Κώστας Νικολακόπουλος

Μία άλλη ιδέα για Λάζαρο και Ποντένσε!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τα άκρα της επίθεσης του Ολυμπιακού και εξηγεί ένα άλλο σκεπτικό.

· Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πέδρο Μαρτίνς θέλει τον Λάζαρο από δεξιά και τον Ποντένσε από αριστερά στην επίθεση του Ολυμπιακού. Κι είναι αλήθεια ότι έχουν βρει αρκετά καλό κώδικα επικοινωνίας, ο μεν Έλληνας διεθνής με τον Ομάρ, ο δε Πορτογάλος άσος με τον Τσιμίκα.

· Αλλά έχω την αίσθηση από κάποιες «λεπτομέρειες» που έχω προσέξει μέσα στα παιχνίδια, ότι θα μπορούσε να παίξει και ο Ποντένσε περισσότερο δεξιά και ο Λάζαρος περισσότερο αριστερά, βοηθώντας ακόμη πιο πολύ την ομάδα. Αυτό που λέμε να αλλάζουν μέσα στο παιχνίδι θέσεις σε κάποια 15λεπτα του παιχνιδιού η, και να ξεκινούν αντίστροφα.

· Για παράδειγμα, στο παιχνίδι ειδικά με τον Αστέρα, ο Ποντένσε έβγαλε τις καλύτερες σέντρες του από δεξιά-όχι μόνο στη φάση του νικητήριου γκολ, αλλά και νωρίτερα, όταν μπούκαρε ο ίδιος και τη γύρισε σε Χασάν, Γκερέρο, που δεν μπόρεσαν να κάνουν την προβολή για το γκολ. Και βγάζει καλύτερες σέντρες από εκεί, γιατί το καλό του πόδι είναι το δεξί. Έχει κι αριστερό, αλλά δεν είναι το ίδιο καλό. Έτσι, παίζοντας από αριστερά, όταν έρχεται η φάση να σεντράρει με το αριστερό, δύσκολα περνάει την ιδανική πάσα. Εξ ου και βλέπουμε συχνά να γυρνάει το κορμί του για να πάει την μπάλα στο δεξί και να σεντράρει με αυτό, χάνοντας όμως έτσι και πολύτιμο χρόνο, κάτι που πάντα βοηθάει τους αμυντικούς.

· Ο δε Λάζαρος παίζοντας από δεξιά, ναι μεν βολεύεται στο να σεντράρει, αλλά δεν έχει την ίδια δυνατότητα στο καλό σουτ. Θυμηθείτε την φάση που πήρε την μπάλα από τον Φορτούνη στο α΄ ημίχρονο με την Τρίπολη και μέσα από την περιοχή προτίμησε να σουτάρει με το εξωτερικό δεξί, στέλνοντας την μπάλα στην αγκαλιά του γκολκίπερ Παπαδόπουλου, σε φάση που θα ήταν νομίζω καλύτερα να σουτάρει με το αριστερό, κάτι που προφανώς το φοβήθηκε, αφού κι αυτός έχει το δεξί ως πρώτη επιλογή. Αντίθετα, κινούμενος από αριστερά, μπορεί να κλίνει προς τον άξονα και να σουτάρει με το δεξί (όπως έκανε κάποια στιγμή στο β΄ ημίχρονο, πάλι από πάσα του Φορτούνη, αλλά κοντραρίστηκε καλά από τους αμυνόμενους και σε πέρασε το σουτ του).

· Ασφαλώς, το ίδιο ισχύει και με τον Ποντένσε. Κι αυτός παίζοντας από αριστερά, βολεύεται πολύ καλύτερα στο να τελειώνει φάσεις με το δεξί-έτσι άλλωστε έχει πετύχει και τα δύο του γκολ (κι έτσι τέλειωσε και δύο φάσεις την Κυριακή, με τα σουτ που έκανε να τα μπλοκάρει ο αντίπαλος γκολκίπερ). Και αλήθεια είναι γενικά ότι κάθε απόφαση του προπονητή, πάντα κάτι δίνει και κάτι «παίρνει» από την ομάδα, καθότι δύσκολο να τα έχεις «όλα δικά σου».

· Όμως, με το σκεπτικό ότι ο Λάζαρος είναι καλύτερος εκτελεστικά κι ο Ποντένσε καλύτερος δημιουργικά, νομίζω ότι έχει μία λογική αυτή η αίσθηση μου, ότι δηλαδή θα μπορούσαν ίσως κι οι δύο να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι παίζοντας ο μεν αριστερά, ο δε δεξιά, αλλάζοντας δηλαδή ρόλους, αν όχι από την αρχή ενός παιχνιδιού τουλάχιστον σε διαστήματα των αγώνων.

· Αν και για να είμαστε ρεαλιστές, όλα αυτά τα πράγματα, έχουν να κάνουν και με τον χρόνο που χρειάζεται για να μάθει ο ένας παίκτης τον άλλο κλπ, κλπ. Π.χ. να μάθει καλύτερα ο Λάζαρος και τον Τσιμίκα, με τον οποίο (όπως θυμάμαι από κάποια χαρακτηριστικά στιγμιότυπα που έρχονται στο μυαλό μου) δεν έχει ακόμη την ίδια χημεία που έχει με τον Ομάρ. Αντίθετα, ο Ποντένσε βρίσκεται με κλειστά μάτια με τον Τσιμίκα.

· Αλλά, μεταξύ μας, στον Ολυμπιακό βιαζόμαστε για όλα, όλοι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x