Κώστας Νικολακόπουλος

Εκεί είναι μανούλα ο Μάριν, αλλά πρέπει να δώσει και…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος εξηγεί στο sport-fm.gr την επιλογή του Χάσι για τον Μάριν και κάνει και κάποια δικά του σχόλια.

• Ανεξάρτητα από τις δοκιμές που κάνει ο Χάσι καθημερινά στις προπονήσεις, τα βασικά συμπεράσματα για την ενδεκάδα που θα παρατάξει στο Βελιγράδι μεθαύριο νομίζω ότι τα έχουμε, από το πώς έπαιξε στα φιλικά.

• Για παράδειγμα από τα έξι τελευταία παιχνίδια προετοιμασίας, στην αρχική ενδεκάδα του Ολυμπιακού ο Μάριν ήταν στα πέντε-και μπήκε αλλαγή μόνο με την ΑΖ, όταν είχαν ξεκινήσει όλοι οι αναπληρωματικοί. Λογικά λοιπόν περιμένουμε να είναι στην ενδεκάδα και κόντρα στην Παρτίζαν. Δηλαδή, σε όλα τα φιλικά τον είχε βασικό και δεν θα τον έχει τώρα;…

• Λένε αρκετοί, κι όχι παράλογα, ότι στο εκτός έδρας παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ θα είχε ίσως καλύτερα θέση ο Σεμπά, καθότι πιο δυναμικός, γρήγορος, εκρηκτικός και αφοσιωμένος αμυντικά. Όμως, τον Βραζιλιάνο ο Χάσι στην Αυστρία τον έβαζε σέντερ φορ (!), μετά τον είχε βασικό, σαν εξτρέμ, με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, ενώ στη συνέχεια, στα τέσσερα τελευταία φιλικά, ήταν μονίμως αλλαγή και βασικός μόνο με την ΑΖ, όταν ο προπονητής του Ολυμπιακού είχε χρησιμοποιήσει τους αναπληρωματικούς. Άρα, πόσες πιθανότητες έχει να παίξει τώρα βασικός ο Σεμπά;…

• Τέλος πάντων, ας δούμε δύο-τρία πράγματα για τον Μάριν, που στα μάτια του Χάσι ξεκάθαρα είναι παίκτης ενδεκάδας.

• Ο Γερμανός κατ΄ αρχάς πράγματι δείχνει μία καλή διάθεση να παίξει μπάλα και να βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Δείχνει αρκετά μαχητικός και με αρκετές δυνάμεις, έχοντας κάνει και κανονικά την προετοιμασία φέτος.

• Ο Χάσι τον προτιμάει σε ρόλο έξω αριστερά. Επί της ουσίας, όμως, απλά ξεκινάει από αριστερά και πολύ συχνά τον βλέπεις να συγκλίνει στον άξονα η, να πηγαίνει και δεξιά, κάνοντας ενίοτε τον λεγόμενο «παίκτη παραπάνω». Μία αυτοματοποιημένη κίνηση που γίνεται είναι η εναλλαγή θέσης με τον Φορτούνη: συχνά γίνεται ο Φορτούνης έξω αριστερά κι ο Μάριν δεκάρι, αφού κι οι δύο μπορούν να παίξουν και σε αυτές τις θέσεις-και μπερδεύουν έτσι και τους αντίπαλους.

• Το στοιχείο πάνω στον Γερμανό που αρέσει στον προπονητή είναι η ικανότητα του στην πάσα και στην ντρίμπλα στους μικρούς χώρους-εκεί είναι μανούλα ο Μάρκο. Ποντάρει έτσι στις συνεργασίες του με τους συμπαίκτες του, κύρια τον Φορτούνη και τον Οτζίτζα, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που έχει να τρυπώνει στην αντίπαλη περιοχή, ψάχνοντας το γκολ.

• Εδώ είναι ένα πρώτο θέμα: ο Μάριν αυτό ακριβώς πρέπει να το κάνει καλύτερα. Ο Ολυμπιακός από το βασικότερο του ακραίο κυνηγό (γιατί αυτός είναι ο Μάριν μέχρι τώρα φέτος, έχοντας πολύ περισσότερο χρόνο όχι μόνο από τον Σεμπά, αλλά κι από τους Πάρντο και Καρσελά) περιμένει ασίστ και γκολ.

• Βλέπω όμως ότι στα φιλικά ο απολογισμός του είναι ένα γκολ και μηδέν ασίστ. Τα νούμερα του είναι πιο χαμηλά από σχεδόν όλους τους άλλους επιθετικογενείς: ο Φορτούνης έχει δύο γκολ και δύο ασίστ, ο Οτζίτζα έχει δημιουργήσει δύο γκολ, ο Πάρντο άλλα δύο, ο Ανδρούτσος επίσης δύο κι οι Ανσαριφάρντ, Μπεν έχουν βάλει από δύο. Κι άλλοι παίκτες με μικρότερη συμμετοχή; Οι Καρσελά, Ελιουνούσι, Βέργος έχουν σκοράρει από μία φορά κι οι Σεμπά, Μανθάτης, Ντουμάνης έχουν από μία ασίστ.

• Ο Μάριν λοιπόν πρέπει να δώσει γκολ κι ασίστ. Π.χ. στο τελευταίο φιλικό με τον Αστέρα, στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου βρέθηκε φάτσα με τον αντίπαλο γκολκίπερ-εκεί έπρεπε να κάνει γκολ κι όχι να καθυστερήσει τόσο, όσο να τον κόψει πάνω στο σουτ ο αντίπαλος στόπερ.

• Κάποιες άλλες φορές βλέπεις ότι έχει ωραίες σκέψεις, όμως οι πάσες του τελικά δεν είναι τόσο καλές ώστε να περάσουν στον αποδέκτη τους. Και κάποιες άλλες τον βλέπεις να περνάει έναν και να θέλει να περάσει και δεύτερον και τρίτον, με συνέπεια στο τέλος να χάνει την μπάλα και δη σε θέσεις από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει ευκαιρία με μία καλή μπαλιά η, ένα καλό σουτ.

• Πραγματικά νομίζω δεν έχει νόημα να ψάχνει το κάτι παραπάνω. Πρέπει να επενδύσει σε αυτά που ξέρει να κάνει καλά: να κυκλοφορεί σωστά την μπάλα, να αλλάζει παιχνίδι και φτάνοντας κοντά στην αντίπαλη περιοχή να αναζητάει την ουσία, την ασίστ η, το γκολ, όπως έκανε στο τέλος της περασμένης σεζόν σε αρκετά ματς με επιτυχία.

• Εγώ δεν θα υποστηρίξω ότι ο Μάριν δεν έχει θέση στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Έχει ποιότητα και εμπειρία και για να τον έχει στο πλάνο του ως βασικό ο προπονητής, κάτι βλέπει και κάτι έχει στο μυαλό του. Μπορώ επιπλέον να παρατηρήσω ότι τα καλύτερα της παιχνίδια η ομάδα τα έχει κάνει όσο ο Μάρκο ήταν στην ενδεκάδα και δη όταν έβγαζε κέφι κι ενέργεια.

•Αλλά θα συμπλήρωνα ότι ο Μάριν για να κρατήσει τη θέση του στην ενδεκάδα πρέπει να δώσει περισσότερα πράγματα. Αρχής γενομένης από τα ματς με την Παρτίζαν…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x