Κώστας Νικολακόπουλος

Με το Βέλγιο υπάρχουν όντως πολλές ομοιότητες, αλλά και μία σημαντική διαφορά…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για την διάθεση της ελληνικής Λίγκας να διακόψει οριστικά το φετινό πρωτάθλημα, σε σχέση και με ό,τι έγινε στο Βέλγιο.

• Είναι γνωστό από χθες νωρίς το μεσημέρι ότι η βελγική Λίγκα αποφάσισε την οριστική διακοπή του φετινού πρωταθλήματος, ανακηρύσσοντας πρωταθλήτρια την πρωτοπόρο Κλαμπ Μπριζ και δίνοντας τα ευρωπαϊκά εισιτήρια στις ομάδες βάσει της βαθμολογικής κατάταξης τους. Κάτι για το οποίο πλέον υπάρχει σκέψη και στην ελληνική Λίγκα, όπως αντιληφθήκαμε όλοι χθες.

• Αν θέλουμε λίγο να το αναλύσουμε; Η περίπτωση του φετινού βελγικού και του φετινού ελληνικού πρωταθλήματος έχουν πράγματι αρκετές ομοιότητες, πέραν της οφθαλμοφανούς ότι είναι και τα δύο πρωταθλήματα μικρών πληθυσμιακά ευρωπαϊκών χωρών. Βλέπετε…

Και στα δύο υπήρχε ακόμη σχεδόν ο ίδιος αριθμός αγώνων να παιχτούν, 11 στο Βέλγιο (μία αγωνιστική +10 τα πλέϊ οφ) και 10 στην Ελλάδα (τα πλέϊ οφ)

Και στα δύο οι πρώτοι είχαν μεγάλη διαφορά από τους δεύτερους, 15 βαθμούς η Κλαμπ Μπριζ και 14 ο Ολυμπιακός

Και στα δύο οι δεύτεροι είχαν ελάχιστη διαφορά από τους τρίτους, ένα βαθμό η Γκεντ από την Σαρλερουά κι ένα βαθμό ο ΠΑΟΚ από την ΑΕΚ, με τη δεύτερη θέση επίσης να δίνει εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ

• Έχουν όμως και μία σημαντική διαφορά τα δύο φετινά πρωταθλήματα στο Βέλγιο και στην Ελλάδα. Το Βέλγιο δεν έχει ομάδα να συνεχίζει στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα έχει, τον Ολυμπιακό. Μάλιστα, ο Ολυμπιακός αποτελεί την μοναδική ελπίδα της Ελλάδας να ανέβει βαθμολογικά στο ranking της UEFA κι έτσι να αποφύγει τον αγωνιστικό υποβιβασμό όλων των ομάδων της για τις αμέσως επόμενες (μετά την προσεχή) σεζόν.

• Ο Ολυμπιακός λοιπόν με μία οριστική διακοπή του πρωταθλήματος θα πρέπει να πάει κάποια στιγμή, το νωρίτερο κάπου μεταξύ τελευταίων ημερών του Ιουνίου και πρώτων του Ιουλίου, να παίξει με τη Γουλβς στη ρεβάνς του 1-1 του Καραϊσκάκη και όχι απλά δεν θα έχει στα πόδια του επίσημο παιχνίδι, αλλά θα έχει να παίξει μπάλα πάνω από 3,5 μήνες! Την στιγμή που υποτίθεται ότι το αγγλικό πρωτάθλημα προγραμματίζεται να επαναρχίσει στις αρχές με μέσα Ιουνίου.

• Επαναλαμβάνω, εδώ δεν είναι μόνο θέμα Ολυμπιακού, να κάνει το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη απλά για τον εαυτό του. Εδώ έχει να κάνει με το ελληνικό ποδόσφαιρο, που για όποιον δεν το έχει καταλάβει έχει φτάσει στην χειρότερη θέση της ιστορίας του, στην 17η της κατάταξης της UEFA (παρεμπιπτόντως το Βέλγιο είναι 8ο…) και κινδυνεύει άμεσα να την χάσει κι αυτή από την Ελβετία, αφού η Βασιλεία συνεχίζει ακάθεκτη στο Γιουρόπα Λιγκ.

Ας συνυπολογίσουμε δε ότι εκτός από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η Ελλάδα έχει την τιμή να είναι ένα από τα μόλις άλλα εφτά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που συνεχίζουν να εκπροσωπούνται αυτή την στιγμή στις διοργανώσεις της UEFA και δη στο Γιουρόπα Λιγκ, μαζί με της Αυστρίας (Λασκ Λιντς), της Δανίας (Κοπεγχάγη), της Τουρκίας (Μπασάκσεχιρ), της Σκοτίας (Ρέϊντζερς), της Ουκρανίας (Σαχτάρ) και της Ελβετίας (Βασιλείας).
Σημειωτέον ότι η Λασκ κι η Ρέϊντζερς ουσιαστικά έχουν ήδη αποκλειστεί από τα πρώτα παιχνίδια, με εντός έδρας ήττες 0-5 και 1-3 από τη Γιουνάϊτεντ και την Λέβερκουζεν…Άρα, στην πραγματικότητα είναι να συνεχίσουν πέραν των ομάδων των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης, μόνο ομάδες από τέσσερα ακόμη πρωταθλήματα, το ελβετικό (βασιλεία), το ουκρανικό (Σαχτάρ) αν περάσει τη Βόλφσμπουργκ, το τουρκικό (Μπασάκ) η, της Δανίας (Κοπεγχάγη) και το ελληνικό, αν μπορέσει ο Ολυμπιακός να προκριθεί επί της Γουλβς.

• Κοιτάξτε, θα είμαι ειλικρινής: δεν μπορώ να ρίξω άδικο στον Αλαφούζο που πρότεινε τη διακοπή του πρωταθλήματος, ούτε σε όσους συμφώνησαν μαζί του. Είναι μία τοποθέτηση που έχει λογική και δεν μπορείς να την κατηγορήσεις. Κι είναι κι ένα σοβαρό ερώτημα αυτό που έθεσε, τι θα γίνει αν ξεκινήσουν τα πλέϊ οφ και ένας παίκτης μίας ομάδας αποδειχθεί θετικός στον κορονοϊό...
Από την άλλη, εξίσου λογική έχει και η θέση της UEFA, που ζητάει απ΄ όλες τις ευρωπαϊκές Λίγκες να περιμένουν κι ανάλογα με την εξέλιξη του ιού να αποφασίσουν, έχοντας ως πρώτο μέλημα, μετά φυσικά τη δημόσια υγεία, την ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων και των δικών της διοργανώσεων.

• Νομίζω ότι για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και η παρουσία του Ολυμπιακού στα Κύπελλα Ευρώπης, θα ήταν προτιμότερο να περιμένει κι η ελληνική Λίγκα μέχρι τις αρχές του Μάη, προκειμένου να λάβει τις πιο σωστές αποφάσεις.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x