπιακό (όπως και πέναλτι)!!!

• Μιλάμε λοιπόν για δυνατότητα του Ολυμπιακού να εκτελέσει κάποιο «στημένο» πάνω από 30 φορές σε δύο 90λεπτα! Αποτέλεσμα: όχι απλά κανένα γκολ από στατική φάση, αλλά επί ης ουσίας ούτε καν μία καθαρή ευκαιρία από ένα κόρνερ η, ένα φάουλ!

• Ο απολογισμός είναι απογοητευτικός. Και αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος-ούτε καλές εκτελέσεις γίνονται, ούτε κεφαλιές κερδίζονται.

• Η απουσία του σπεσιαλίστα Βαλμπουενά είναι ένα κομμάτι της εξήγησης, αλλά δεν καλύπτει όλο το κάδρο. Να θυμίσω ότι και πέρσι στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να βάλει ένα γκολ από στατική φάση, παρότι είχε τον επίσης σπεσιαλίστα Φορτούνη και δη σε μία απίστευτα καλή σεζόν του.

• Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, γιατί από την στιγμή που αντικειμενικά ο Ολυμπιακός έχει να σπάσει άμυνες μπετόν στο ελληνικό πρωτάθλημα, ένας τρόπος που θα μπορούσε πολύ αποτελεσματικά να τον βοηθήσει είναι ακριβώς η εκμετάλλευση των στατικών φάσεων.

• Και θέλω κάπου να σταθώ: βλέποντας τα στιγμιότυπα από τα ξένα πρωταθλήματα, διαπιστώνω κάθε εβδομάδα ότι πολλά γκολ μέσα από ωραίες κομπίνες σε φάουλ και κόρνερ, φανερά δουλεμένες μέσα από τις προπονήσεις. Στον Ολυμπιακό τέτοια πράγματα σπανιότατα έχουμε δει…

• Υπό τις καλύτερες συνθήκες βλέπουμε κάποια γκολ από κεφαλιές μετά από καλές εκτελέσεις, κύρια του Βαλμπουενά. Όχι ότι μας χαλάνε! Μακάρι να έμπαιναν αρκετά τέτοια γκολ κι ας μην βλέπαμε ούτε κομπίνες, ούτε «εξτρίμ» πραγματάκια. Αλλά με εξαίρεση τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν, ο Ολυμπιακός δεν παίρνει γκολ από τα πάρα πολλά «στημένα» που κερδίζει-κατά βάση εδώ και καιρό έχει το γκολ του Αραμπί στο Χαριλάου από το φάουλ του Βαλμπουενά.

• Παρεμπιπτόντως, η επιτυχία που είχε ο Ολυμπιακός στα πρώτα ματς της σεζόν από κάποια κόρνερ και φάουλ, ιδίως του Βαλμπουενά, έκανε τις ομάδες να τον μελετήσουν καλύτερα, να δουν π.χ. ότι ο Γκιγέρμε ήταν ένας παίκτης-κλειδί βγαίνοντας στο πρώτο δοκάρι, και να τον αντιμετωπίσουν πλέον καλύτερα. Κάτι που κάνει ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη για καλύτερη και περισσότερη δουλειά στα «στημένα», ώστε να υπάρξουν άλλες κινήσεις που θα αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο.

• Ούτως η, άλλως, όμως, νομίζω ότι είναι κρίμα όλη αυτή η επιθετικότητα που βγάζει στο παιχνίδι του ο Ολυμπιακός να του δίνει τόσα κόρνερ και φάουλ, αλλά να τα πετάει στη θάλασσα. Δεν του δίνουν που δεν του δίνουν πέναλτι, τουλάχιστον ας εκμεταλλεύεται τα κόρνερ, που δεν μπορεί να του τα στερήσουν!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x