Κώστας Νικολακόπουλος

Η…14άδα του Μαρτίνς, ο Βαλμπουενά σαν δημιουργός και σαν εκτελεστής κι ο Μασούρας σαν 10άρι!

O Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τις επιλογές του Μαρτίνς στην 11άδα και την 18άδα (!) του Ολυμπιακού, αλλά και για τον ρόλο των Βαλμπουενά και Μασούρα.

· Ο Πέδρο Μαρτίνς σε αυτό το ξεκίνημα της φετινής σεζόν, στην πορεία του Ολυμπιακού στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, μέχρι τώρα κινείται στο ίδιο μοτίβο, σε βαθμό…μαθηματικό!

· Όχι μόνο η ενδεκάδα είναι ίδια, αλλά ακόμη κι οι αλλαγές! Ο Καμαρά έχει μπει αλλαγή και στα τέσσερα παιχνίδια, ο Ραντζέλοβιτς σε τρία και ο Ελ Αραμπί σε δύο! Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτή τη φάση ο προπονητής του Ολυμπιακού υπολογίζει σε 14 παίκτες: τους 11 βασικούς (Σα, Ομάρ, Σεμέδο, Μεριά, Τσιμίκα, Γκιγέρμε, Μπουχαλάκη, Βαλμπουενά, Ποντένσε, Γκερέρο, Μασούρα) και τις τρεις αλλαγές (Καμαρά, Ραντζέλοβιτς, Ελ Αραμπί).

· Η μοναδική διαφορά επί της ενδεκάδας των τεσσάρων πρώτων αγώνων ήταν στο πρώτο παιχνίδι, με την Βικτόρια στο Πλζεν, όπου έλειπε ο Μεριά, λόγω των υποχρεώσεων του στο Κόπα Άφρικα, κι είχε ξεκινήσει ο Αβραάμ, με τον Μπα να τον αντικαθιστά γρήγορα, από το 21’, λόγω τραυματισμού. Με την επιστροφή, όμως, μετά τον Μεριά και του Σισέ από το Κόπα Άφρικα, ο Αβραάμ έγινε τέταρτος στόπερ, από εκεί που ήταν βασικός, ο δε Μπα δεν είναι καν στη λίστα των παικτών που δηλώνονται στην ΟΥΕΦΑ. Όπως άτυχος είναι κι ο Ντουρμισάϊ, που ενώ ήταν στον πάγκο στη ρεβάνς με τους Τσέχους, πια είναι εκτός λίστας κι αυτός.

· Μόλις δύο άλλοι παίκτες έχουν χρησιμοποιηθεί ως αλλαγή από τον Μαρτίνς, ο Μπρούνο κι ο Κούτρης. Ο Μπρούνο μπήκε στα τελευταία 12 λεπτά του αγώνα με την Μπασάκσεχιρ στην Πόλη, με τις γνωστές…συνέπειες κι ο Πορτογάλος τεχνικός προφανώς το μετάνιωσε, αφού στη ρεβάνς με τους Τούρκους δεν τον είχε ούτε καν στην 18άδα. Στη θέση του Βραζιλιάνου στον πάγκο προτίμησε τον Κούτρη, τον οποίο τελικά κι έβαλε στο 88’, λόγω των ενοχλήσεων που ένιωσε ο Γκιγέρμε.

· Αρχικά ο Μαρτίνς είχε σηκώσει για τρίτη αλλαγή τον Ελ Αραμπί αντί του Γκερέρο, ωστόσο την άλλαξε, λόγω Γκιγέρμε. Να παρατηρήσουμε δύο πράγματα.

Πρώτον ότι αν δεν συνέβαινε το απρόοπτο με τον Γκιγέρμε, οι τρεις αλλαγές του προπονητή θα ήταν ακριβώς οι ίδιες με το 4-0 με την Πλζεν, δηλαδή Καμαρά, Ραντζέλοβιτς κι Ελ Αραμπί!

Και δεύτερον την κίνηση του Μαρτίνς να περάσει τον Μασούρα σε θέση Νο 10 με το που μπήκε ο Κούτρης. Μπορεί να έγινε για λίγα λεπτά, αλλά «κάτι» μας έδειξε ο προπονητής, παίζοντας με Καμαρά, Μπουχαλάκη στα χαφ, Μασούρα μπροστά τους και Ραντζέλοβιτς, Γκερέρο, Κούτρη στην επίθεση!

· Κι αυτό που μας έδειξε είναι ότι τον Μασούρα τον σκέφτεται ως εναλλακτική του Βαλμπουενά σε θέση Νο 10. Με τον Έλληνα διεθνή να έχει παίξει πέρσι με τον Πανιώνιο επανειλημμένως, και δη με επιτυχία, όχι σαν εξτρέμ, αλλά σαν μεσοκυνηγός. Ο Μασούρας σε αυτό το ρόλο μπορεί να μην έχει κάποια άλλα πράγματα στο παιχνίδι του, αλλά μπορεί να δώσει στον Ολυμπιακό ένα πλεονέκτημα που δεν το δίνει ο Βαλμπουενά (!): την καλύτερη επαφή με το γκολ, αφού μπαίνει με ευκολία στις φάσεις. Γιατί έτσι όπως παίζει ο Ολυμπιακός, πιο πολλές ευκαιρίες για φάσεις προκύπτουν στον μεσοκυνηγό (βλέπε Φορτούνη) παρά στα εξτρέμ…

· Ο Βαλμπουενά αυτή την στιγμή μοιάζει όχι απλά αναντικατάστατος, αλλά απολύτως απαραίτητος στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Και στη ρεβάνς με τους Τούρκους, ουσιαστικά τα πάντα ξεκινούσαν από τα πόδια του. Και με στεκόμαστε μόνο στο εξόφθαλμο: την εκτέλεση του φάουλ για το 1-0 και την συμμετοχή του στο 2-0, τόσο στο ξεκίνημα της φάσης, όσο και στο εύστοχο κτύπημα του πέναλτι, όπου μας θύμισε τον…Φορτούνη-πήρε φόρα, έχοντας αποφασίσει σε ποια γωνία θα στείλει την μπάλα και χωρίς να σηκώσει τα μάτια να δει πού θα πάει ο γκολκίπερ, σούταρε!

· Ο Γάλλος ήταν αυτός που βρήκε δύο φορές τους Γκερέρο, Ποντένσε δίνοντας τους δυνατότητα για δύο τελικές, αυτός που βρήκε τους Μεριά και Γκερέρο για δύο κεφαλιές σε εκτελέσεις κόρνερ και φάουλ, αυτός που έβγαλε την άλλη καλύτερη αντεπίθεση με τον Ποντένσε στο α΄ ημίχρονο, αυτός που συνεργάστηκε με τον Ποντένσε για να προκύψει καλή φάση στον Γκερέρο, αυτός που έβγαλε την καλή πάσα στο χώρο στον Γκερέρο, εκεί που ο επόπτης σήκωσε το σημαιάκι για οφσάϊντ σε μία εντελώς οριακή φάση και μάλλον λανθασμένα.

· Όταν, όμως, βρέθηκε ο ίδιος ο Βαλμπουενά σε θέση βολής σε δύο περιπτώσεις και μάλιστα σε καλές θέσεις για να σκοράρει, δεν τα κατάφερε. Και στο α΄ ημίχρονο, όταν κι αστόχησε πολύ στο γύρισμα του Ομάρ και στο β΄ ημίχρονο, όταν πάλι αστόχησε, έστω με καλύτερο σουτ αυτή τη φορά, εκεί που του «άφησε» την μπάλα ο Ποντένσε. Για να είμαι ειλικρινής περίμενα καλύτερες επιλογές από τον έμπειρο Γάλλο άσο σε αυτές τις δύο φάσεις που ήταν, όπως λέμε, για γκολ.

· Και με την Πλζεν στο Καραϊσκάκη θυμάμαι που βρέθηκε τρεις φορές σε θέση βολής, έστω από όχι τόσο καλές θέσεις όπως τώρα, και τη μία φορά τον κόντραραν πάνω στο σουτ και τις άλλες δύο είχε άστοχο σουτ και σουτ που μπλοκαρίστηκε. Τότε, όμως, δεν ήταν καθαρές φάσεις για γκολ, ενώ τώρα με τους Τούρκους ήταν. Όπως περίμενα από αυτόν καλύτερη εκτέλεση και σε ένα απευθείας φάουλ από πολύ καλή θέση, μέσα αριστερά για την ακρίβεια, στο πρώτο παιχνίδι με τους Τούρκους, εκεί που σούταρε πάνω στο τείχος…

· Κοινώς, ο Βαλμπουενά κάνει πολλά και ωραία πράγματα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, ακόμη και ανασταλτικά τον βλέπουμε να βοηθάει με το παθιασμένο παιχνίδι του, αλλά νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο κι εκτελεστικά. Άλλωστε, στην καριέρα του γενικά σκοράρει. Στη διετία του στην Τουρκία είχε οκτώ γκολ (χωρίς να υπολογίζω τα πέναλτι), ενώ στην χρονιά πριν πάει στην Φενέρμπαχτσε είχε δέκα γκολ με τη Λιόν...

Κατά τα άλλα, η Μπασάκσεχιρ λίγες ημέρες μετά τον αποκλεισμό της από τον Ολυμπιακό έχασε 0-3 στην πρεμιέρα του τουρκικού πρωταθλήματος εκτός έδρας από τη Μαλάτιασπορ. Όχι ότι παίζει κάποιο ρόλο, αλλά το σκορ ήταν μαγική εικόνα. Στο 67’, με το αποτέλεσμα στο 0-0, αποβλήθηκε ο Καβετσί, ο ίδιος παίκτης που είχε αποβληθεί, στο 79’ του αγώνα Μπασάκσεχιρ Ολυμπιακός (0-1)! Αμέσως μετά, στο 68’, η Μαλάτιασπορ άνοιξε το σκορ, η Μπασάκ, έχοντας αρκετές αλλαγές σε σχέση με την ενδεκάδα στο Καραϊσκάκη, βγήκε στην επίθεση και στα τελευταία λεπτά, το 88 και το 90’, δέχθηκε δύο ακόμη γκολ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x