Κώστας Νικολακόπουλος

Τα 4 εκ. για Ιβάνουσεχ, τα «παιχνίδια» με Σεμέδο, Σα και το «κενό» μετά το 1-0!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr πέντε πράγματα για τον Ολυμπιακό ενόψει του πρώτου αγώνα με τους Ρώσους της Κράσνονταρ.

• Στο ποδόσφαιρο τις περισσότερες φορές η επιτυχία από την αποτυχία έχουν πολύ μικρή απόσταση.

• Ο Σεμέδο στην πρώτη δύσκολη σέντρα που πέρασε η Μπασάκσεχιρ στο παιχνίδι της περασμένης Τρίτης στο Καραϊσκάκη δεν μπόρεσε να πάει πρώτος στην μπάλα. Τον πρόλαβε ο αντίπαλος σέντερ φορ, ο Κριβελί, πιάνοντας μάλιστα ένα σπουδαίο τακουνάκι. Εάν η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα, όλοι θα σκεφτόμασταν την ήττα που έφαγε ο στόπερ του Ολυμπιακού…

• Ήρθαν, όμως, έτσι τα πράγματα κι η ήττα «ακυρώθηκε» από την θετική απόκρουση του Σα, ο δε Σεμέδο όχι μόνο δεν έχασε έκτοτε καμία μονομαχία, αλλά αναδείχθηκε και καθοριστικός παίκτης, με το γκολ με το οποίο άνοιξε το σκορ και δη σε φάση μονομαχίας, επιθετικής αυτή τη φορά, κόντρα στον συμπατριώτη του στόπερ Βιέϊρα, ο οποίος εξελίχθηκε αυτός σε μοιραίο παίκτη των Τούρκων, καθώς ενώ ήταν από τους καλύτερους της Μπασάκ, και τον νίκησε κατά κράτος στο 1-0 ο Σεμέδο κι έκανε και το πέναλτι στο 2-0.

• Θα πρέπει να δεχθούμε ότι στο ποδόσφαιρο παίζει το δικό του ρόλο ο παράγοντας τύχη. Δείτε και με τον Σα, που πραγματικά πραγματοποίησε μία σχεδόν τέλεια εμφάνιση, αφού και είχε πέντε πολύ καλές επεμβάσεις και δεν έκανε κανένα λάθος κι αυτή τη φορά στο Καραϊσκάκη, όπως δηλαδή και στη ρεβάνς με την Βικτόρια Πλζεν (σε αντίθεση με τα δύο σοβαρά λάθη που είχε κάνει από ένα στην Τσεχία και την Τουρκία)-το «σχεδόν» το βάζω γιατί πάλι, λες και το κάνει για…γούρι (!), τουλάχιστον πέντε βολέ του είχαν στόχο κάποιον… αντίπαλο η, το… αράουτ κι όχι συμπαίκτη!

• Ο Πορτογάλος γκολκίπερ είχε μαζί του σε αυτό το παιχνίδι, θα έλεγα και γενικά σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν, και τη ρέντα του καλού γκολκίπερ. Τόσο στο φαρμακερό σουτ λίγο άουτ του Ρομπίνιο στην αρχή του αγώνα, όσο, και κυρίως εκεί, στην κοντινή άστοχη κεφαλιά του Κριβελί, μετά την σωτήρια επέμβαση του στο πλασέ του Βίσκα, επίσης στο ξεκίνημα του αγώνα. Όπως θα θυμάστε, σε εκείνο το λάθος του Ομάρ, ο Σα νίκησε στο τετ α τετ τον Βόσνιο έξω δεξιά της Μπασάκ, αλλά στη συνέχεια η μπάλα έφτασε στον φορ των Τούρκων που πήρε την κεφαλιά από άριστη θέση για γκολ, αλλά αστόχησε. Η μπάλα θα μπορούσε εύκολα να πάει στα δίχτυα και να είχε έτσι ουσιαστικά «ακυρωθεί» η επέμβαση του γκολκίπερ του Ολυμπιακού και να είχε αλλάξει όλο το παιχνίδι…

• Πέραν, όμως, της όποιας επίδρασης της τύχης στην εξέλιξη ενός αγώνα, πρωτίστως σημασία έχει η εικόνα της κάθε ομάδας, στη δική μας περίπτωση του Ολυμπιακού. Κι εδώ θα ήθελα να σταθώ σε ένα κομμάτι που δεν σχολιάστηκε, κι όμως ήταν σημαντικό κατά την γνώμη μου: γιατί όσο καλός ήταν ο Ολυμπιακός στο πρώτο δεκάλεπτο του β΄ ημιχρόνου, φτάνοντας τέσσερις φορές (!) κοντά στο γκολ και τελικά κάνοντας το 1-0 με την τέταρτη ευκαιρία του, τόσο καλή αντίδραση δεν είχε μετά το άνοιγμα του σκορ.

• Αυτό λοιπόν που συνέβη μετά το 1-0 ήταν ότι πρώτον έγιναν τρία εύκολα φάουλ από Μεριά, Σεμέδο και Τσιμίκα κι ο Ολυμπιακός έβαλε ισάριθμες φορές τους Τούρκους στην περιοχή του Σα και δεύτερον σε ένα ολόκληρο 20λεπτο, από το 57’ έως το 78’, οι μεν «ερυθρόλευκοι» είχαν μηδέν τελικές, οι δε Τούρκοι είχαν έξι (!), εκ των οποίων οι τέσσερις επικίνδυνες, με τον Σα δύο φορές να επεμβαίνει, τον Τσιμίκα μία τρίτη να κάνει σώζει προ του Βίσκα πάνω στο σουτ και τον Ντεμπά Μπα να δίνει μάχη με Σεμέδο κι Ομάρ, αλλά να αστοχεί από καλή θέση.

• Μην μένουμε μόνο στο αποτέλεσμα, γιατί πολύ απλά θα κάνουμε λάθος. Κι είναι η δεύτερη φορά που μέσα στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός ενώ προηγείται με 1-0, αντί να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του, παίρνοντας και την ψυχολογια του αγώνα, δεν έχει σωστή αγωνιστική συμπεριφορά. Το ίδιο είχε γίνει και στο 4-0 με την Πλζεν, όταν για ένα δεκάλεπτο μετά το 1-0, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πάει σβηστά το παιχνίδι κι εύκολα θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν…

• Να έχει να κάνει με κάποια κόπωση που βγάζει η ομάδα μετά το φορτσάρισμα που κανει στις αρχές των β΄ ημιχρόνων για να ανοίξει το σκορ; Δεν είμαι σίγουρος. Γιατί και στην Τουρκία ο Ολυμπιακός είχε μπει το ίδιο καλά στο β΄ ημίχρονο και στην τρίτη ευκαιρία του πήρε το προβάδισμα στο σκορ (1-0) στο 53’, αλλά στη συνέχεια δεν έριξε τις στροφές του κι ήταν αρκετά καλός, μέχρι που στο τέλος παρότι έπαιξε με παίκτη παραπάνω πήγε να την πατήσει!

• Να είναι το άγχος μέσα στο Καραϊσκάκη που κάνει τον Ολυμπιακό να πέφτει την στιγμή που πρέπει να είναι πιο δυνατός, δηλαδή πάνω που έχει προηγηθεί στο σκορ και πρέπει να εκμεταλλευθεί το όποιο σάστισμα του αντίπαλου; Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν πλήρωσε ούτε με την Πλζεν, ούτε με την Μπασάκσεχιρ αυτό το «κενό» διάστημα των 10 κι 20 λεπτών αντίστοιχα. Όμως, κόντρα σε μία ακόμη πιο ποιοτική επιθετικά ομάδα όπως η Κράσνονταρ τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα την προσεχή Τετάρτη στο Καραϊσκάκη, εάν υπάρξει και τότε τέτοιο «κενό».

• Μην ξεχνάμε ότι αυτή τη φορά αλλάζουν τα δεδομένα κι είναι εντός έδρας για τον Ολυμπιακό το πρώτο παιχνίδι, αντίθετα απ΄ ότι είχε συμβεί με τους Τσέχους και τους Τούρκους, που είχε το πλεονέκτημα της ρεβάνς στο σπίτι. Τώρα, ένα γκολ των Ρώσων στο πρώτο παιχνίδι μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό στην υπόθεση πρόκριση.

Κατά τα άλλα: η συνήθως καλά ενημερωμένη στα μεταγραφικά Sportske Novosti γράφει ότι ο Ολυμπιακός έκανε προσφορά 4 εκ. Ευρώ στη Λοκομοτίβ Ζάγκρεμπ για τον 21χρονο Λούκα Ιβάνουσεχ (δύο φορές διεθνής), το νέο μεγάλο ταλέντο του ποδοσφαίρου της Κροατίας (οκταροδεκάρι), τον οποίο θέλει κι η μεγάλη ομάδα της χώρας, η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, με πρόταση όμως μόλις 2 εκ. Ευρώ…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x