Κώστας Νικολακόπουλος

Ο παρτενέρ του Γκιγέρμε, η ενεργοποίηση του Καμαρά και η «επιστροφή» Μπουχαλάκη

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr για την γραμμή του κέντρου του Ολυμπιακού με αφορμή το πρώτο παιχνίδι με την Κράσνονταρ.

· Για τον Ολυμπιακό τα παιχνίδια με την Κράσνονταρ θα έχουν μία σημαντική ιδιαιτερότητα σε επίπεδο τακτικής, σε σχέση με εκείνα κόντρα στην Βικτόρια Πλζεν και την Μπασάκσεχιρ. Διότι, ενώ οι Τσέχοι κι οι Τούρκοι έπαιζαν στο στιλ του Ολυμπιακού, το κλασικό 4-2-3-1, δηλαδή με δύο κεντρικά χαφ κι ένα μεσοκυνηγό λίγο πίσω από τον σέντερ φορ, οι Ρώσοι παίζουν αλλιώς: κλασικό 4-3-3, με τρία «καθαρά» κεντρικά χαφ και τρεις μπροστά.

· Τι σημαίνει αυτό: η Κράσνονταρ θα έχει τρεις παίκτες στα χαφ, τον κόφτη Κομπόλοφ και τους εσωτερικούς μέσους, τον Ολλανδό Βιλένα και τον Γάλλο Καμπελά, ενώ ο Ολυμπιακός θα έχει δύο παίκτες στα χαφ, π.χ. τον Γκιγέρμε με τον Μπουχαλάκη. Άρα, οι Ρώσοι θα έχουν παίκτη παραπάνω και θα αποκτήσουν, θεωρητικά πάντοτε, τον πρώτο λόγο στον έλεγχο του κέντρου, άρα και του παιχνιδιού.

· Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει ο Πέδρο Μαρτίνς αυτή την ιδιαιτερότητα;

Με το να γυρίσει πιο πίσω τον Βαλμπουενά. Όμως, και πάλι δεν ξέρουμε αν θα λυθεί το πρόβλημα, καθότι ο Γάλλος είναι μεν καλός μαχητής, αλλά δεν είναι το καλύτερο του κομμάτι το ανασταλτικό…

Με το να δοθούν εντολές στον Μασούρα να κλίνει προς τον άξονα, κάτι που μπορεί να το κάνει ο Έλληνας διεθνής. Σε μία τέτοια περίπτωση, όμως, θα δημιουργείται κενό στο ένα άκρο, με τον Τσιμίκα να βρίσκεται απέναντι σε δύο, στον αντίπαλο εξτρέμ και στον αντίπαλο μπακ…

Με το να παίξει κι ο Ολυμπιακός με τρεις καθαρούς χαφ, Γκιγέρμε-Μπουχαλάκη-Καμαρά. Έτσι θα υπάρχει ισορροπία στον άξονα μεταξύ των δύο ομάδων, όμως θα χαθεί για την ομάδα ο Βαλμπουενά η, ο Ποντένσε, αφού ένας εκ των δύο θα παίξει στα πλάγια, καθώς ο Μασούρας συνήθως κρίνεται απαραίτητος, καθότι δίνει περισσότερες βοήθειες παντού. Ειδικά, όμως, μέσα στο Καραϊσκάκη έχει νόημα ο Ολυμπιακός να παίξει χωρίς έναν εκ των δύο καλύτερων παικτών του;

· Είμαι σίγουρος ότι ο Πορτογάλος προπονητής σπάει το κεφάλι του αυτές τις ημέρες πάνω σε αυτό το ζήτημα! Όπως είμαι σίγουρος ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί περισσότερο ο Μαντί Καμαρά, που σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν μπαίνει αλλαγή του Βαλμπουενά σε κάθε παιχνίδι και δη κάθε φορά παίζει και λιγότερο: στο Πλζεν είχε μπει στο 56’, στη ρεβάνς με τους Τσέχους στο 65’, στην Πόλη στο 72’ και στη ρεβάνς με τους Τούρκους στο 81’!

· Εξυπακούεται ότι ο προπονητής «κάτι» βλέπει και δεν τον χρησιμοποιεί βασικό, γενικά δεν τον χρησιμοποιεί πολύ. Ίσως προτιμάει τη χημεία που βγάζουν πλέον ο Γκιγέρμε με τον Μπουχαλάκη, ίσως διαπιστώνει μέσα από τις προπονήσεις ότι ο Καμαρά ακόμη δεν είναι στα καλά του έχοντας χάσει την προετοιμασία λόγω Κόπα Άφρικα. Πάντως, νομίζω ότι ο Καμαρά δεν μπορεί να παίζει σε θέση Βαλμπουενά, δηλαδή σαν 10άρι, όπως συνήθως τον βάζει πλέον ο προπονητής. Είναι για πιο πίσω.

· Ο Μπουχαλάκης στα δύο παιχνίδια με τους Τσέχους ήταν πραγματικά καλός και βοήθησε πολύ. Αλλά στα άλλα δύο παιχνίδια, με τους Τούρκους, έβγαλε μία κόπωση, ειδικά δε στη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη. Δεν ξέρω κι αν αγχώθηκε, όπως κάποιοι στο Ρέντη πιστεύουν, επειδή την περασμένη Τρίτη είχαν πάει γι΄ αυτόν στο Καραϊσκάκη απεσταλμένοι συλλόγων από μεγάλα πρωταθλήματα (η Μπολόνια κι όχι μόνο…) για να τον δουν, καθώς ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση αγοράς του. Αλλά η αλήθεια είναι ότι για κάθε καλή άμυνα που έκανε, είχε και μία μεταβίβαση πάνω στον αντίπαλο…

· Άρα, τώρα με τους Ρώσους, αν είναι ξανά στην ενδεκάδα ο Έλληνας διεθνής, πρέπει να αλλάξει εντελώς επίπεδο εμφάνισης. Δεν γίνεται το οκτάρι του Ολυμπιακού να έχει σχεδόν μηδενική προσφορά δημιουργικά κι επιθετικά. Δύο φορές που λειτούργησε σωστά ο Μπουχαλάκης και πέρασε με τη μία σωστά την μπάλα πιο μπροστά στον Γκιγέρμε και στον Βαλμπουενά, αμέσως βγήκαν φάσεις (άσχετα αν τις έχασαν αντίστοιχα ο Βαλμπουενά κι ο Γκερέρο).

· Ο Ολυμπιακός στα χαφ έχει το μεγάλο όπλο που λέγεται Γκιγέρμε. Τον είδαμε και με τους Τούρκους στο Καραϊσκάκη ότι και σούταρε καλά (πραγματικά πολύ άτυχος στη φάση με το οριζόντιο δοκάρι, αφού θα μιλάγαμε για γκολάρα) και πάσαρε καλά (από τα πόδια του ξεκίνησαν δύο ευκαιρίες, των Βαλμπουενά και Ποντένσε) και μάρκαρε-έκοψε καλά. Σε μία στιγμή μόνο είχε λάθος αντίδραση κι η ομάδα έχασε μία πολύ καλή επίθεση, επειδή δεν έβαλε δυνατά το πόδι του στη φάση.

· Τέλος πάντων, για να αξιοποιηθεί καλύτερα το όπλο Γκιγέρμε, με την ποιότητα που σχεδόν πάντα βγάζει στο παιχνίδι του, πρέπει κι ο παρτενέρ του να είναι σε πολύ καλό επίπεδο απόδοσης. Διότι, μόνος του ο ένας κεντρικός χαφ δεν φτάνει. Και φάνηκε αυτό το πράγμα στο δεύτερο παιχνίδι με την Μπασάκσεχιρ, λόγω της εμφάνισης του Μπουχαλάκη, που δεν ήταν καλή. Συνεπώς, ο Έλληνας άσος αν παίξει την Τετάρτη πρέπει να επιστρέψει στα γνωστά καλά του επίπεδα.

· Τώρα, αναφορικά με το καθαρό 4-3-3 (δηλαδή και Γκιγέρμε και Καμαρά και Μπουχαλάκης), να έχουμε υπόψιν μας ότι είναι ένας πολύ καλός σχηματισμός, και μπορεί να βοηθήσει πολύ μία ομάδα, όμως ο Ολυμπιακός το έχει παίξει ελάχιστες φορές και συνήθως όχι με επιτυχία. Πολύ απλά γιατί έχει συνηθίσει να παίζει εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια με 10άρι…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x