Κώστας Νικολακόπουλος

Οι στημένες φάσεις είναι επιστήμη στο σύγχρονο ποδόσφαιρο

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr πέντε πράγματα για ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι του παιχνιδιού του Ολυμπιακού.

• Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που έβγαλε ο Ολυμπιακός στα δύο τελευταία φιλικά του ήταν η βελτίωση στις στημένες φάσεις, επιθετικά.

• Βεβαίως, πάντοτε υπάρχει και ο παράγοντας συγκυρία στο ποδόσφαιρο, αλλά ο απολογισμός λέει ότι το πρώτο γκολ με την Γιαγκελόνια προήλθε από κόρνερ κι η ισοφάριση με τη Λέγκια προήλθε από φάουλ, ενώ στο ίδιο παιχνίδι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν άλλες τρεις ευκαιρίες για γκολ μέσα από τη διαδικασία των στατικών φάσεων.

• Στα επόμενα παιχνίδια του Ολυμπιακού θα έχουμε προφανώς την ευκαιρία να αξιολογήσουμε καλύτερα αν όντως υπάρχει πρόοδος σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού της ομάδας , που κατά την περασμένη περίοδο ήταν μία αχίλλειος πτέρνα της, καθώς σκόραρε πολύ λίγες φορές, ειδικά σε σύγκριση με τον άμεσο ανταγωνιστή της, τον ΠΑΟΚ.

• Είδαμε, παρεμπιπτόντως, ότι στο γκολ του Μπα, με το οποίο άνοιξε το σκορ ο Ολυμπιακός με τη Γιαγκελόνια, έγινε κομπίνα στην εκτέλεση του κόρνερ, με Βαλμπουενά και Κούτρη, σε μία προσπάθεια να αιφνιδιαστεί η πολωνική άμυνα. Μπορεί κάποιος να πει ότι έπιασε, αφού έστω μετά από κόντρα, ήρθε γκολ.

• Ωστόσο, οι στατικές φάσεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι ολόκληρη επιστήμη. Και χρειάζονται πολλή δουλειά. Για παράδειγμα, λίγο αργότερα πήγε πάλι να κάνει μία κομπίνα σε κόρνερ από την άλλη πλευρά ο Βαλμπουενά, αλλά κόπηκε, πριν περάσει τη σέντρα. Και ο Ολυμπιακός στην αντεπίθεση που έβγαλαν οι αντίπαλοι του, μόνο καλή αμυντική συμπεριφορά δεν είχε.

• Ο Κούτρης, που ήταν τελευταίος αμυνόμενος, κυνήγησε μεν τη φάση, παρεμποδίζοντας λίγο τον Πολωνό στο τελικό σουτ (αστόχησε από αρκετά καλή θέση, αλλά λίγο πλάγια), όμως ο διεθνής αριστερός μπακ έκανε ουσιαστικά το μεγάλο λάθος-γιατί έμεινε πολύ πίσω, υπερβολικά πίσω, αντί να τραβηχτεί και πολύ απλά να βγάλει τον φορ της Γιαγκελόνια οφσάιντ. Ήταν μία στιγμή να... διδάσκεται για αποφυγή τέτοιας άμυνας από τον παίκτη που τον έχεις τελευταίο να καλύψει την κόντρα επίθεση.

• Αλλά και σε στημένες φάσεις των Πολωνών, ο Ολυμπιακός δεν φάνηκε διαβασμένος.

• Σε ένα κόρνερ της Γιαγκελόνια, είδαμε οκτώ «ερυθρόλευκους» παίκτες να είναι σαν σε μία γραμμή μπροστά από τον Σα κι άλλους δύο να είναι κοντά στο σημαιάκι, για να ελέγξουν τυχόν κομπίνα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, μετά την εκτέλεση του κόρνερ και το διώξιμο με γροθιές από τον Σα, να βρίσκεται εντελώς μόνος του ένας Πολωνός στο ημικύκλιο της περιοχής και να σουτάρει με όλη του την άνεση. Η μπάλα έφυγε άουτ, αλλά η εικόνα με τον παίκτη εντελώς αμαρκάριστο ήταν απαράδεκτη.

• Λίγο μετά, σε ένα άλλο κόρνερ των Πολωνών, πήγε να διορθωθεί κάπως η κατάσταση, αφού έμεινε λίγο πίσω από το ημικύκλιο ο Φορτούνης, καθώς η Γιαγκελόνια δεν είχε δύο παίκτες στο κόρνερ της κι έτσι είχε κι ο Ολυμπιακός εκεί έναν, άρα οι οκτώ ήταν στην ευθεία μπροστά στον Σα κι ο Φορτούνης πιο μπροστά. Και πάλι όμως, με το διώξιμο από τον Ομάρ με κεφαλιά, πάλι ο Πολωνός βρήκε την ευκαιρία να σουτάρει από το ημικύκλιο, αφού ο Έλληνας διεθνής δεν έπαιξε καλή άμυνα. Ο Τζολάκης επενέβη κι έδιωξε, αλλά πάλι ο βαθμός της αμυντικής συμπεριφοράς του Ολυμπιακού δεν ήταν καλός.

• Η τοποθέτηση του Φορτούνη σε αυτό το σημείο είναι σωστή από πλευράς προπονητή, γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να παίρνει αυτός την μπάλα και να ξεκινάει αντεπιθέσεις, κάτι που συχνά το κάνει με ιδανικό τρόπο. Μόνο που θα πρέπει να αντιληφθεί ο αρχηγός του Ολυμπιακού ότι τοποθετείται από τον Μαρτίνς στο συγκεκριμένο σημείο, για να κάνει και δουλειά αμυντική. Αν είναι να σουτάρουν οι αντίπαλοι με τέτοια ευκολία από τα 20 μέτρα παίρνοντας ριμπάουντ από στατική φάση, δεν κάνουμε δουλειά.

• Ειδάλλως, πρέπει ο προπονητής να αποφασίσει να μειώσει κατά έναν τους παίκτες που πηδάνε για κεφαλιά…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x