Κώστας Νικολακόπουλος

Η γούρικη «πρώτη» αλλαγή του Μαρτίνς!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr πέντε πράγματα για τον Πέδρο Μαρτίνς και τον Μασούρα, με αφορμή το χθεσινό σπουδαίο διπλό του Ολυμπιακού στο Περιστέρι.

· Ο τίτλος του χθεσινού μου άρθρου ήταν ότι ο Ολυμπιακός στο Περιστέρι φοβάται διαιτησία, Παντελίδη και τους «δικούς» του!

· Εν τέλει…

Ο Ελβετός διαιτητής, που είχε παρατηρητή τον Μέλο Περέϊρα στο μοναδικό φετινό διεθνές παιχνίδι του σε συλλογικό επίπεδο, άφησε τον Ολυμπιακό με δέκα παίκτες αποβάλλοντας εύκολα τον Ομάρ.

Ο έμπειρος τεχνικός έστησε πολύ καλά τον Ατρόμητο και για ένα κλικ δεν πήρε την ισοπαλία, όπως είχε κάνει δύο φορές πρόπερσι με τον Αστέρα (και στην Τρίπολη και στο Καραϊσκάκη), γιατί την πάτησε, από το γκολ στις καθυστερήσεις, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στο Λεβαδειακός-Ολυμπιακός 1-2 (Μήτρογλου) και στο Ολυμπιακός-Αστέρας 2-1 πέρσι (Νάτχο)!!!

Ο Μέγερι ήταν ανίκητος μέχρι την άπιαστη κεφαλιά του Χασάν, ο Γούτας ήταν βράχος για 91 λεπτά και ο Βέλλιος δύο φορές έγινε πολύ επικίνδυνος για την εστία του Σα.

· Τέλος πάντων, πάμε παρακάτω. Αν έχετε προσέξει, η πιο συνηθισμένη αλλαγή του Πέδρο Μαρτίνς είναι ο Μασούρας. Αυτόν βγάζει πρώτο πρώτο τις περισσότερες φορές-χθες τον έβγαλε δεύτερο, αφού υπήρχε η αναγκαστική αλλαγή του Σουντανί.

· Έχω αρχίσει λοιπόν να πιστεύω ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού το κάνει και για γούρι! Έχει προφανέστατα προσέξει, ότι σε πολλά από τα παιχνίδια που έχει βγάλει τον Μασούρα, ο Ολυμπιακός τα έχει «γυρίσει»! και έτσι το κάνει και το ξανακάνει!

· Προσέξτε…

Τον βγάζει στο 75’ με την Κράσνονταρ, βάζει τον Ραντζέλοβιτς και το σκορ από 1-0 γίνεται 4-0 με τον Σέρβο να βάζει δύο γκολ!

Τον βγάζει στο 56’ με τον Ατρόμητο, βάζει τον Λοβέρα και το 0-0 γίνεται 2-0!

Τον βγάζει στο 41’ (!) με τον ΠΑΟΚ, βάζει τον Σουντανί και το 0-1 γίνεται 1-1!

Τον βγάζει στο 70’ με τον Ερυθρό Αστέρα, βάζει τον Λοβέρα και το 0-0 γίνεται 1-0!

Τον βγάζει στο ημίχρονο με τον ΠΑΟ, βάζει τον Μπενζιά και το 0-0 γίνεται 1-0!

Τον βγάζει στο 59’ στο Περιστέρι, βάζει τον Χασάν και το 0-0 γίνεται 1-0 με τον Αιγύπτιο να κάνει το γκολ!

· Ας αφήσουμε, όμως, τα γούρια, που εξυπακούεται ότι δεν «πιάνουν» πάντα (ο Μασούρας έγινε αλλαγή και στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ και στο Βόλο, αλλά το 0-0 δεν άλλαξε σε εκείνα τα ματς, ενώ είχε γίνει αλλαγή στο ΟΑΚΑ και με τον ΠΑΟ και το 1-0 έγινε 1-1 στο 90’). Σημασία έχει να ‘δουλεύει’ ένας προπονητής τα παιχνίδια από τον πάγκο. Κι ο Μαρτίνς αυτό το κάνει.

· Και μπορεί κάποιοι να τον λένε «φοβιτσιάρη» (άλλη λέξη χρησιμοποιούν, αλλά ας μην την γράψουμε), όμως ο Πέδρο χθες όταν βγήκε ο Σουντανί, πέρασε καθαρά επιθετικογενή παίκτη, τον Φορτούνη, ενώ π.χ. μπορούσε να βάλει τον πιο ετοιμοπόλεμο Καμαρά…Κι όχι μόνο αυτό, αλλά στη συνέχεια πέρασε και δεύτερο σέντερ φορ, τον Χασάν, παίζοντας καθαρά 4-4-2.

Ακόμη δε κι όταν αποβλήθηκε ο Ομάρ, βεβαίως έβαλε δεξί μπακ στη θέση του, τον Γκασπάρ, στη θέση του (για πρώτη φορά υστερήσαντος) Ελ Αραμπί, όχι όμως για να παίξει αμυντικά ο Ολυμπιακός για το 0-0, αλλά για να μην χαλάσει την αμυντική του τετράδα και έχοντας πάντοτε δικό του το κέντρο με άλλη μία τετράδα εκεί, να επιτεθεί κι από τα πλάγια με Γκασπάρ, Τσιμίκα και από τον άξονα με Βαλμπουενά, Φορτούνη, έχοντας σέντερ φορ τον Χασάν.

Είδαμε λοιπόν τον Γκασπάρ και να κόβει πίσω, όταν χρειάστηκε σε μία περίπτωση, αλλά και να βγαίνει μπροστά-μέχρι που πήγε να σκοράρει με ένα σουτ που του κόντραραν οι αμυνόμενοι στο τσαφ.

· Θέλω, ωστόσο, να γράψω δύο πράγματα για τον Μασούρα. Και καλός κυνηγός είναι και βοηθάει την ομάδα και παίζει με το σπαθί του-ο Μαρτίνς χάρες δεν κάνει.

Ο Μασούρας εδώ και κάμποσο καιρό νομίζω ότι δεν παίζει με καθαρό μυαλό. Είναι σχεδόν ένα δίμηνο που δεν έχει σκοράρει και έχει μπει στο τριπάκι «πρέπει να βάλω γκολ», κάτι που τον αγχώνει πάνω απ΄ όσο ίσως μπορεί.

Με συνέπεια π.χ. να είναι τρία παιχνίδια τώρα που χάνει το κοντρόλ σε φάσεις γκολ και δεν τις τελειώνει καν, πάνω που βρίσκεται απέναντι από τον γκολκίπερ. Δεν νοείται να μην κάνει χθες ένα καλό κοντρόλ μέσα στην περιοχή, εκεί που την σέρβιρε υπέροχα την μπάλα ο Σουντανί. Όπως δεν έχει νόημα κι αυτό που έκανε στο 31΄, όταν έφυγε μπροστά κι έκανε ένα σουτ από τα 30 μέτρα πάνω στον γκολκίπερ, την στιγμή που τρεις συμπαίκτες του περίμεναν μία πάσα για να εξελιχθεί μία καλή επίθεση.

· Όσο εκβιάζει το γκολ ο Μασούρας, τόσο πιο δύσκολα θα το βάλει και τόσο θα χάνει τις εντυπώσεις. Γιατί κάνει αρκετά ωραία πράγματα μέσα στο παιχνίδι, που το επισκιάζουν κάποιες πολύ κακές ενέργειες. Mέσα στο πρόγραμμα είναι να χάσει τη διπλή ευκαιρία που είχε με τις κεφαλιές του στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου-έκανε ο Μέγερι την επέμβαση του αγώνα και αμέσως μετά έβγαλε την μπάλα από τα δίχτυα ο Γούτας. Δεν είναι όμως μέσα στο πρόγραμμα αυτό που συνέβη στα πρώτα λεπτά, όταν ο Μπουχαλάκης έκανε μία έξοχη προσπάθεια, του έδωσε την μπάλα κι αυτός του την γύρισε τόσο χάλια που τον «σκότωσε», με συνέπεια να χαλάσει μία πολλά υποσχόμενη επίθεση.

· Δεν είναι τόσο τραγικό να μην έχει ένας εξτρέμ το ένας μ΄ένα. Ο Μασούρας δίνει άλλες βοήθειες στην ομάδα. Τη μεγάλη ευκαιρία του Ομάρ στο α΄ ημίχρονο αυτός την ξεκίνησε. Είχε καλές πάσες σε Γκιγιέρμε και Βαλμπουενά σε καλές επιθέσεις, είχε κλέψιμο της μπάλας. Αλλά την κρίσιμη στιγμή πρέπει να παίζει πιο έξυπνα. Δεν μπορεί να φεύγει από δεξιά, σε ιδανική θέση για σέντρα και να την στέλνει στα περιστέρια.

· Πρέπει να καθαρίσει το μυαλό του και να επενδύσει μέσα στο παιχνίδι σε αυτά στα οποία ξέρει να κάνει καλά. Και θα έρθουν και τα γκολ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x