Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Τσιμίκας από το «παιχνίδι της ζωής του» στο «παιχνίδι μάθημα»…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για το χθεσινό παιχνίδι και στέκεται σε έναν από τους καλύτερους φέτος παίκτες του Ολυμπιακού.

· Ο Τσιμίκας στο πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Μπάγερν έκανε την εμφάνιση της ζωής του. Αυτό που λέμε για μεγάλη μεταγραφή. Χθες κακός δεν ήταν, το προσπάθησε πραγματικά, αλλά εν τέλει γνώρισε την άλλη όψη του νομίσματος. Έφαγε προσωπικές ήττες, ήταν μέσα και στα δύο γκολ της Μπάγερν και επιθετικά είχε τέσσερις σέντρες η μία πιο εύκολη από την άλλη για την αντίπαλη άμυνα.

· Με τον Γκνάμπρι πρόβλημα δεν είχε. Τον αντιμετώπισε τέλεια. Όμως, ακριβώς επειδή συνέβη αυτό, ο Γερμανός προπονητής άλλαξε έξυπνα πλευρά στα εξτρέμ και πέρασε κάποια στιγμή τον Κομάν από την άλλη. Και με αυτόν ο Τσιμίκας έδωσε μεγάλες μάχες, αλλά τις πιο κρίσιμες τις έχασε. Δεν το πλήρωσε τη μία στο α΄ ημίχρονο, όταν ο Γάλλος τον πέρασε, γιατί ο Σα τον νίκησε. Δεν το πλήρωσε και στο 60’ όταν ο Κομάν τον απέφυγε και σούταρε φαρμακερά, με τον Σα ξανά νικητή! Δεν το πλήρωσε και ένα λεπτό μετά το 1-0, παρότι ο Κομάν τον πρόλαβε (όμως αστόχησε) στο τάκλιν λίγο πριν την γραμμή της εστίας του Σα.

· Ήταν, όμως, δύσκολο να μην το πληρώσει και σε τέταρτη φάση, εκείνη του 1-0, όταν με προσποίηση ο Κομάν τον άδειασε και σέντραρε στον Λεβαντόφσκι…Η δε άτυχη βραδιά για τον Τσιμίκα ολοκληρώθηκε στη φάση του 2-0, όταν έδιωξε άσχημα με το δεξί πόδι κι ουσιαστικά έστρωσε την μπάλα στον Πέρισιτς για ένα εύκολο γκολ. Νωρίτερα ο Έλληνας διεθνής άσος είχε κάνει μία σωτήρια επέμβαση σε ακριβώς ίδια φάση…

· Είναι από τα παιχνίδια το χθεσινό που ένα νέο παιδί, το οποίο παίζει πρώτη σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ, μπορεί να μάθει πολλά, αν κάνει αυτοκριτική και δουλέψει πάνω στα λάθη του. Ίσως δε ένα τέτοιο παιχνίδι να του είναι πιο χρήσιμο, σε επίπεδο ευκαιρίας βελτίωσης και προόδου μέσω της αυτοκριτικής, από το πρώτο με την Μπάγερν στο Καραϊσκάκη, όπου είχε καταπλήξει!

· Ο Τσιμίκας σίγουρα δεν ήταν από τους χειρότερους του χθεσινού (πολύ μέτριου κι ακίνδυνου) Ολυμπιακού. Έβγαλε ουκ ολίγες άμυνες σε δύσκολες στιγμές, έκοψε τον δαιμόνιο Κομάν αρκετές φορές, αλλά όταν χάνεις τέσσερις κρίσιμες φάσεις, πρέπει να το ξαναδείς. Και ήταν και τυχερός γιατί στο 50’, εκεί που ο επόπτης τον χρέωσε με φάουλ, ενώ η μπάλα είχε βρει το χέρι του την στιγμή που στηρίζονταν στο έδαφος, ο Τσιμίκας έχασε την πρώτη κεφαλιά από τον Λεβαντόφσκι και στη δεύτερη κεφαλιά ο Σα νίκησε από πολύ κοντά τον Γκορέτσκα. Έχει βελτιωθεί ο Έλληνας μπακ στο ψηλό παιχνίδι, αλλά είναι προφανές ότι χρειάζεται περισσότερη ακόμη δουλειά κι εκεί.

· Νομίζω ότι από κάποια στιγμή άρχισε κιόλας να κουράζεται, γιατί είχε φάει επί 60 λεπτά μεγάλη πίεση, χωρίς να έχει βοήθειες από τον Ποντένσε. Κι όταν πια μπήκε ο Μασούρας και γυρνούσε να τον βοηθήσει, ο Τσιμίκας δούλευε πια σε πιο αργές στροφές και ήταν λιγότερο δύσκολη λεία για τον πολύ γρήγορο κι ευέλικτο Κομάν.

· Παρεμπιπτόντως, με την χρησιμοποίηση του Ποντένσε αριστερά, και χάθηκε επιθετικά ο ίδιος ο Πορτογάλος, αλλά και δεν είχε τα σωστά ντουμπλαρίσματα αμυντικά ο Τσιμίκας και δεν είχε ο Ομάρ μπροστά του ένα παίκτη που τον ξέρει καλά, αλλά τον Ραντζέλοβιτς, με τον οποίο είναι ζήτημα να έχει παίξει μαζί άλλες δύο φορές….

· Για να επανέλθω στον Τσιμίκα, που πραγματικά είναι σε καλή κατάσταση φέτος. Δείτε στο 1.39 εδώ μια άλλη φάση στην οποία είναι πρωταγωνιστής, με ένα τεράστιο διαιτητικό λάθος στο 36ο λεπτό! Ο Σα του βγάζει πάσα κι ο Τσιμίκας φεύγει μπροστά με φοβερή ταχύτητα. Ο επόπτης υποδεικνύει οφσάιντ όχι μόνο χωρίς να είναι, αλλά και χωρίς να περιμένει να φτάσει η μπάλα στον παίκτη του Ολυμπιακού, από το διώξιμο του παίκτη της Μπάγερν! Ο δε διαιτητής το κάνει ακόμη χειρότερο γιατί σφυρίζει αμέσως να σταματήσει το παιχνίδι, αντί να το αφήσει να εξελιχθεί. Αν το άφηνε, συνέχιζε κι έμπαινε γκολ, θα υπήρχε υποχρεωτικά χρήση VAR και το γκολ θα μετρούσε αφού οφσάιντ δεν υπήρχε…Προσέξτε, ο Τσιμίκας, έχει φτάσει στη μεγάλη περιοχή της Μπάγερν και βρίσκεται σε επίθεση-φωτιά, δύο επιτιθέμενοι (δεξιά του ο Γκερέρο), κόντρα σε δύο αμυνόμενους….

· Θυμηθείτε τι έγινε πρόσφατα στο Ατρόμητος-ΠΑΟΚ στο 2.15 εδώ. Ο Μανούσος φεύγει από δεξιά, ο επόπτης σηκώνει τη σημαία για οφσάιντ χωρίς να υπάρχει, ο Μανούσος συνεχίζει, σεντράρει, ο Βέλλιος σκοράρει, πριν ο διαιτητής Τζοβάρας σφυρίξει το οφσάιντ και το γκολ ακυρώνεται. Γίνεται, όμως, χρήση VAR και μετράει κανονικά. Εκεί, ο Έλληνας διαιτητής έπραξε σωστά, έβαλε τη σφυρίχτρα στο στόμα, αλλά περίμενε να δει την έκβαση της φάσης μέχρι να σφυρίξει.

· Οι δύο Πολωνοί βιάστηκαν, ο ένας περισσότερο από τον άλλο. Και πλέον είναι ασυγχώρητο για επόπτη να σηκώνει οφσάϊντ πριν η μπάλα φτάσει στον παίκτη που υποτίθεται ότι είναι οφσάϊντ. Όπως κι ο διαιτητής δεν είχε κανένα λόγο να σταματήσει τη φάση και να μην την αφήσει να ολοκληρωθεί, από την στιγμή που υπάρχει η πολυτέλεια του VAR. Αλλά μάλλον λειτούργησαν κάπως έτσι: κάτσε να το τελειώσουμε, μην τυχόν βάλουν αυτοί κανένα γκολ από το πουθενά στο 0-0 και μετά τρέχουμε...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x