Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός: Η παράδοση, η ισοπαλία και το κίνητρο…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το sport-fm.gr το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού από τρεις διαφορετικές πλευρές…

• Πολύς λόγος γίνεται για την παράδοση των ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής. Και είναι πράγματι ντέρμπι αυτά τα παιχνίδια, γιατί μπορεί η διαφορά που έχουν οι δύο σύλλογοι στους τίτλους να είναι τεράστια, αλλά κι ο ΠΑΟΚ έχει λαό και αυτό από μόνο του δίνει χαρακτήρα σε αυτά τα παιχνίδια.

• Γενικά, ο ΠΑΟΚ έχει 30 νίκες και τα υπόλοιπα 30 παιχνίδια έχουν λήξει τα μισά ισόπαλα και τα μισά με διπλό (με το περσινό 3-0 άνευ αγώνος). Επί της ουσίας, όμως, η παράδοση στα παιχνίδια των δύο ομάδων με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ χωρίζονται σε πέντε φάσεις. Αυτή νομίζω ότι είναι η πιο σωστή ανάγνωση…

Η πρώτη τα 12 πρώτα χρόνια της Α΄ Εθνικής, 1960-1971, όπου υπάρχει ουσιαστικά ισορροπία: 5-3-4. Μία νίκη δηλαδή παραπάνω ο ΠΑΟΚ.

Η δεύτερη είναι και η μεγαλύτερη, η 20ετία 1972-1991, όπου υπάρχει μονόλογος: 19-1-0. Με τον Ολυμπιακό δηλαδή να σώζει μία ισοπαλία!

Η τρίτη, 1992-1998, φέρνει πάλι την ισορροπία: 2-4-1. Μία νίκη δηλαδή παραπάνω ο ΠΑΟΚ.

Η τέταρτη, 1999-2010, είναι η αντεπίθεση του Ολυμπιακού: 0-5-7. Ούτε καν μία νίκη του ΠΑΟΚ σε ολόκληρη 12ετία.

Η πέμπτη, 2011-2018, δίνει ξανά ισορροπία: 4-2-3. Μία νίκη δηλαδή παραπάνω ο ΠΑΟΚ.

Αν μάλιστα δεν υπολογίσουμε το περσινό 3-0, όπου δεν είχαμε παιχνίδι, τότε στα έξι τελευταία ντέρμπι έχουμε πλήρη ισορροπία: 2-2-2!

• Θέλετε και μία άλλη παράμετρο; Από την εποχή της κυριαρχίας του ΠΑΟΚ, της 20ετίας 1972-1991, μοναδική φορά που ο ΠΑΟΚ έκανε δύο σερί εντός έδρας νίκες του Ολυμπιακού είναι αν υπολογίσουμε και το 1-0 των πλέϊ οφς του 2010, δίπλα στο 2-1 του 2011. Αν ισχύσει αυτή η σειρά και δεν μετρήσουμε το περσινό 3-0 του Ολυμπιακού, τότε τελευταίο παιχνίδι των δύο ομάδων είναι το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-0 πρόπερσι κι άρα δεν πρέπει απόψε να περιμένουμε άσο!

• Παρεμπιπτόντως, πόσο κακή μπορεί να είναι απόψε μία ισοπαλία για τον Ολυμπιακό; Θεωρητικά πολύ κακή. Υπό την έννοια ότι θα μείνει έξι πόντους πίσω από τον ΠΑΟΚ (ουσιαστικά εφτά θα είναι, αφού σε ισοβαθμία τους ο ΠΑΟΚ θα υπερτερεί), ενώ κι η ΑΕΚ θα μειώσει τη δική της διαφορά από τον ίδιο στους έξι πόντους, παραμονές του μεταξύ τους ντέρμπι στο Καραϊσκάκη…

• Από την άλλη, μία ισοπαλία στην Τούμπα δεν μπορεί να είναι καταστροφή για τον Ολυμπιακό. Κατ΄ αρχάς, δεν του χαλάει την ψυχολογία ενόψει της συνέχειας των υποχρεώσεων του και δη των παιχνιδιών με την Ντινάμο Κιέβου. Γιατί άλλο είναι να χάσεις κι άλλο να μην χάσεις στο σπίτι του μεγάλου αντιπάλου σου…

• Κατά δεύτερον, το πρωτάθλημα θα έχει ακόμη δέκα αγωνιστικές. Ακριβώς το ένα τρίτο του. τα παιχνίδια θα είναι πολλά. Ο ΠΑΟΚ θα είναι ξεκάθαρα μεγάλο φαβορί, αλλά τίποτα δεν θα έχει τελειώσει. Θα έχει να παίξει εκτός έδρας με Παναθηναϊκό, Παναιτωλικό, Λάρισα, Απόλλωνα, Γιάννινα κι εντός έδρας με Άρη, Ατρόμητο, Λαμία, Λεβαδειακό. Ποτέ δεν ξέρεις. Μία ήττα και δύο ισοπαλίες του ΠΑΟΚ είναι, αν βεβαίως ο Ολυμπιακός πάρει και τα δέκα δικά του παιχνίδια…

• Τέλος πάντων, με ήττα απόψε ο Ολυμπιακός τελειώνει. Με ισοπαλία είναι ακόμη εν ζωή για την υπόθεση τίτλος. Θα τον έχει υπό πίεση τον ΠΑΟΚ κι όταν είσαι υπό πίεση, μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνεις το στραβοπάτημα.

• Κι εκτός των άλλων, ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που όταν δεν διεκδικεί το πρωτάθλημα, χάνει το κίνητρο του. Τι συνεπάγεται αυτό; Ότι μπορεί να του κοστίσει και τη δεύτερη θέση. Γιατί ο Ολυμπιακός μετά από τόσα χρόνια που έχει μάθει να παίζει μόνο για την πρώτη θέση, όταν ξαφνικά βρίσκεται να παίζει για τη δεύτερη, έχει πρόβλημα. Προσγειώνεται ανώμαλα. Κάπως έτσι, στα πλέϊ οφς του 2010 τερμάτισε τελευταίος…Κάπως έτσι πέρσι τερμάτισε τρίτος, έχοντας στο τέλος ισοπαλία στη Λιβαδειά και ήττες σε Ριζούπολη και Γιάννινα…

• Θέλω να πω ότι για τον Ολυμπιακό φέτος δεν υπάρχει μόνο η πρώτη θέση, αλλά υπάρχει και η δεύτερη, που ανοίγει ένα παράθυρο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Και να είστε βέβαιοι ότι η ΑΕΚ θα την παλέψει μέχρι τέλους τη δεύτερη θέση. Ο δε Ολυμπιακός μένοντας σήμερα στο -9 από τον ΠΑΟΚ και χάνοντας το κίνητρο της μάχης για την κορυφή, θα έχει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες και για την δεύτερη θέση….

• Γι΄ αυτό και βάζω στο τραπέζι την παράμετρο, μήπως τα ρίσκα του Ολυμπιακού απόψε πρέπει να είναι ελεγχόμενα. Γιατί είναι εντελώς διαφορετικό να χάσεις κι εντελώς διαφορετικό να μη χάσεις.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x