Κώστας Νικολακόπουλος

Για να μην τα ρίχνουμε όλα στους φορ του Ολυμπιακού…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος εξηγεί μέσα από το sport-fm.δύο πράγματα σε σχέση με τη δυστοκία των σέντερ φορ του Ολυμπιακού.

· Όλοι λέμε κι όλοι ασχολούμαστε με τα γκολ που δεν βάζουν οι σέντερ φορ του Ολυμπιακού φέτος, σαν συνέχεια του β΄ μισού της περσινής σεζόν όταν οι Καρντόσο (κυρίως) κι Ανσαριφάρντ είχαν διακριθεί για τη δυστοκία τους.

· Μόνο που είναι και μία άλλη παράμετρος με σημασία, η τροφοδότηση που έχουν οι φορ του Ολυμπιακού από τους συμπαίκτες τους. Ας πάρουμε για παράδειγμα το τελευταίο παιχνίδι, με την Κέρκυρα, για να δούμε τι έκαναν οι δύο φορ της ομάδας, ο Ανσαριφάρντ κι ο Τζούρτζεβιτς. Τι πάσες πήραν για να σκοράρουν; Και τι πάσες δεν πήραν;

· Στο βίντεο των χάϊλαϊτς του αγώνα, στο 3.57 εδώ βλέπουμε τον Ρομάο να σουτάρει ψηλά στο δοκάρι, την στιγμή που ο Τζούρτζεβιτς ήταν αριστερά του μόνος του και ζητούσε μία πάσα…

· Όπως βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία, τον Μάριν να σουτάρει άστοχα από πολύ μακριά, την στιγμή που ο Τζούρτζεβιτς και (κυρίως αυτός) ο Ανσαριφάρντ είχαν πλασαριστεί καλά στην αντίπαλη περιοχή και περίμεναν μία κάθετη πάσα.

inner

· Ο Τζούρτζεβιτς στη συνολική αποτίμηση του αγώνα είχε το γκολ που έβαλε από τη σέντρα του Σεμπά, όπου όμως η μπάλα εκ τύχης έφτασε στον Σέρβο, μετά από παρέμβαση του Σισέ, προς τον οποίον κατευθύνονταν η μπάλα. Κατά τα άλλα, ο Τζούρτζεβιτς επιχείρησε ένα σουτ εκτός περιοχής μετά από ατομική ενέργεια και η μοναδική ουσιαστικά φορά που δέχθηκε πάσα από συμπαίκτη του για να τελειώσει φάση ήταν στο άστοχο ψαλίδι του μετά από σέντρα του Ομάρ.

· Ο δε Ανσαριφάρντ είχε όλες κι όλες δύο τελικές, εκ των οποίων τη μία (άστοχη προβολή) από σέντρα του Σεμπά και την άλλη όταν ο ίδιος ο Καρίμ έκλεψε την μπάλα και γύρισε σουτάροντας άστοχα.

· Άρα, επί της ουσίας οι δύο φορ του Ολυμπιακού σε όλο το παιχνίδι έγιναν αποδέκτες της μπάλας για να τελειώσουν φάση από πάσες συμπαικτών τους μόνο από δύο σέντρες από τα πλάγια και σε συνθήκες που δεν τις λες και…ιδανικές για να σκοράρουν. Με αυτά τα δεδομένα, μάλλον ήταν επιτυχία το ένα γκολ του Ούρος, με την μπάλα να φτάνει σε αυτόν και με τη βοήθεια της τύχης, ε;

· Να παίζει ο Ολυμπιακός στην Κέρκυρα και στους δύο σέντερ φορ του να μην βγαίνει από τους συμπαίκτες του μία πάσα για καθαρή ευκαιρία γκολ δεν είναι και η πιο…ευχάριστη διαπίστωση. Αλλά και γενικότερα, βλέπεις την στατιστική υπηρεσία του πρωταθλήματος και βλέπεις ότι οι χαμένες ευκαιρίες των κεντρικών επιθετικών του Ολυμπιακού είναι μία του Εμενίκε, μία του Τζούρτζεβιτς και πέντε του Ανσαριφάρντ, ένα νούμερο λίγο μαγική εικόνα για τον Καρίμ, αφού οι τρεις από τις πέντε ήταν στο ίδιο ματς, τις προάλλες με τον Λεβαδειακό.

· Επί της ουσίας, όμως, αυτό που λένε τα στατιστικά είναι ότι οι φορ του Ολυμπιακού είχαν (κι έχασαν) τέσσερις καθαρές ευκαιρίες για γκολ, βγάζοντας έξω το ματς με τη Λιβαδειά. Τέσσερις χαμένες κλασικές ευκαιρίες σε 11 αγωνιστικές, τις λες και πολύ λίγες.

· Συνεπώς, θα πρέπει να εστιάσουμε όχι μόνο την ατομική ικανότητα του κάθε σέντερ φορ στο θέμα γκολ, που σαφώς κι είναι ένα θέμα, αλλά και στο πόσες φορές το παιχνίδι της ομάδας τους βγάζει σε θέσεις βολής. Κοινώς, η ομάδα θέλει πολλή δουλειά ακόμη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x