Κώστας Νικολακόπουλος

Τα πώς και τα γιατί της στρατηγικής του Ολυμπιακού στις φετινές μεταγραφές

Ο Κώστας Νικολακόπουλος αναλύει μέσα από το sport-fm.gr τα δεδομένα της φετινής μεταγραφικής περιόδου για τον Ολυμπιακό.

• Τρεις εβδομάδες πριν το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου-που ήταν…μακρά όσο ποτέ για τον Ολυμπιακό, καθώς ήδη συμπληρώνονται έξι μήνες από την πρώτη μεταγραφή του, τον Καμαρά (!)-κι έχουμε ήδη ένα μεγάλο δείγμα για την λογική και το σκεπτικό των «ερυθρόλευκων» αυτό το καλοκαίρι.

• Ο Ολυμπιακός κινήθηκε κι απέκτησε κατά κύριο λόγο ελεύθερους παίκτες (εννιά): Λάζαρος, Γκερέρο, Ποντένσε, Νάτχο, Καμαρά, Τοροσίδης, Φετφατζίδης, Μάνος, Ευαγγέλου. Κατά δεύτερο λόγο (έξι παίκτες) πήρε πίσω δικά του παιδιά (Γιαννιώτη, Τσιμίκα, Μπουχαλάκη), απέκτησε ένα δανεικό (Μιράντα) κι αγόρασε δύο (Μεριά, Μασούρα).

• Πρόκειται για μία στρατηγική πολύ διαφορετική σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, όπου ο Ολυμπιακός είχε αγοράσει εννιά παίκτες (Ένγκελς, Οφόε, Τζούρτζεβιτς, Βούκοβιτς, Μίλιτς, Ζιλέ, Προτό, Ταχτσίδη, Κούτρη), είχε δεσμευθεί για δύο χρόνια με τον Εμενίκε των δύο εκ. Ευρώ ετησίως κι είχε πάρει δανεικό τον Καρσελά, ενώ ακόμη και το χειμώνα είχε χρυσοπληρώσει τον Μιραλάς για δανεισμό επί της ουσίας τεσσάρων μηνών.

• Προς τι η αλλαγή τακτικής του Ολυμπιακού; Σίγουρα έχει παίξει ρόλο ότι πέρσι η ομάδα είχε την πρόκληση του Τσάμπιονς Λιγκ, με τους χρυσοφόρους ομίλους, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ας σκεφθούμε ότι η τεράστια περσινή επένδυση (μόνο οι αγορές κόστισαν 20 εκ. Ευρώ), δημιούργησε τελικά μία ομάδα που τερμάτισε τρίτη και καταϊδρωμένη στο περσινό πρωτάθλημα (με πρώτη την ΑΕΚ, με ελάχιστο μπάτζετ) και δεν πήρε καν το Κύπελλο για τις εντυπώσεις, όπως έκανε ο ΠΑΟΚ…Στο δε Τσάμπιονς Λιγκ, με όντως κακή κλήρωση, είχε την χειρότερη πορεία ever…

• Κι ας δούμε και τι συμβαίνει τώρα: ο Ολυμπιακός πασχίζει να διώξει όλους αυτούς τους παίκτες που έφερε πέρσι, ακριβοπληρώνοντας τους συν τοις άλλοις και με συμβόλαια που δεν υπάρχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα…Με το ζόρι βρέθηκε μία βέλγικη ομάδα να πάρει τον Οφόε, ενώ για να λύσουν τα συμβόλαια τους οι Εμενίκε, Ζιλέ, Προτό υπήρξε κι…αιμορραγία του ταμείου, όπως το ίδιο είχε συμβεί το χειμώνα με τον Μίλιτς. Κι ακόμη, 8 Αυγούστου, ο σύλλογος προσπαθεί να βγάλει από πάνω του Ένγκελς, Τζούρτζεβιτς, Ταχτσίδη, που κόστισαν τα 10 από τα 20 εκ. Ευρώ…

• Μέσα από όλο αυτό το σκηνικό, προέκυψε η φετινή μεταγραφική πολιτική του Ολυμπιακού, με την απόκτηση κυρίως ελεύθερων παικτών και την διαφοροποίηση της τακτικής στις αγορές.

• Π.χ. ο Ολυμπιακός για αγορά κεντρικού χαφ κινείται σε ένα ποσό γύρω στα 2,5 εκ. Ευρώ. Αυτή ήταν η συμφωνία με την Φλαμένγκο για τον Γουίλιαν Αράο, την οποία στη συνέχεια ακύρωσε ο Βραζιλιάνος για τα δικά του λεφτά. Με ένα περίπου τέτοιο ποσό κινείται και για την απόκτηση του άλλου Βραζιλιάνου, του Γκιγέρμε, από την Κορούνια-κι οι δύο με πολύ υψηλά δικά τους συμβόλαια, της τάξης των 800 χιλ. Ευρώ με 1,1 εκ. Ευρώ ετησίως.

• Για αγορά στόπερ ο Ολυμπιακός κινήθηκε σε ένα ποσό γύρω στα 1,8 εκ. Ευρώ. Τέτοια προσφορά είχε κάνει στην Γκιμαράες για τον Πεδράο, τον οποίο είχε ζητήσει ο Πέδρο Μαρτίνς, αλλά οι Πορτογάλοι δεν τον έδωσαν. Με περίπου τόσα λεφτά αγόρασε τελικά τον διεθνή Τυνήσιο Μεριά.

• Για ταλέντα από την Ελλάδα κινείται σε ένα ποσό γύρω στο ένα εκατομμύριο Ευρώ. Τόσα είχε δώσει στον ΠΑΣ για τον Μαυροπάνο, αλλά τότε εμφανίστηκε η Άρσεναλ και τον πήρε. Με τόσα απέκτησε τον Μασούρα από τη Λάρισα.

• Για σέντερ φορ κι εξτρέμ πρέπει να περιμένουμε να δούμε ως το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, αφού συνήθως εκεί «κτυπάει» ο Ολυμπιακός για τις πιο δυνατές κινήσεις του σε αυτές τις θέσεις. Εδώ τα ποσά συνήθως είναι πιο μεγάλα και μπορεί να δούμε μεταγραφή στα 3 και 4 εκ. Ευρώ…Ίσως, όμως, ένας-δύο δανεισμοί με οψιόν αγοράς κάποια εκατομμύρια Ευρώ για το ερχόμενο καλοκαίρι να είναι οι πιο έξυπνες επιλογές, αν θυμηθούμε το παρελθόν (π.χ. Μιλιβόγεβιτς, Μιραλάς, Ρομπέρτο, αλλά και Κάμπελ, Μαρκάνο, Ορμπάϊθ, έως και…Μήτρογλου).

• Όπως έξυπνες επιλογές είχαν αποδειχθεί, για να μην ξεχνιόμαστε, και οι μεταγραφές ελεύθερων παικτών. Από τον Ιμπαγάσα και τον Μοντέστο, έως τον Τσόρι, τον Καμπιάσο και τον Ρομάο. Ουσιαστικά δε ως ελεύθεροι παίκτες είχαν έρθει κι οι Ομάρ, Μαζουάκου, Σισέ. Για να μην πάμε σε Μανωλά, Τζιμπούρ, Αμπντούν.

• Ασφαλώς, το πλάνο θα κριθεί εκεί που κρίνεται το κάθε πλάνο, μόνο μέσα στο γήπεδο. Αλλά γενικά βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός θέλει να είναι πιο προσεκτικός και στοχευμένος σε σχέση με πέρσι, προσπαθώντας παράλληλα να βάλει στο ρόστερ και καλή ποιότητα, αλλά και παίκτες με καλή νοοτροπία, παράμετρος που του έλειψε πολύ την περασμένη σεζόν...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x