Κώστας Νικολακόπουλος

Ο προπονητής ταρακούνησε την Λουκέρνη κι ο Ομάρ θα χρειαστεί βοήθειες

Ο Κώστας Νικολακόπουλος κάνει στο sport-fm.gr μία πρώτη προσέγγιση του αγώνα του Ολυμπιακού με τη Λουκέρνη.

• Είχα σχολιάσει μετά το Λουκέρνη-Ξαμάξ 0-2 στην πρεμιέρα του ελβετικού πρωταθλήματος, ότι επρόκειτο για αποτέλεσμα μαγική εικόνα κι ότι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ είναι ομάδα επικίνδυνη επιθετικά, αλλά και με φανερές αδυναμίες αμυντικά, όπως είχαν φανεί και στο Τουν-Λουκέρνη 2-1 της 2ηςαγωνιστικής. Το χθεσινό Λουκέρνη-Λουγκάνο 4-2 της 3ης αγωνιστικής, ακόμη και μόνο του, σαν αποτέλεσμα, σαν σκορ, επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση.

• Η Λουκέρνη δέχθηκε και στο τρίτο φετινό επίσημο παιχνίδι της δύο γκολ κι άρα είναι ξεκάθαρο ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να στοχεύσει την Πέμπτη μέσα στο Καραϊσκάκη να εκμεταλλευθεί ακριβώς αυτά τα αμυντικά της κενά. Χθες, το ένα γκολ το έφαγε από εκτέλεση κόρνερ και κεφαλιά και το δεύτερο με μακρινό σουτ. Και στο προηγούμενο παιχνίδι, στην ίδια γωνία του, την αριστερή, ο Ελβετός γκολκίπερ (Σάλβι) πάλι είχε φάει γκολ από μακριά-προφανώς κάτι σημαίνει αυτή η παρατήρηση. Αντίθετα, στη δεξιά γωνία του είναι καλύτερος. Εξ ου κι η επέμβαση πέναλτι που έκανε με το σκορ 1-1. Το πέναλτι παραχώρησε ο στόπερ, αφού πρώτα έφαγε την ντρίμπλα από τον αντίπαλο σέντερ φορ.

• Ο Ολυμπιακός λοιπόν ακόμη και στα…μαθηματικά, πρέπει να κάνει δύο γκολ στη Λουκέρνη μέσα στο Καραϊσκάκη. Μόνο που αν θέλει να προκριθεί πρέπει και να κρατήσει πίσω το μηδέν. Η αλήθεια είναι ότι στο μοναδικό της εκτός έδρας παιχνίδι φέτος η Λουκέρνη δεν ήταν απειλητική: έκανε μία φάση κι έβαλε ένα γκολ στην Τουν. Αλλά στα δύο παιχνίδια στο γήπεδο της έφτιαξε αρκετές φάσεις.

• Χθες, πάντως, στο 4-2 επί της Λουγκάνο (τέλειωσε τη σεζόν πέρσι 12 βαθμούς πίσω από τη Λουκέρνη και φέτος είχε μία νίκη στις δύο πρώτες αγωνιστικές), η προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού ήταν τόσο τυχερή, όσο άτυχη ήταν στην εντός έδρας ήττα της στην πρεμιέρα από τη νεοφώτιστη Ξαμάξ. Ισοφάρισε με ένα σουτ του σέντερ φορ (Ντέμεσαϊ) έξω από την περιοχή, γλίτωσε το 1-2 με την απόκρουση του (εξόφθαλμου) πέναλτι, προηγήθηκε 2-1 με ένα υπέρ της αυτή τη φορά πέναλτι (αλλά τραβηγμένο από τα μαλλιά), έκανε το 3-1 με ένα σουτ από κόρνερ που το έπνιξε ο αντίπαλος γκολκίπερ και μετά το 3-2 καθάρισε το παιχνίδι με ένα πραγματικά όμορφο, καθαρά προσωπικό γκολ της τελευταίας μεταγραφής της, του Αφρικάνου Ελέκε, ο οποίος μπήκε αλλαγή, δείχνοντας ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά.

• Ο (νέος) προπονητής της Λουκέρνης είναι σαφές ότι μπροστά στο φάσμα μίας τρίτης σερί ήττας αποφάσισε να ταρακουνήσει την ομάδα του, που όντως εμφανίστηκε πολύ πιο αποφασισμένη-φάνηκε κι από τις κίτρινες που πήραν οι παίκτες της: πέντε σε ένα ματς, ενώ είχαν τέσσερις μαζί στα δύο πρώτα παιχνίδια…Ο Βάϊλερ έκανε πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα, αφήνοντας στον πάγκο και τα δύο ακραία μπακ (Σβέγκλερ, Φέκα) και τον μεσοκυνηγό του (Ροντρίγκες) και τον σέντερ φορ (Βάργκας). Ατυχώς για τον Ολυμπιακό παραδέχθηκε ότι οι αρχικές επιλογές του δεν τράβαγαν και πέρασε στα πλάγια της άμυνας τους Γκρέτερ (τον είχε έξω δεξιά στην πρεμιέρα!) και Σίντλερ, φορ τον Ντέχαμσαϊ (που χθες έκανε το 1-1 κι είχε κι ευκαιρία για το 2-1) και ενίσχυσε το κέντρο με τον Γκβίλια, παίζοντας χωρίς 10άρι.

• Η μεγάλη δύναμη της Λουκέρνης είναι ο έξω αριστερά Σουρφ, που χθες έκανε τα δύο γκολ (το ένα με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος) κι έφτιαξε το πρώτο. Δεν αρκεί ο Ομάρ, που αναπόφευκτα θα έχει πολλή δουλειά, να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα, αλλά πρέπει να τον βοηθάει κι ο δεξιός στόπερ (Μιράντα), διότι εκτός των άλλων ο Ελβετός εξτρέμ είναι πανύψηλος…Θα χρειαστεί τεράστια προσοχή στις σέντρες που θα γίνονται, κύρια από τον έξω δεξιά Σβένλι στο δεύτερο δοκάρι, για το κεφάλι του Σουρφ, γιατί του Ομάρ του ρίχνει πολύ (τουλάχιστον δέκα πόντους) στο ύψος κι οι πονηροί Ελβετοί θα επιχειρήσουν 100% να το αξιοποιήσουν αυτό το δεδομένο.

• Είναι αλήθεια ότι η Λουκέρνη έχει αρκετούς τραυματίες για την εποχή: ο βασικός φορ Γιούριτς δεν έχει παίξει καθόλου τη νέα σεζόν. Το ίδιο κι ο αριστερός μπακ Λούστενμπεργκ κι οι στόπερ Κνέζεβιτς και Τσίρκοβιτς. Ένας άλλος στόπερ, ο Σουλτζ, τραυματίστηκε την πρώτη αγωνιστική κι ο αμυντικός μέσος Κουστόδιο την δεύτερη! Γενικά δεν δείχνει στα καλύτερα της.

• Θεωρητικά είναι μία ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να πάρει μία πρόκριση για τα πλέϊ οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Όμως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς ούτε ο Ολυμπιακός είναι στα καλά του και δεν έχει ούτε ένα επίσημο παιχνίδι στα πόδια του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x