Κώστας Νικολακόπουλος

Η ιδέα του Μαρτίνς για Γκιγέρμε, Μπουχαλάκη με «ανάποδα» πόδια!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον άξονα του Ολυμπιακού και μία ιδιαιτερότητα στο κομμάτι της στρατηγικής του Μαρτίνς.

· Είναι κάποια θέματα τακτικής που πραγματικά τα διακρίνει κάποιος πολύ εύκολα.

· Για παράδειγμα, ήταν ξεκάθαρο ότι ο Μαρτίνς στο ξεκίνημα του αγώνα με την Πλζεν «φόρτωσε» πολύ τη δεξιά πλευρά του με τρεις παίκτες (Ομάρ, Ποντένσε και Βαλμπουενά) και «κτύπησε» εκεί τους Τσέχους, ειδικά με τις συνεργασίες των δύο «κοντών», που πραγματικά αποδιοργάνωσαν την αντίπαλη άμυνα.

· Όπως είναι ξεκάθαρο κι ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού ενώ ξεκινάει με Ποντένσε δεξιά και Μασούρα αριστερά, όταν βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά (λ.χ. να μην «τραβάει» ο ένας εκ των δύο η, να έχει θέματα αμυντικά με τον αντίπαλο μπακ), τους αλλάζει πλευρές-με τον Πορτογάλο να μοιάζει να το χρειάζεται περισσότερο αυτό!

· Υπάρχουν, όμως, και λεπτομέρειες στο κομμάτι της στρατηγικής, που πραγματικά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ξεφεύγουν κάπως από τα πιο τετριμμένα. Για παράδειγμα, η ιδέα του Μαρτίνς να βάλει τους Γκιγέρμε και Μπουχαλάκη να παίξουν στο κέντρο με αντίθετα πόδια! Τον δεξιοπόδαρο Βραζιλιάνο τον χρησιμοποίησε από αριστερά και τον αριστεροπόδαρο Έλληνα από δεξιά! Γιατί, αν πρόσεξε κάποιος, μπορεί θεωρητικά κι οι δύο να ήταν στον άξονα, αλλά περισσότερο κινούνταν αριστερά και δεξιά αντίστοιχα.

· Δεν ξέρω αν το έκανε ο προπονητής γιατί είχε δει «κάτι» στο παιχνίδι της αντίπαλης ομάδας και θέλησε να το εκμεταλλευθεί η, τέλος πάντων να το αντιμετωπίσει. Η, για να τους δώσει τη δυνατότητα να βοηθήσουν πιο πολύ με τις καλές πάσες τους στα άκρα. Με τον Γκιγέρμε να βρίσκει τον Ομάρ και τον Μπουχαλάκη τον Τσιμίκα-κάτι που έγινε. Η, και να βρουν χώρο για κάποιο σουτ, συγκλίνοντας από λίγο πλάγια προς τον άξονα-κάτι που δεν έγινε.

· Γενικά οι δύο αυτοί παίκτες στον άξονα του Ολυμπιακού φαίνεται να αλληλοσυμπληρώνονται, να βρίσκουν μία χημεία και γενικώς να λειτουργούν. Ο Βραζιλιάνος την Τρίτη πήρε και μία ρεβάνς, θα έλεγα, σε σχέση με την απόδοση του στο πρώτο παιχνίδι, που ήταν χαμηλών στροφών.

· Τώρα, ήταν καλός και ανασταλτικά (π.χ. στην καλύτερη ευκαιρία της Πλζεν, αυτός κόντραρε την μπάλα σε κόρνερ στο απειλητικό σουτ, βάζοντας σωστά το σώμα του), πέρασε και μπαλιές και βέβαια ήταν μέσα στα δύο από τα τέσσερα γκολ, μέσα από τη διαδικασία των στημένων φάσεων, στις οποίες αποτέλεσε αυτό που λέμε το κρυφό όπλο, με τους Τσέχους αμυντικούς να εστιάζουν περισσότερο στους πιο υψηλόσωμους Σεμέδο, Μεριά, Μπουχαλάκη και τον Γκιγέρμε τελικά να τους κάνει δύο φορές την ζημιά. Κι αν θυμάστε, ακόμη και πριν το δικό του 1-0, σε ένα άλλο κόρνερ του Βαλμπουενά πάλι είχε πάρει την κεφαλιά και είχε βγάλει πάσα στον Σεμέδο, που όμως δεν μπόρεσε να γυρίσει καλά την μπάλα. Μιλάμε για τρεις κερδισμένες κεφαλιές-φάσεις από κόρνερ!

· Είναι μερικές στιγμές που ο Γκιγέρμε είναι…απλά απολαυστικός στο παιχνίδι του Ολυμπιακού: αποκορύφωμα πιστεύω στο τελευταίο ματς ήταν η φάση που κάτω από το κέντρο και προς την περιοχή των Τσέχων έκανε με επιτυχία ένα τάκλιν κι αμέσως σηκώθηκε και γύρισε πίσω προς την περιοχή του Σα για να πάρει την μπάλα και να οργανώσει το παιχνίδι.

· Ο Μπουχαλάκης έκανε κι αυτός ένα πολύ καλό παιχνίδι, έστω με μία-δύο απρόσεκτες μεταβιβάσεις, αλλά πρέπει να το δει λίγο που έπεσε από αρκετά έως πολύ προς το τέλος του αγώνα-εξάλλου έχει ξαναδείξει ότι χρειάζεται καλύτερη διαχείριση δυνάμεων μέσα στο παιχνίδι. Με λίγο ρίσκο μπορώ να πω ότι ίσως έπρεπε ο Μαρτίνς να βγάλει αυτόν στο 65’ και όχι τον Βαλμπουενά, περνώντας μέσα τον Μαντί Καμαρά! Ωστόσο, με το σκορ στο ρευστό 1-0, καταλαβαίνω και τον προπονητή.

· Ο Καμαρά έβγαλε και πάλι ενέργεια, «μπήκε» στο παιχνίδι, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να μάθει να τα κάνει πιο σωστά. Όπως για παράδειγμα στη φάση που βγήκε στην αντεπίθεση, είχε μόνο του δεξιά τον Ραντζέλοβιτς κι αντί να του δώσει την μπάλα, την κράτησε, την κράτησε και τελικά μπερδεύτηκε και πήγε στράφι η ωραία κόντρα επίθεση.

· Κι επειδή ξεκινήσαμε με ανάλυση τακτικής: με την είσοδο του Καμαρά ο Ολυμπιακός έπαιξε κάτι μεταξύ 4-3-3 (θεωρητικά με τον Γκιγέρμε μπροστά από την άμυνα, και λίγο πιο μπροστά και πλάγια τους Μπουχαλάκη, Καμαρά) και 4-2-3-1 (με τον Καμαρά συχνά να φεύγει μπροστά και να παίζει πίσω από τον σέντερ φορ, σε ρόλο Βαλμπουενά, κάτι που δεν του πολυπάει). Δεν ήταν δηλαδή τόσο αμυντικογενής ο ρόλος του.

· Ενόψει Μπασάκσεχιρ, πάντως, δύσκολα βλέπω τον Μαρτίνς να αλλάζει το δίδυμο στο κέντρο...

· Άσχετο: ο τοπικός Τύπος στα Κανάρια Νησιά επιμένει για Ολυμπιακό και Ματέο Γκαρσία (Λας Πάλμας-Άρης)!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x