Κώστας Νικολακόπουλος

«Κάτι» χρειάζεται ο Ολυμπιακός, όταν δεν «βγαίνει» του Φορτούνη...

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr τι συμβαίνει στον Ολυμπιακό όταν ο Φορτούνης είναι καλά και τι όταν δεν του «βγαίνουν» τα παιχνίδια και φτάνει στην ουσία του θέματος.

• Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε στο Κίεβο, αυτό που έχουμε αντιληφθεί από την αρχή της σεζόν: όταν αυτός είναι καλά και του «βγαίνουν» τα παιχνίδια του Φορτούνη, τότε ο Ολυμπιακός σε ένα ποσοστό πάνω από 90% παίρνει νίκες και δη και με εντυπωσιακά σκορ και εμφανίσεις που πραγματικά δίνουν χαρά στον κόσμο του. Όταν όμως δεν είναι καλά και δεν του βγαίνουν του Φόρτου τα παιχνίδια, τότε για τον Ολυμπιακό τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα.

• Θυμηθείτε όλες τις σπουδαίες νίκες του Ολυμπιακού-την υπογραφή του Φορτούνη έχουν, με την συμμετοχή του σε γκολ, σκοράρισμα και δημιουργία: το 3-1 με τη Μίλαν, το 3-1 με την Μπέρνλεϊ, το 4-1 με την ΑΕΚ, το 4-0 με τη Λουκέρνη, οι πεντάρες στην Ντουντελάνζ και στον ΠΑΣ, το διπλό στο Περιστέρι και τα άλλα διπλά σε Λουξεμβούργο, Τρίπολη, Γιάννινα, Λιβαδειά, η τεσσάρα στη Λάρισα, οι τριάρες στην Ξάνθη και στη Λαμία.

• Σε λιγοστά παιχνίδια δεν κέρδισε ο Ολυμπιακός, όταν ο Φορτούνης είχε γκολ η, ασίστ: στο 2-2 με την Ντινάμο, στο 1-1 στην ΑΕΚ, στο 1-1 στην Ξάνθη, στο 1-1 στην Μπέρνλεϊ. Και που τέλος πάντων δεν ήταν και τραγικά αποτελέσματα.

• Τα αποτελέσματα που ήταν πραγματικά πρόβλημα για τον Ολυμπιακό ήταν οι ήττες από τον ΠΑΟΚ, η ήττα στο Κίεβο, η ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό κι η ήττα στον ΟΦΗ. Όταν δηλαδή δεν έπαιρνε γκολ κι ασίστ από τον Φορτούνη (στην Κρήτη ήταν τιμωρημένος). Όπως υπήρξαν και ανάλογα αποτελέσματα που απλά δεν κόστισαν-βλέπε ισοπαλία και ήττα με Μπέτις, ήττα στο Μιλάνο, ισοπαλία στην Ξάνθη για το Κύπελλο.

• Βεβαίως, δεν είναι παράλογο να μην βγαίνουν όλα τα παιχνίδια του Φορτούνη. Όμως, θα περίμενε κανείς να μπορεί ο Ολυμπιακός να αντεπεξέρχεται καλύτερα ακριβώς σε αυτά τα παιχνίδια που δεν παίρνει όσα θα ήθελε από τον αρχηγό του. Μπορούμε να προσέξουμε ότι ακόμη κι οι νίκες του Ολυμπιακού, όταν δεν πήρε πολλά πράγματα από τον καλύτερο του παίκτη, ήταν οριακές: 1-0 στο 93’ τον Αστέρα, 1-0 στο 89’ τον Απόλλωνα, 1-0 στο 92’ τον Πανιώνιο, 1-0 τον Λεβαδειακό, 1-0 τον Άρη. Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα; Το 4-0 με τον Πανιώνιο, με 0-0 πάντως ως το 70’.

• Που καταλήγει όλο αυτό; Πολύ απλά ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να αναπτύξει εναλλακτικό πλάνο για τα παιχνίδια στα οποία ο Φορτούνης μπορεί να λείψει η, να παίξει αλλά να μην «τραβήξει» η, να παίξει καλά, αλλα να μην του «βγουν» γκολ κι ασίστ. Να προσπαθήσει μέχρι το τέλος της σεζόν εκ των έσω κι αν δεν αρκεί, να υπάρξει ενίσχυση το καλοκαίρι, να υπάρξει δηλαδή κι άλλος πραγματικά καλός παίκτης για τη θέση του. Γιατί είδαμε ότι η επιλογή του Φετφατζίδη, που είχε έρθει κι ως αντιΦορτούνης, απέτυχε παταγωδώς. Κι ακόμη πιο παταγωδώς απέτυχε η βασική επιλογή για δεύτερο Νο 10, ο Τουρέ…

• Θεωρητικά, ο Νάτχο θα ήταν μία λύση. Αλλά δεν φαίνεται να τον πολυπιστεύει ο προπονητής γι΄ αυτή τη θέση, αφού συνήθως αλλαγή τον βάζει εκεί. Νομίζω ότι καθαρά σαν δεκάρι τον είχε ξεκινήσει μόνο στο Περιστέρι και παρότι δεν ήταν κακός, τον άλλαξε στο ημίχρονο με τον Φορτούνη, γιατί έχανε ο Ολυμπιακός. Κι άλλες δύο φορές, με τον ΠΑΟ και τη Λαμία στο Καραϊσκάκη, τον είχε βάλει σαν εσωτερικό χαφ, κάτι μεταξύ «8» και «10», με τον Φορτούνη σε ρόλο κυνηγού, ακραίου η, φορ.

• Ο Μασούρας έχει κάνει πολύ καλά παιχνίδια στον Πανιώνιο σε ρόλο Φορτούνη κι ίσως είναι μία επιλογή, γιατί έχει και το γκολ. Αλλά πρέπει πρώτα να παίξει περισσότερο στον Ολυμπιακό για να πάρει πάνω του και ψυχολογικά.

• Η ουσία είναι ότι επειδή δεν είναι δυνατόν πάντα ο Φορτούνης να πετάει, ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει μία εναλλακτική διαδικασία. Η εξάρτηση στο παιχνίδι του είναι πολύ μεγάλη από τον αρχηγό του, πολύ απλά γιατί είναι ο καλύτερος του παίκτης και σε δαιμονιώδη φόρμα όλη τη σεζόν, αλλά χωρίς σχέδιο Β, πάντα υπάρχει πρόβλημα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x