Κώστας Νικολακόπουλος

Τα διπλά του Ολυμπιακού στην Ευρώπη κι οι Τούρκοι διαιτητές στο Λουξεμβούργο!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος αναλύει στο sport-fm.gr τα παιχνίδια του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, καταγράφει κάτι για τη διαιτησία και κάνει ένα σχόλιο για το ΑΕΚ-Μπάγερν.

· Κοιτούσα χθες τα διπλά του Ολυμπιακού στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Πραγματικά είναι πολλά: 14 από το 2010, δηλαδή εδώ και μία οκταετία. Σε ένα σύνολο 38 εκτός έδρας ευρωπαϊκών αγώνων, δεν είναι καθόλου λίγα τα 14 διπλά (21 ήττες και τρεις ισοπαλίες τα υπόλοιπα αποτελέσματα).

· Τι μπορείς κανείς να προσέξει από αυτά τα εκτός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού στα Κύπελλα Ευρώπης (πρώτο ήταν ένα 5-0 επί της Μπέσα τον Ιούλιο του 2010), με αφορμή το αποψινό στο Λουξεμβούργο;

· Πρώτον, ότι οι 12 νίκες είναι με δύο συγκεκριμένους τρόπους! Είτε παίρνει νίκη με το μικρότερο δυνατό σκορ (1-0 σε εφτά ματς, με Ριέκα, Γιάνγκ Μπόϊς, Αρούκα, Ζάγκρεμπ, Μέταλιστ, Ρούμπιν, Μαρσέϊγ), είτε χρειάζεται να βάλει τρία γκολ για να κερδίσει (σε πέντε ματς, με Λουκέρνη 3-1, Παρτίζαν 3-1, Οσμάνλισπορ 3-0, Άρσεναλ 3-2, Άντερλεχτ 3-0)!!! Και στα 12 αυτά διπλά ο Ολυμπιακός προηγήθηκε αυτός στο σκορ!

· Δεύτερον, μοναδικό διπλό στο οποίο έκανε ανατροπή, δηλαδή ενώ έχανε 0-1, ήταν το 2-1 στο Μονπελιέ με το γκολ του Μήτρογλου στο 90’! Το πόσο μεγάλη σημασία έχει για τον Ολυμπιακό το ποιος βάζει το πρώτο γκολ στα εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια του αποδεικνύεται κι από ένα άλλο σημαντικό δεδομένο: στις 20 από τι 21 ήττες του έφαγε πρώτος γκολ!!! Μόνο τις προάλλες έβαλε πρώτος γκολ κι έχασε, από τη Μίλαν, όταν και δέχθηκε τρία γκολ μαζεμένα σε δέκα λεπτά! Ένα παιχνίδι σχεδόν καρμπόν με το Λίβερπουλ-Ολυμπιακός 3-1 το 2004, με τον Ολυμπιακό να προηγείται 1-0 στο ημίχρονο και να χάνει με δύο γκολ μετά το 80’.

· Τρίτον κι οι τρεις ισοπαλίες του είναι με το ίδιο σκορ, 1-1. Στις δύο προηγήθηκε, αλλά ισοφαρίστηκε στα τελευταία λεπτά (από Μπενφίκα και Μπέρνλι) και στη μία δέχθηκε πρώτος γκολ κι ισοφάρισε (στην Αστάνα).

· Η Ντουντελάνζ στο γήπεδο της είναι μία ομάδα που στα 20-25 πρώτα λεπτά κυνηγάει να ανοίξει το σκορ. Το είχε καταφέρει με τη Λέγκια Βαρσοβίας κι ήταν 2-0 μπροστά στο σκορ στο 17’ (!), για να ισοφαριστεί στο τέλος, όμως έχοντας ήδη νικήσει στο πρώτο ματς στη Βαρσοβία με 2-1 και με το σκορ 4-2 υπέρ της ως το 86’ της ρεβάνς.

· Ένα πραγματικά πολύ περίεργο στοιχείο των φετινών ευρωπαϊκών αγώνων της ομάδας του Λουξεμβούργου: υπάρχει ένα χρονικό διάστημα, ένα δεκάλεπτο από το 51’ έως το 61’ που με ένα τρόπο τα παιχνίδια της «ανοίγουν» πολύ. Σε αυτό το δεκάλεπτο έχει πετύχει πέντε γκολ κι έχει δεχθεί τρία!

· Διαιτητής είναι Τούρκος (Χουσείν Γκοτσέκ), για πρώτη φορά σε αγώνα του Ολυμπιακού! Τον Αύγουστο ένας άλλος Τούρκος, ο Χαλίς Οζκάχια, είχε σφυρίξει την Ντουντελάνζ στο διπλό (2-1) που είχε κάνει μέσα στη Βαρσοβία. Όλα τα κρίσιμα σφυρίγματα του αγώνα από τον Τούρκο ήταν υπέρ της Ντουντελάνζ! Από το 44’ άφησε με δέκα παίκτες τη Λέγκια (αποβολή) με το σκορ 1-1 και το νικητήριο γκολ για την ομάδα του Λουξεμβούργου ήρθε με πέναλτι στο 62’…Να το δούμε κι αυτό απόψε, τον Ολυμπιακό να αδικείται από διαιτητή της ΟΥΕΦΑ με αντίπαλο το Λουξεμβούργο;…

· Άσχετο: για να είμαι ειλικρινής δεν μπόρεσα να δω το ΑΕΚ-Μπάγερν. Από τους τίτλους του Τύπου κατάλαβα ότι η ΑΕΚ έπαιξε καλά. Βλέποντας, όμως, τα τετράλεπτα στιγμιότυπα της εκπομπής της ΟΥΕΦΑ στο συνδρομητικό κανάλι (Cosmote) είδα έξι φάσεις της Μπάγερν, τα δύο γκολ και τέσσερις ευκαιρίες, και καμία της ΑΕΚ…

· Τέλος πάντων, μου έκαναν εντύπωση δύο πράγματα στα δύο γκολ της Μπάγερν.

· Πρώτον, η πολύ κακή αντίδραση του Λαμπρόπουλου στη φάση του 0-1. Ενώ ήλεγχε πλήρως τη φάση, για κάποιο λόγο έφυγε από τη θέση στην οποία βρισκόταν (δεξιά στη μεγάλη περιοχή) και τραβήχτηκε πιο κεντρικά στην καρδιά της άμυνας, αφήνοντας εντελώς μόνο του τον Γκνάμπρι να βγάλει την πάσα.

· Δεύτερον, το εξίσου κακό παίξιμο του Κλωναρίδη στη φάση του 0-2. Δέχθηκε δύο φορές την μπάλα στο ξεκίνημα της φάσης και την έχασε σε χρόνο ρεκόρ και τις δύο! Την πρώτη φορά ένας συμπαίκτης του κέρδισε την μπάλα, αλλά τη δεύτερη δεν συνέβη το ίδιο κι ήρθε το γκολ, αφού ο Σιμόες απέτυχε έστω να κάνει φάουλ, πριν πάει η μπάλα αριστερά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x