Κώστας Νικολακόπουλος

Η πρώτη εικόνα του Ολυμπιακού στο αμυντικό κομμάτι...

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στον sport-fm.gr το ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού του Ολυμπιακού στο ξεκίνημα της προετοιμασίας.

· Αρχίζει και μας αρέσει αυτό που βλέπουμε δημιουργικά-επιθετικά από τον Ολυμπιακό που φτιάχνει ο Πέδρο Μαρτίνς. Αλλά στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού οι αδυναμίες φαίνονται το ίδιο καθαρά.

· Ο Πορτογάλος τεχνικός το πρώτο πράγμα που είχε πει όταν μελετούσε την εικόνα της ομάδας την περασμένη σεζόν, ήταν ότι εξεπλάγην από την ευκολία με την οποία δέχονταν φάσεις και γκολ. Και στο πρώτο πιο δύσκολο τεστ του Ολυμπιακού στην προετοιμασία, με ομάδα Α΄κατηγορίας του Βελγίου, το παθητικό του ήταν τρία γκολ

· Θα είναι δε λάθος, αν περιορίσουμε το πρόβλημα στα τελευταία 30 λεπτά, στα οποία μπήκαν οι θεωρούμενοι αναπληρωματικοί κι έπαιξε ο προπονητής με ένα αδόκιμο 3-4-2-1. Διότι έως το 60’ οι Βέλγοι είχαν τέσσερις καθαρές ευκαιρίες για γκολ. Το ένα το έσωσε ο Γιαννιώτης, τα δύο τα έχασαν οι κυνηγοί της Έουπεν και το τέταρτο έγινε γκολ. Απλά το πρόβλημα μεγεθύνθηκε μετά το 60’, οπότε και δημιουργήθηκε τεράστιο κενό δεξιά, με τον Μιράντα μόνο του, αφού ο Πάρντο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σαν μπακ χαφ.

· Όμως, πρόβλημα ανασταλτικά για τον Ολυμπιακό υπήρχε και μέχρι το 60’, οπότε κι έγινε το 1-1. Ιδίως από την πλευρά του Ομάρ, αλλά κι από του Τσιμίκα οι Βέλγοι πέρασαν επικίνδυνες σέντρες, ενώ τρεις φορές δεν ήταν καλή η συνεργασία ούτε των Βούκοβιτς-Σισέ (δύο), ούτε των Μιράντα-Ομάρ (μία). Ο δε Γιαννιώτης σε μία φάση στο 64’ είχε ξεκάθαρα λάθος επιλογή, αφού έκανε να βγει σε φάση που δεν χρειάζονταν και μετά γύριζε προς τα πίσω, δείχνοντας αναποφασιστικότητα.

· Σίγουρα παίζει ρόλο η ατομική απόδοση των αμυντικών. Για παράδειγμα ο Σισέ φαίνεται να είναι ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού στο καθαρά αμυντικό κομμάτι. Αλλά πρέπει να έχει πιο καθαρό μυαλό. Γιατί, τι να το κάνεις να καθαρίζεις έξοχα μία φάση και στη συνέχεια αντί να διώξεις την μπάλα την χάνεις μέσα από τα πόδια σου.

· Όμως, κι οι βοήθειες από τα χαφ δεν είναι οι ανάλογες. Εδώ είναι τα χάϊλαϊτς του αγώνα. Μπορούμε να δούμε στο 4.32 τον Ανδρούτσο να «σταματάει» και να αφήνει τον παίκτη της Έουπεν να βρεθεί μόνος του στην περιοχή του Γιαννιώτη. Και στο 5.35 τον Ρομάο να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα! την πρώτη φορά γλίτωσε ο Ολυμπιακός το γκολ, όχι όμως και τη δεύτερη. Και στις δύο περιπτώσεις αναγκάστηκαν οι μπακ (Ομάρ και Μασούρας αντίστοιχα) να φύγουν από τους δικούς τους αντιπάλους και να πάνε σε άλλους, χωρίς όμως να προλάβουν.

· Το δυσάρεστο δεν είναι ότι βρήκε πολλές φάσεις η Έουπεν, είναι ότι τις βρήκε εύκολα. Δεν χρειάστηκε να κάνει ιδιαίτερα και σπουδαία πράγματα, να δουλέψει πολύ στο παιχνίδι. Κι ο σέντερ φορ της, ο Πολέτ, είχε έτσι τρεις καθαρές φάσεις για γκολ! Στη μία νικήθηκε από τον Γιαννιώτη (στο 2.30), στη δεύτερη αστόχησε, στην τρίτη το έκανε (στο 4.42 ο Μιράντα τον έχασε εντελώς, ενώ κι ο Γιαννιώτης νικήθηκε). Και έφτιαξε και το τρίτο γκολ ο Βέλγος φορ! Δείτε στο 6.21 πόσο εύκολα παίρνει την κεφαλιά από τον Μιράντα και βγάζει τον συμπαίκτη του σε θέση βολής, με τον Πάρντο να μαρκάρει με τα μάτια και τον Ένγκελς επιπόλαια να βάζει τα χέρια κάνοντας το πέναλτι.

· Είναι θέμα να σου κάνει τόσες ζημιές ένας άσημος Βέλγος σέντερ φορ, που την περασμένη σεζόν στην Σαρλερουά έκανε μόλις τρία γκολ, εκ των οποίων τα δύο με πέναλτι. Απλά είναι λογικό να περιμένουμε πολύ καλύτερες αντιδράσεις και συνεργασίες αμυντικά από τον Ολυμπιακό, αν σκεφθούμε π.χ. ότι Σισέ και Βούκοβιτς έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί. Κι ότι γενικά υπάρχουν αρκετά επί της ουσίας νέα πρόσωπα, βλέπε Τσιμίκα στη θέση του αριστερού μπακ, Μπουχαλάκη του κόφτη κ.α.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x