Κώστας Νικολακόπουλος

Ένας Ολυμπιακός που κάνει ντου από παντού!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει μέσα από το sport-fm.gr τα ντεσού του επιθετικού παιχνιδιού του Ολυμπιακού, όπως προέκυψε από τα δύο πρώτα παιχνίδια του.

• Ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι των δύο πρώτων επίσημων αγώνων του Ολυμπιακού έχει να κάνει, βέβαια, με τα εφτά γκολ που έβαλε και τις συνολικά πολλές ευκαιρίες που είχε, μεταξύ άλλων και τρία δοκάρια, σε ένα σύνολο κάπου 40 τελικών.

• Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η Λουκέρνη δεν είναι ο αντίπαλος από τον οποίο θα βγάλουμε τα ασφαλέστερα συμπεράσματα για τη δουλειά που γίνεται στον Ολυμπιακό, αλλά εξίσου εύκολα καταλαβαίνουμε ότι γίνεται δουλειά στον Ολυμπιακό…

• Έχει σημασία π.χ. να δούμε ότι οι «ερυθρόλευκοι» επιτέθηκαν με πολλούς τρόπους στην ελβετική ομάδα.

• Για παράδειγμα, με στημένες φάσεις που έχουν δουλευτεί στην προπόνηση. Τρία από τα εφτά γκολ μπήκαν από δύο κόρνερ κι από ένα φάουλ του Τσιμίκα από αριστερά! Στα δύο από αυτά, του Γκερέρο το δεύτερο στο 4-0 εδώ και του Λάζαρου το δεύτερο στο 3-1 έξω, βοήθησαν πολύ οι δύο κεντρικοί αμυντικοί. Στη μία περίπτωση ο Βούκοβιτς πάσαρε στον Μιράντα κι αυτός μπορεί να μην εκτέλεσε, αλλά η επιμονή του έφερε την μπάλα στον Ισπανό σκόρερ. Στην άλλη περίπτωση ο Βούκοβιτς πλάσαρε στο οριζόντιο δοκάρι και στην επιστροφή ο Μιράντα πήρε την κεφαλιά-πάσα προς τον Έλληνα σκόρερ.

• Να θυμίσω, παρεμπιπτόντως, ότι στα φιλικά είχαμε δει δοκάρι πάλι του Βούκοβιτς (!) με κεφαλιά από κόρνερ του Φορτούνη, όπως και μία κεφαλιά ξυστά άουτ ξανά του Σέρβου αμυντικού σε φάουλ του Κούτρη. Γενικά ο Βούκοβιτς με λίγη τύχη μπορεί να κάνει, παίζοντας βασικός, τέσσερα-πέντε γκολ.

• Δύο άλλα από τα εφτά γκολ έγιναν από πλαγιοκοπήσεις των ακραίων μπακ, του Ομάρ στην Λουκέρνη (το πρώτο του Λάζαρου, με την κεφαλιά) και του Τσιμίκα στο Καραϊσκάκη (το δεύτερο του Λάζαρου, με το κοντινό σουτ). Ουκ ολίγες ακόμη ευκαιρίες έγιναν από σέντρες των δύο μπακ. Λ.χ. στη ρεβάνς ο Ποντένσε βρέθηκε δύο φορές σε θέση βολής από τις σέντρες των Ομάρ και Τσιμίκα.

• Ένα γκολ (το πρώτο του Γκερέρο στο Φάληρο) ήρθε από οργανωμένη επίθεση από τον άξονα, με τον Ποντένσε να βγάζει τετ α τετ τον Φορτούνη με τον γκολκίπερ κι αυτός να σιγουρεύει το γκολ πασάροντας δίπλα του στον Ισπανό. Από τον άξονα ήρθε στον αγώνα ρεβάνς κι ο κεραυνός του Καμαρά, που έδιωξε σωτήρια ο Ελβετός τερματοφύλακας, όπως και το τετ α τετ του Φετφατζίδη από την πάσα του Ποντένσε.

• Ένα γκολ (του Γκερέρο στην Ελβετία) ήρθε από αντεπίθεση. Την ξεκίνησαν από πίσω οι Βούκοβιτς, Ομάρ και τη συνέχισαν οι Φετφατζίδης, Ποντένσε. Είναι δε κρίμα που με κόντρα επίθεση ο Ολυμπιακός στο 3-1 εκτός έδρας έκανε μόνο ένα γκολ, αφού είχε κι άλλες ευκαιρίες κι απλά του έλειψε μία καλή τελική πάσα η, σουτ (βλέπε Γκερέρο τετ α τετ κι ευκαιρία Φορτούνη στο β΄).

• Μέχρι και γκολ από αράουτ έβαλε ο Ολυμπιακός! Όποιος πρόσεξε, το 1-0 του Λάζαρου ξεκίνησε απλά από ένα αράουτ του Ομάρ, που άλλαξε την μπάλα με τον Ποντένσε κι ο δεξιοτέχνης Πορτογάλος με μία έξυπνη πάσα τον έβγαλε σε θέση για σέντρα.

• Κι αν δεν ήταν άτυχος ο Ολυμπιακός θα σκόραρε και από βολέ του γκολκίπερ του! Από ένα τέτοιο του Γιαννιώτη, ο Γκερέρο κέρδισε παλικαρίσια τη μονομαχία από τον στόπερ και σέρβιρε στον Φορτούνη, στη φάση του δοκαριού του.

• Όπως είχε δοκάρι ο Ολυμπιακός στο πρώτο ματς από προσωπική ενέργεια παίκτη του, του Φορτούνη.

• Κι έχει σημασία να προσέξουμε και τον σημαντικό ρόλο του Βούκοβιτς στο χτίσιμο επιθέσεων από πίσω. Γιατί ο Σέρβος έχει την ικανότητα με το αριστερό του πόδι να βγάζει πάσες, που δημιουργούν συνθήκες ευκαιρίας.

• Ειδικά στο ματς της Πέμπτης (στο οποίο σημειωτέον έκανε καμιά δεκαριά σωστές επεμβάσεις και βγήκε κι αρκετά πρώτος στην μπάλα) είχε πολύ σωστές μεταβιβάσεις, κυρίως κάθετες (στις οποίες και πρέπει να επιμένει, αποφεύγοντας τις 40άρες, που είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες). Από μία τέτοια πάσα του Βούκοβιτς στον Τσιμίκα, ο νεαρός αριστερός μπακ είχε τη δυνατότητα να σεντράρει με προορισμό τέσσερις συμπαίκτες του στην αντίπαλη περιοχή, αλλά δεν έκανε την σωστή επιλογή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x