Κώστας Νικολακόπουλος

Μόνο ο Ολυμπιακός κάνει ανατροπές στους τελικούς

Ο Κώστας Νικολακόπουλος εξηγεί μέσα από το sport-fm.gr τη μεγάλη διαφορά που κάνει ο Ολυμπιακός στους τελικούς του Κυπέλλου.

• Δηλαδή, κάθε χρόνο στους τελικούς ΠΑΟΚ-ΑΕΚ μπαίνουν και λιγότερα γκολ! Τρία πρόπερσι (εκ των οποίων το ένα, το νικητήριο ήταν οφσάϊντ από εδώ έως τον Βόλο!). Δύο γκολ πέρσι. Κι ένα γκολ φέτος! Με την ΑΕΚ σε τρεις τελικούς να έχει σκοράρει μία φορά, με ένα παίκτη που τώρα ανήκει στον Ολυμπιακό, τον Λάζαρο.

• Γενικά ρε παιδί μου οι τελικοί έχουν άλλη ομορφιά όταν παίζει ο Ολυμπιακός. Άλλο θέαμα, γκολ, θρίλερ! Με τον Ατρόμητο 2-1 στο 119’, με τον Αστέρα και την Ξάνθη μπήκαν τέσσερα γκολ (3-1), με την ΑΕΚ οκτώ στον τελικό του αιώνα (4-4) το 2009, με την ΑΕΚ 3-0, με τον Άρη 3-0. Ακόμη κι οι ήττες του, είναι 1-2 από την ΑΕΚ, 2-4 από τον ΠΑΟΚ, 1-3 από τον Παναθηναϊκό. Υπάρχουν γκολ, τον βλέπεις τον τελικό και λες ότι πραγματικά βλέπεις έναν τελικό.

• Τέλος πάντων, τι μας επιβεβαίωσε ο τελευταίος τελικός; Πολύ απλά ότι η ομάδα που σκοράρει πρώτη, παίρνει και το τρόπαιο. Ιστορικά είναι το πιο εύκολο συμπέρασμα ενός τελικού Κύπελλο Ελλάδας! Άλλωστε, μόνο μία ομάδα μπορεί και «γυρίζει» τελικούς στην Ελλάδα κι αυτή είναι ο Ολυμπιακός. Μόνο ο Ολυμπιακός έχει βρεθεί πίσω στο σκορ κι έχει πάρει το Κύπελλο. Από…παλαιοτάτων χρόνων. Μέχρι και το σήμερα.

1959 Ολυμπιακός-Δόξα Δράμας 2-1 από 0-1
1960 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1 από 0-1 και ρεβάνς 3-0 (δεν υπήρχαν τότε πέναλτι)
1992 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-1 από 1-0 και στο δεύτερο παιχνίδι 0-2 (ήταν διπλός ο τελικός)
2009 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-4 από 0-2 και 15-14 στα πέναλτι
2013 Ολυμπιακός-Αστέρας 3-1 (στην παράταση) από 0-1

• Ακόμη κι από την έκβαση των πέντε αυτών τελικών διαπιστώνουμε πάντως πόσο δύσκολο είναι να «γυρίσει» ένα τέτοιο παιχνίδι. Μία φορά στα πέναλτι, μία στην παράταση, μία σε ρεβάνς, μία στο γκολ. Καμία από τις άλλες μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν έχει ανατρέψει εις βάρος της σκορ σε τελικό, να δεχθεί πρώτη γκολ, το 0-1 που λέμε, και να κερδίσει. Για να ακριβολογώ, μία φορά, το 1969, ο Παναθηναϊκός έχανε 0-1 από τον Ολυμπιακό, τον ισοφάρισε και πήρε το τρόπαιο στο στρίψιμο της δεκάρας!!!

• Η δύναμη του «πρώτου γκολ» στους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας φαίνεται κι από τον τρόπο με τον οποίο το διαχειρίζονται οι μεγάλες ομάδες. Μόνο η ΑΕΚ έχει χάσει τελικό που προηγήθηκε, από τον Ολυμπιακό το 2009 αν και βρέθηκε μάλιστα να κερδίζει 0-2 στο 8’ (!) κι από τον Πανιώνιο το 1979 (1-3 από 0-1).

• Ο δε Ολυμπιακός έχασε ένα τελικό από τους τόσους στους οποίους προηγήθηκε, το 1974, όταν κέρδιζε 1-0 τον ΠΑΟΚ, αλλά το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι μετά από 2-2 στο 90λεπτο και το κέρδισε ο ΠΑΟΚ στα πέναλτι…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x