Κώστας Νικολακόπουλος

Η σχέση επίσημων και φιλικών, τα γκολ «απειρίας» και η φάση στο 88’…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr πέντε πράγματα από το χθεσινό τελευταίο φιλικό του Ολυμπιακού στο εξωτερικό.

· Όταν βάζεις γκολ στο 80’ και δεν κερδίζεις, δεχόμενος την ισοφάριση στο 87’, δεν μπορείς να είσαι ευχαριστημένος. Και δη όταν είσαι ο Ολυμπιακός. Ακόμη και σε φιλικό. Και μη νομίζετε ότι έχουν τόσο τεράστια διαφορά τα επίσημα από τα φιλικά. Να σας θυμίσω ότι ο Ολυμπιακός τον περασμένο Αύγουστο είχε προηγηθεί 1-0 στο 83’ επί της Μπέρνλεϊ μέσα στην Αγγλία και στο 85’ ισοφαρίστηκε σε 1-1, όπως χθες…

· Γενικά δεν μου κάθεται καλά που ο Ολυμπιακός σε τρία από τα παιχνίδια του προετοιμασίας προηγήθηκε στο σκορ και τελικά ισοφαρίστηκε. Και χθες από το Αμβούργο κι από την Ντινάμο Κιέβου (επίσης 1-1) κι από την Λέχια Γκντανσκ (2-2). Ίσως γιατί θυμάμαι όχι τόσο την ισοπαλία στην Αγγλία, που άλλωστε εν τέλει έφερε πρόκριση, όσο ότι στην περασμένη σεζόν ο Ολυμπιακός κέρδιζε 1-0 στο Μιλάνο έως το 70’ και τελικά έχασε 1-3 από τη Μίλαν, κέρδιζε έως το 90’ στο ΟΑΚΑ και τελικά ισοφαρίστηκε από την ΑΕΚ 1-1, κέρδιζε στο 61’ στη Λαμία 3-2 και στο 62’ ισοφαρίστηκε σε 3-3, κέρδιζε έως το 89’ στο Καραϊσκάκη την Ντινάμο Κιέβου και ισοφαρίστηκε 2-2.

· Η συγκεκριμένη του αδυναμία να κρατήσει το υπέρ του σκορ, του κόστισε πιθανότατα ένα αποκλεισμό στο Γιουρόπα Λιγκ, ένα αποκλεισμό στο Κύπελλο και δύο πολύτιμους πόντους στο πρωτάθλημα, που είχαν επιτρέψει να ξεφύγει ο ΠΑΟΚ στο +3 από την 6η αγωνιστική. Να υπενθυμίσω δε ότι όπως χθες οι Ουκρανοί τον ισοφάρισαν μέσα σε εφτά λεπτά, έτσι και η Μπερ Σέβα σε προηγούμενο φιλικό τον είχε ισοφαρίσει μέσα σε εφτά λεπτά (από το 27’ και το 1-0 στο 34’ και το 1-1)…

· Για άλλη μία φορά χθες ο Ολυμπιακός είχε κακή αμυντική συμπεριφορά στη φάση του γκολ που δέχθηκε. Και οι δύο αμυντικοί μέσοι απέτυχαν να ανακόψουν την αντίπαλη επίθεση (τον Γκιγέρμε τον απέφυγαν κι ο Μπουχαλάκης μάλιστα χάνοντας μία κόντρα, σε ένα 11λεπτο συμμετοχής που ήταν σαν να μην έπαιξε), ο Γιώργος Μασούρας που επίσης είχε μπει στο 75’ πήγε να μαρκάρει πολύ καθυστερημένα τον Γερμανό που έβγαλε την ασίστ, οι δύο στόπερ (Αβραάμ, Σεμέδο) ούτε μάρκαραν σωστά, ούτε οφσάϊντ έβγαλαν στην κάθετη πάσα (αν και μάλλον τους κάλυπτε όλους ο Τσιμίκας, που ολιγώρησε), ενώ ο Σιαμπάνης μόνο την καλύτερη αντίδραση δεν είχε σε ένα τετ α τετ, που δεν ήταν και το πιο δύσκολο για ένα γκολκίπερ, χάνοντας κι αυτός την κόντρα.

· Κοιτάξτε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ολυμπιακός από πέρσι χτίζει κάτι καλό. Το θέμα είναι ότι πρέπει να βελτιώνεται και το καλό να γίνει πολύ καλό, ώστε να συνδυαστεί φέτος και με αποτελέσματα. Νομίζω λοιπόν με βάση την εικόνα των φιλικών και τα αποτελέσματα, ότι η ομάδα χρειάζεται δουλειά και σε επίπεδο νοοτροπίας.

· Καλό είναι που ο Ολυμπιακός έμεινε αήττητος σε όλα του τα φιλικά, αλλά κακό είναι που κέρδισε μόνο τα δύο από τα εφτά και δη παίζοντας φέτος με ομάδες λιγότερο δυνατές σε σχέση με πέρσι (βλέπε τις Άϊντχοβεν, Λεγκανές, Γκενκ, με τις οποίες είχε 0-4, 0-0 εντός και 0-4), έχοντας την αντικειμενική δυσκολία να βρει εύκολα αντιπάλους ενός πιο υψηλού επιπέδου, από την στιγμή που ξεκινάνε οι υποχρεώσεις του 16 ημέρες νωρίτερα.

· Είναι ευχάριστο που σκόραρε και στα εφτά (αλλά στα τέσσερα από μόλις μία φορά) και δεν είναι ευχάριστο που κράτησε το μηδέν μόλις σε ένα από τα εφτά, στην πιο εύκολη νίκη του, το 5-0 επί της Γιαγκελόνια. Ίσως βέβαια έχει σημασία κι η «λεπτομέρεια» ότι σε δύο 1-1 είχε φάει τα γκολ ο άπειρος Σιαμπάνης, σε ένα άλλο 1-1 ο Σα από πέναλτι του επίσης άπειρου Μπα (όπως κι ο επίσης άπειρος Γιάννης Μασούρας έκανε χθες πέναλτι από το πουθενά) κι ότι το ένα γκολ της Μπερ Σέβα προήλθε από πούλημα της μπάλας από τον επίσης άπειρο Σουρλή.

· Μακάρι στα επίσημα παιχνίδια οι πιο έμπειροι παίκτες που θα παίζουν να μην κάνουν τα ίδια λάθη με τους νεαρότερους συμπαίκτες τους. Αν και ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω πώς το σκέφθηκε χθες στο 88’ ο Γιώργος Μασούρας και προτίμησε να σουτάρει και δη στην αγκαλιά του αντίπαλου τερματοφύλακα, την στιγμή που είχε επιλογή τόσο τον Σουντανί δεξιά του, όσο και τον Τσιμίκα αριστερά του, με τον Έλληνα συμπαίκτη του μάλιστα να έχει κάνει φοβερό κλέψιμο ξεκινώντας ο ίδιος την αντεπίθεση και είχε φύγει σφαίρα για να πάρει την μπάλα και να βγει απέναντι από τον γκολκίπερ του Αμβούργου. Επαναλαμβάνω στο 88ο λεπτό…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x