Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Ολυμπιακός κερδίζει μόνο με ένα τρόπο τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr τις ιδιαιτερότητες του αποψινού ντέρμπι για τον Ολυμπιακό, με βάση το παρόν, αλλά και το παρελθόν!

• Ας ξεκινήσουμε από μία πραγματικότητα: όσο μας έχει αφήσει ευχαριστημένος ο Ολυμπιακός στα παιχνίδια του για το Τσάμπιονς Λιγκ, άλλο τόσο δεν μας έχει αφήσει ευχαριστημένος από τα πρώτα του παιχνίδια στο πρωτάθλημα.

• Μπορεί να τα έχει κερδίσει και τα τρία, αλλά πρόκειται για νίκες με την ψυχή στο στόμα: 1-0 τον Αστέρα στο Καραϊσκάκη, 1-0 την ΑΕΛ στη Λάρισα, ενώ ακόμη και στο 5-0 με τον Βόλο το σκορ ήταν 1-0 ως το 72’! Και στα τρία αυτά νικηφόρα παιχνίδια του, ο Ολυμπιακός πράγματι μπορούσε να κάνει κι άλλα γκολ και να τα καθαρίσει πιο γρήγορα κι εύκολα, αλλά εξίσου αλήθεια είναι κι ότι κινδύνευσε και να ισοφαριστεί.

• Βεβαίως, κι οι άλλοι διεκδικητές του τίτλου, με νύχια και με δόντια παίρνουν τις νίκες. Ο ΠΑΟΚ 2-1 τον Παναιτωλικό, 2-1 τον Πανιώνιο με γκολ στο 74’ και 3-2 στο Περιστέρι με γκολ στις καθυστερήσεις. Κι η ΑΕΚ 3-2 στην Τρίπολη με γκολ στο 93’ κι 1-0 στο Αγρίνιο με γκολ στο 70’…

• Τέλος πάντων, η ουσία για τον Ολυμπιακό είναι ότι η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι για να κερδίσει απόψε στο ΟΑΚΑ πρέπει να ανεβάσει στροφές σε σχέση με τα τρία προηγούμενα παιχνίδια του για το πρωτάθλημα. Πρέπει να βγάλει μεγαλύτερη διάρκεια στην καλή του προσπάθεια μέσα στο παιχνίδι, να είναι πιο παραγωγικός μπροστά και πιο ασφαλής πίσω. Γιατί, πολύ απλά, ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί παρά να είναι ξεκάθαρα καλύτερος σήμερα από την εικόνα του με τον ΟΦΗ και τον Άρη…

• Ο Ολυμπιακός, πάντως, γενικά στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ συνήθως τα πάει καλά. Μάλιστα, σε αντίθεση απ΄ ότι ισχύει στα μεταξύ τους ντέρμπι στη Λεωφόρο, οι «ερυθρόλευκοι» στο ΟΑΚΑ έχουν δύο φορές πετύχει σερί διπλά επί των «πράσινων».

• Η μία ήταν την διετία 1993-94 όταν ο Ολυμπιακός έκανε δύο σερί διπλά στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα (3-2 με Μπατίστα, Προτάσοφ, Λιτόφτσενκο και 2-1 με Καλατζή, Χαντζίδη) και η άλλη ήταν την τριετία 1997-99 όταν ο Ολυμπιακός έκανε τρία σερί διπλά στο ΟΑΚΑ πάντοτε για το πρωτάθλημα (2-0 με Γεωργάτο, Καραπιάλη, 2-0 με Γιαννακόπουλο, Μαυρογενίδη και 4-2 με αυτογκόλ, δύο του Καραπιάλη κι ένα του Ανατολάκη)!

• Εκείνο ακριβώς το τελευταίο παιχνίδι της τριετίας, το ιστορικό 2-4 (από 2-0!) πριν από 21 ολόκληρα χρόνια, αποτελεί και ένα ορόσημο στην ιστορία των ντέρμπι πρωταθλήματος των δύο ομάδων με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό: έκτοτε ο Ολυμπιακός κάνει διπλό επί του Παναθηναϊκού είτε στο ΟΑΚΑ, είτε στη Λεωφόρο, μόνο όταν κρατάει το μηδέν: Το 2005 με 2-0 στο ΟΑΚΑ (Στολτίδης, Τζόρτζεβιτς), το 2010 με 1-0 στο ΟΑΚΑ (Ντάρμπισαϊρ), το 2012 με 1-0 στο ΟΑΚΑ (Αμπντούν), το 2013 με 1-0 στη Λεωφόρο (Μήτρογλου), το 2019 με 1-0 στο ΟΑΚΑ (Γκερέρο). Σε 22 χρόνια, πέντε διπλά του Ολυμπιακού, όλα με μηδέν πίσω!

• Όταν ο Ολυμπιακός δέχεται γκολ από τον Παναθηναϊκό σαν φιλοξενούμενος σε ολόκληρο αυτό το διάστημα έχει μόνο ισοπαλίες, κι αυτές μόνο τρεις (1-1, 2-2, 2-2) και κατά βάση ήττες, οκτώ (0-2, 2-3, 0-1, 0-1, 1-2, 1-2, 0-1, 0-1)! Κι υπάρχουν και τρεις λευκές ισοπαλίες, το 2000, το 2007 και το 2008.

• Όπως κι αν έχει, κι ακόμη και στα χειρότερα του ο Παναθηναϊκός πάντοτε είναι σκληρό καρύδι για τον Ολυμπιακό. Και γίνεται ακόμη πιο σκληρό, όταν βρίσκει τον Ολυμπιακό προερχόμενο από καλά ευρωπαϊκά παιχνίδια του, όπως τώρα που έπαιξε με την Τότεναμ. Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους…

Πέρσι Ολυμπιακός-Ντουντελάνζ 5-1 κι αμέσως μετά Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1
Το 2014 Ολυμπιακός-Γιουνάϊτεντ 2-0 κι αμέσως μετά Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-3
Το 2012 Ολυμπιακός-Άρσεναλ 2-1 κι αμέσως μετά Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-2
Το 2006 Ρόμα-Ολυμπιακός 1-1 κι αμέσως μετά Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x