Κώστας Νικολακόπουλος

Τα ντέρμπι δεν θέλουν «τρέλα», αλλά εξυπνάδα και «μισό μηδέν»!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος αναλύει μέσα από το sport-fm.gr τα δεδομένα του μεγάλου αποψινού αγώνα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ.

· Είναι αλήθεια ότι ο Πέδρο Μαρτίνς έχει αγχωθεί. Μέχρι που ο άνθρωπος έβγαλε έρπη!

· Βλέπετε, ξέρει πολύ καλά ότι στο ποδόσφαιρο το πρώτο που μετράνε είναι τα αποτελέσματα, αλλά και ότι ο Ολυμπιακός κατά κύριο λόγο θα κριθεί από αυτά τα τέσσερα μεγάλα παιχνίδια, τα δύο ντέρμπι και τα δύο ευρωπαϊκά, που έχει σε αυτό το δεκαήμερο!

· Ήδη τα δύο πρώτα παιχνίδια δεν του έχουν «βγει». Και του μένουν άλλα δύο εξίσου κι ίσως πιο κρίσιμα. Διότι, κακά τα ψέματα, οι ελπίδες για το πρωτάθλημα ούτως η, άλλως δεν ήταν πολλές. Τώρα, όμως, κρίνεται εν πολλοίς σήμερα η δεύτερη θέση, όπου θεωρητικά οι ελπίδες είναι πολλές, και την Πέμπτη η πρόκριση στην Ευρώπη.

· Η πραγματικότητα λέει ότι το σχέδιο του Μαρτίνς στην Τούμπα απέτυχε. Αντί να πάει να κλέψει το παιχνίδι, όπως είχε κάνει κι ο ΠΑΟΚ στον α΄ γύρο, που είχε κλέψει το διπλό στο Καραϊσκάκη, πήγε αέρα πατέρα για το διπλό και βρέθηκε να χάνει 0-2 στο 18’…

· Με την Ντινάμο το πράγμα ήταν αλλιώς. Το πλάνο του βγήκε στο α΄ ημίχρονο, αλλά το πρόβλημα ήρθε στο β΄ όταν άρχισε να φαίνεται το πρόβλημα του τραυματισμού του Φορτούνη, αλλά και η απώλεια του Ομάρ με τον Μεριά σε ρόλο μπακ να μην ξεμυτάει από τη θέση του. Και πάνω απ΄ όλα φάνηκε η ψυχολογική επίδραση που έφερε στην ομάδα η βαριά ήττα από τον ΠΑΟΚ. Ξέρετε τι έλεγε ο Άγγλος διαιτητής μετά το παιχνίδι; Ότι του έκανε εντύπωση το πόσο στρεσαρισμένοι ήταν οι παίκτες του Ολυμπιακού…

· Γι΄ αυτό κι επιμένω όλες αυτές τις ημέρες ότι θα έπρεπε να αποφορτιστεί λίγο η ομάδα από την πίεση για «πάση θυσία νίκη με την ΑΕΚ». Σίγουρα ο Ολυμπιακός την χρειάζεται τη νίκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έρθει κάτω από πίεση. Κι αυτό πρέπει πρώτα απ΄ όλα να το καταλάβει ο κόσμος που θα βρεθεί απόψε στο Καραϊσκάκη.

· Η ομάδα σε τέτοια συγκυρία θέλει ώθηση κι όχι πίεση, που θα την στρεσάρει ακόμη παραπάνω. Παραδοσιακά δε τα ντέρμπι με την ΑΕΚ είναι τα πιο πονηρά για τον Ολυμπιακό, όταν το ματς πάει για την ισοπαλία και φτάνει προς το τέλος του. Γιατί «τρελαίνεται» η ομάδα για την «πάση θυσία» νίκη κι αντί να παίξει όπως πρέπει, πρώτα για να κρατήσει την ισοπαλία και μετά για να κερδίσει, ρισκάρει και τι γίνεται;

· Ό,τι πέρσι! Αντί να λήξει το ματς 1-1, ήρθε το γκολ του Γιακουμάκη στο 95’, 1-2 και…καταστροφή! Γιατί αν έμενε εκείνο το 1-1 την 20η αγωνιστική (21η έχουμε σήμερα), η βαθμολογία θα ήταν ΠΑΟΚ 46, Ολυμπιακός 43 και ΑΕΚ 42. Όλα θα παίζονταν. Όμως, έγινε το διπλό, μπήκε κι ο κόσμος μέσα και η βαθμολογία έγινε ΠΑΟΚ 46, ΑΕΚ 44, Ολυμπιακός 39 με τους μείον τρεις…Και τέλειωσαν όλα.

· Ιστορικά η ΑΕΚ έχει κάνει πολλά διπλά με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, με τον Ολυμπιακό να επιτίθεται τρελά στο τέλος και αυτή να «κτυπάει» βρίσκοντας χώρους. Ακόμη και τις δύο νίκες της στη Ριζούπολη, όταν την είχε σαν έδρα ο Ολυμπιακός, τις είχε με γκολ στο 85’ και στο 90’…

· Αυτά τα ντέρμπι, όπου κυριαρχεί η ανάγκη του αποτελέσματος, τα παίζεις έξυπνα. Τι σημαίνει έξυπνα;

· Κατ΄ αρχάς, κοιτάς να αιφνιδιάσεις τον αντίπαλο σου με ένα γρήγορο γκολ η, τουλάχιστον, να μην σε αιφνιδιάσει. Κι αν μεν ανοίξεις εσύ γρήγορα το σκορ, επιδιώκεις να του δώσεις άμεσα και δεύτερο κτύπημα για να τον αποτελειώσεις η, μίνιμουμ, κρατάς το 1-0 και δεν τον αφήνεις να σε ισοφαρίσει άμεσα για να πάρει την ψυχολογία. Προσέχοντας πάρα πολύ τα τελευταία λεπτά-μην ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ στον α΄ γύρο είχε ισοφαρίσει τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ στο 90’…

· Κι από εκεί και πέρα, προσπαθείς να φέρεις το παιχνίδι στα μέτρα σου και παίζοντας αποφασιστικά, αλλά χωρίς ρίσκα, να κρατήσεις η, να πάρεις τη νίκη η, τουλάχιστον να μην χάσεις. Γηπεδούχος είσαι, πέντε βαθμούς μπροστά είσαι, «δένεις» την ισοπαλία και ψάχνεις για τη νίκη, σοβαρά, «μαζεμένα», αλλά και επίμονα ως το τέλος. Καταστροφή δεν είναι η ισοπαλία. Με ήττα, όμως, θα έχεις πρόβλημα. Δεδομένα ψυχολογικό, αλλά και βαθμολογικό-υπάρχει, άλλωστε, και η προσφυγή της ΑΕΚ στο CAS για τους μείον τρεις βαθμούς.

· Μόνο που ένα έξυπνο παιχνίδι, χρειάζεται και τη βοήθεια, κι όχι την πίεση, της εξέδρας. Και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει πιο δύσκολο παιχνίδι από αυτό που παίζεις μεταξύ δύο αγώνων νοκ άουτ στην Ευρώπη. Την στιγμή μάλιστα που προέρχεσαι από ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, ενώ ο αντίπαλος σου έπαιζε με τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ κι όλη την εβδομάδα δουλεύει αποκλειστικά για το πώς θα σε αντιμετωπίσει.

· Ο Χιμένεθ είναι στιλ Λουτσέσκου. Το πάει πονηρά, παίζοντας για το αποτέλεσμα. Κι ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να την ξαναπατήσει. Πώς κερδίζει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό με τον Χιμένεθ στον πάγκο; Πέρσι, 3-2 στο ΟΑΚΑ με δύο γκολ στο 80’ και στο 90’ και 2-1 στο Καραϊσκάκη με γκολ στο 95’! Και πρόπερσι 2-1 στο Καραϊσκάκη ανοίγοντας το σκορ στο 6’ και 1-0 στο ΟΑΚΑ με γκολ στο 30’. Κοιτάζει δηλαδή να κτυπήσει στην αρχή και στο τέλος.

· Και να σας θυμίσω και δύο πράγματα: τελευταία νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ ήταν τον Απρίλιο του 2017 το 1-0 στο Κύπελλο με γκολ στο 82’. Με Λεμονή στον πάγκο. Και τελευταία νίκη γενικά του Ολυμπιακού σε ντέρμπι ήταν πριν 16 μήνες, τον Οκτώβριο του 2017, πάλι με 1-0 επί του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα με γκολ στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου. Πάλι με Λεμονή στον πάγκο. Με έξυπνο παιχνίδι και «κτυπήματα» σε χρονικά σημεία-κλειδί, στο τέλος και στις αρχές των ημιχρόνων.

· Εδώ χρειάζεται και σκοπιμότητα. Να το πάρεις μισό μηδέν και τέλος. Τώρα, αν σου κάτσει και γίνει θρίαμβος, ακόμη καλύτερα. Αλλά πρωτίστως μετράει να το πάρεις. Η, έστω να μην το χάσεις.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x