Κώστας Νικολακόπουλος

Πώς η αποβολή του Αβραάμ χαλάει τη «σειρά» που είχε βρει ο Μαρτίνς

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr τη φάση της αποβολής του Αβραάμ και τις… παρενέργειες της στον Ολυμπιακό.

· Κατά την γνώμη μου, ο Αβραάμ και στα πέντε τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος του Ολυμπιακού, στα οποία κι έχει παίξει, είναι ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας-και στα πέντε!

· Ξεκάθαρα καλύτερος κι από τον Σεμέδο, η αξία του οποίου δεν αμφισβητείται, αλλά στις κρίσεις μας πρέπει νομίζω να είμαστε ακριβοδίκαιοι: με τον Άρη στο Χαριλάου, με τον ΟΦΗ και την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, με την Ξάνθη στα Πηγάδια και με τον Ατρόμητο στο Καραϊσκάκη, ο Αβραάμ ήταν ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού στο ανασταλτικό κομμάτι. Βάζω δηλαδή μέσα ακόμη και το τελευταίο ματς, με τον Ατρόμητο, στο οποίο αποβλήθηκε!

· Κατ΄ αρχάς η αποβολή ξεκινάει από την αδυναμία του Σεμέδο να καθαρίσει τη φάση, αφού δεν υπολογίζει καλά, η μπάλα περνάει από πάνω του και έτσι βρίσκονται πίσω του ο Νταβιώτης με τον Αβραάμ για την τελική μάχη. Εκεί ο Αβραάμ κάνει ένα σοβαρό, για την εμπειρία του, τριπλό λάθος. Πρώτον, δεν πάει να διώξει με το κεφάλι κι επιχειρεί το πιο δύσκολο, να διώξει με το πόδι. Δεύτερον, δεν διώχνει καλά με το πόδι κι η μπάλα ουσιαστικά στρώνεται στον αντίπαλο. Και τρίτον, προφανώς επειδή το αντιλαμβάνεται, γκρεμίζει τον παίκτη του Ατρόμητου με χέρια και με πόδια! Καθαρή περίπτωση απευθείας αποβολής, αφού ήταν τελευταίος στην άμυνα και στέρησε προφανή ευκαιρία για γκολ.

· Κοιτάξτε, τώρα που το παιχνίδι τέλειωσε 2-0, ουδείς ασχολείται με τη φάση. Και λέμε ότι ο Ολυμπιακός καθάρισε το ματσάκι εύκολα κι ας έπαιξε με παίκτη λιγότερο επί 25 λεπτά. Εγώ δεν νομίζω ότι είναι έτσι τα πράγματα. Γιατί αγνοούμε πρώτον ότι ο Ατρόμητος από αυτή την αποβολή πήρε ένα φάουλ σε καλή θέση για απευθείας εκτέλεση του Γκάλο, άσχετα αν αστόχησε και δεύτερον γιατί μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ατρόμητος έφτασε πολύ κοντά στη μείωση του σκορ, όταν ο Ταλόσα βγήκε στην πλάτη του Ομάρ, ο Σα έκανε εντελώς άστοχη έξοδο μακριά από την εστία του και ήταν τυχερός ο Ολυμπιακός που η πάσα του Ταλόσα προς τον Γιακουμάκη δεν ήταν καλή και που ο Τσιμίκας με μία ηρωϊκή κεφαλιά έδιωξε την μπάλα.

· Αν ο Ταλόσα πλάσαρε τον Σα η, έβγαζε σωστή πάσα στον Γιακουμάκη, και μείωνε σε 2-1 ο Ατρόμητος στο 71’ θα άλλαζε όλο το παιχνίδι. Γιατί ο μεν Ατρόμητος θα έπαιρνε την ψυχολογία του αγώνα παίζοντας και με παίκτη παραπάνω, ο δε Ολυμπιακός θα αγχώνονταν. Και θα είχε ακόμη πάνω από 20 λεπτά για να λήξει το παιχνίδι, και θα μπορούσε να γίνει μεγάλη ζημιά για τον Ολυμπιακό, από αυτή τη φάση, στην οποία οι «ερυθρόλευκοι» αμύνθηκαν τραγικά. Ξεκινώντας από τον Μεριά, που βγήκε πολύ ψηλά, στο κέντρο να μαρκάρει, αλλά χωρίς καμία επιτυχία και συνεχίζοντας με τον Ομάρ, τον Σα και τον Σεμέδο, όπως μπορείτε να δείτε στο 3.27 εδώ.

· Το σοβαρό σφάλμα λοιπόν του Αβραάμ ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να το πληρώσει ακριβά. Κι ήταν τυχερός που δεν του κόστισε, στις φάσεις του φάουλ του Γκάλο και της σωτήριας επέμβασης του Τσιμίκα. Κι εδώ ερχόμαστε να δούμε και δύο άλλες στιγμές του Αβραάμ. Πρώτα, ένα φάουλ που πολύ εύκολα έκανε στο 11΄, έξω από την περιοχή του Σα κι έδωσε ένα φάουλ, από το οποίο προήλθε η καλύτερη τελική του Ατρόμητου στο ματς, μία κεφαλιά του Γαρουφαλιά, που πήγε να αιφνιδιάσει τον Σα. Και μετά, την κίτρινη κάρτα που δέχθηκε στο 39’ για φάουλ πάνω στον Νταβιώτη (πάλι)-εντελώς αχρείαστο φάουλ, καθότι έγινε σε ξεκίνημα επίθεσης του Ατρόμητου, στο μισό γήπεδο του Ατρόμητου, ούτε καν δηλαδή στη σέντρα. Κι έτσι υποχρεώθηκε να παίζει ο Αβραάμ από το 39’ με κίτρινη.

· Κοινώς, ο Αβραάμ είχε δύο φάουλ χωρίς ιδιαίτερο λόγο, που κόστισαν μια κίτρινη και μία ευκαιρία και ένα τρίτο φάουλ, που στοίχισε την αποβολή του, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στον Ολυμπιακό. Κάπως έτσι, εκτός από αυτά, η ομάδα στερείται τη συμμετοχή του από το παιχνίδι με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, αλλά και του μένουν και οι τρεις κίτρινες κάρτες, άρα με μία ακόμη θα τιμωρηθεί και με άλλη μία αγωνιστική.

· Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Αβραάμ χάνει τη σειρά του, που τόσο ωραία είχε βρει κι ότι η ομάδα χάνει κι αυτή μία καλή φόρμουλα που είχε βρει ο προπονητής: να παίζει δηλαδή ο Αβραάμ στο πρωτάθλημα (και να είναι σούπερ) και να παίζει ο Μεριά στο Τσάμπιονς Λιγκ (και γενικά να στέκεται με αξιοπρέπεια). Δηλαδή, θα έπαιζε ο Αβραάμ το Σάββατο με τον Πανιώνιο, ο Μεριά στην Τότεναμ την Τρίτη κι ο Αβραάμ την Κυριακή με τον ΠΑΟΚ.

· Τώρα, με την κόκκινη του Αβραάμ, θα πρέπει να παίξει με τον Πανιώνιο ο Μεριά εάν γυρίσει έγκαιρα από την Αφρική η, να επιστρατευθεί ο Μπα, βγαίνοντας από το «ψυγείο». Και στη συνέχεια να δει ο Μαρτίνς πώς θα διαχειριστεί τους στόπερ στα δύο μεγάλα παιχνίδια με Τότεναμ και ΠΑΟΚ. Ένας πονοκέφαλος που δεν θα υπήρχε, εάν ο Αβραάμ αντιμετώπιζε με πιο καθαρό μυαλό τη φάση της αποβολής του.

· Και είναι κρίμα να χάνει ο Αβραάμ τις εντυπώσεις σε ένα παιχνίδι, στο οποίο και πάλι ήταν πολύ καλός, αφού όχι μόνο δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα πίσω, αλλά και βγήκε μπροστά και βοήθησε, έβαλε γκολ άσχετα από την ακύρωση του λόγω οφσάιντ (ήταν), είχε απειλητικό σουτ από αρκετά κοντά που έδιωξε σωτήρια ο Μέγερι και είχε και μία (άστοχη) κεφαλιά ξανά από μία στατική φάση.

· Νομίζω ότι ο Αβραάμ απλά θα πρέπει να είναι λίγο πιο ήρεμος και με λίγο πιο καθαρό μυαλό στο παιχνίδι του. Δυστυχώς είναι ο μοναδικός, άντε και λίγο ο Ομάρ, παίκτης του Ολυμπιακού, που παίζει λίγο δυναμικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παίρνει όλο το βάρος αυτής της ευθύνης πάνω του. Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει άλλους πέντε στόπερ, αλλά τον έχει ανάγκη τον Αβραάμ, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στα πέντε συνεχόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος στα οποία έπαιξε.

· Γιατί με τον Σισέ να λείπει πλέον δύο μήνες, λόγω της σοβαρής ασθένειας του, ο Αβραάμ όχι απλά κάλυψε το κενό του, ας το πούμε έτσι, τρίτου στόπερ του Ολυμπιακού πίσω από Σεμέδο και Μεριά, αλλά έγινε εύκολα βασικός και διακριθείς σε κάθε ματς, μία πραγματική εγγύηση για την άμυνα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x